2018. 06. 14.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is olvasott a gyerekeknek

A „Visegrád olvas a gyerekeknek” projekthez kapcsolódva Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében 64 településen szerveztek programot 2018. június 8-án, 10.00 és 12.00 között.

A központi rendezvényünk helyszíne Apagy település volt. A Könyvtári Információs és Közösségi Helyen mintegy hetven kisdiák várta a program díszvendégét, Bakos-Kiss Gábort, a Nemzeti Színház művészét. Az „hazalátogató” művész a szülőfaluján kívül még három szomszédos településen felolvasott a gyerekeknek, miközben több színművész a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházból (Tóth Károly, Munkácsi Anita, Dézsi Darinka, Fridrik Noémi) és Gosztola Adél a Vígszínházból más-más településeken jártak. Meséltek, felolvastak a gyerekeknek. Írók, költők, előadók is csatlakoztak hozzájuk: Hajdú Zsanett, Harcos Bálint, Nagy Szabina, Simon Szilvia és sokan mások: könyvtárosok, pedagógusok, szülők, település önkormányzati testületének tagjai, történelmi egyházak képviselői, hitoktatók, olvasókörök és nyugdíjas klubok tagjai.


2018. 06. 07.

Kaposvár olvasott a gyerekeknek

Az olvasás hetének negyedik napján Kaposvárra került a sor, s Somogyban egy villámcsődülettel ünnepeltek a gyerekek.

A Fő téren több száz alsós diák gyűlt össze, hogy együtt szavalják el Varró Dániel Miért üres a postaláda? című versét. A közös verselést Fándly Csaba színművész vezényelte, aki emellett egy Lázár Ervin-mesével és további versekkel is szórakoztatta a megjelenteket. 

Az eseményen ott volt személyesen Varró Dániel is, akit a gyerekek egy sajátos produkcióval leptek meg: mindenki egy-egy betűt felemelve megjelenítették az említett versét. 

Az eseményről tudósítás itt olvasható, látható:

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyerekek-oriasbetukkel-villamcsodulet-rendeztek-az-olvasasert-1082391/

http://kapos.hu/hirek/kis_szines/2018-06-07/villamcsodulettel_koszontottek_az_idei_konyvhetet.html

kv1kv2


2018. 06. 07.

Kecskemét olvasott a gyerekeknek

Folytatva a Pécsen megkezdett programsorozatot, június 6-ára Kecskemét szervezett (fel)ovasós programokat. Többek között foglalkozások, olvasós játékok és kiállítás várta a gyerekeket szerdán a „hírös városban”.

A „Visegrad Reads to Kids” kampány kiemelt helyszíne 2018. június 6-án a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár volt Kecskeméten. Délelőtt Harcos Bálint meseíró olvasott fel óvodásoknak és kisiskolásoknak Szofi meséiből, délután pedig a könyvtár vendége volt dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, aki második osztályos gyerekekkel ismertette meg Rumcájsz történetét. A felolvasást követően az iskolások kiscsoportos, játékos foglalkozáson vehettek részt a könyvtárosok jóvoltából. Június 4-től 10-ig a megyei kisiskolásai online vetélkedő keretében ismerkedhetnek meg a visegrádi országok gyermekkönyveivel.

Június 7-én a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola épületében nyílt meg a 12 világ – kortárs cseh gyermekkönyv-illusztrátorok című kiállítás a budapesti Cseh Centrum, a Magyar Olvasástársaság és a Könyvtárostanárok Egyesületének Kecskeméti Munkaközössége jóvoltából. A kiállítást Lucie Orbók, a budapesti Cseh Centrum igazgatója, a HUNRA képviseletében pedig dr. Szinger Veronika nyitotta meg. A megnyitó után a kisebb gyerekek mesefoglalkozáson vehettek részt Vadásziné Redenczki Anita vezetésével, aki Zdenek Sverák: Apukám, ez jól sikerült című könyvét mutatta be a kicsiknek. A nagyobbak Svejk, a derék katona nyomán rejtvényes barangolásra indultak Csomorné Bárány Melinda irányításával. Pet'ovska Flóra műfordító, a Csirimojó Kiadó vezetője pedig az iskola gyógynövénykertjének kínálatából füvészkönyvet készített a gyerekekkel Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája című könyve alapján.

Beszámolók és fotók az alábbi linkeken olvashatók:

https://keol.hu/kecskemet-bacs/kiallitas-nyilt-kecskemeten-a-visegrad-reads-to-kids-program-kereteben

https://hiros.hu/visegrad-reads-to-kids 

http://web.kjmk.hu/kjmk/olvashow/vakacio.aspx

hb2


2018. 06. 05.

A Sárkányos Gyerekkönyvtárban olvastak a gyerekeknek

A Visegrad Reads to Kids program keretében 2018. június 5-én a Sárkányos Gyerekkönyvtárba hívtak meg gyerekeket.

A kisebbeknek Both Gabi és Bajzáth Mária mesélt, a nagyobbaknak Nyulász Péter és Gáspár Ferenc olvasott fel a könyveikből, s meséltek a regények születéséről is.

A program közben néhány percre összekapcsolódtak skype-on a cseh, lengyel és szlovák események résztvevői.

A projekt támogatója a Visegrad Fund volt.

sgyj 


2018. 06. 05.

Pécs olvasott a gyerekeknek

A Visegrádi Alap támogatásával, a HUNRA által szervezett, gyermekeknek szóló olvasási hét keretében 2018. június 4-én  a Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtárában Tasnádi Emese írónő és Vlasits Barbara színművész olvasott fel az írónő Városi legendák című kötetéből. A mesehallgatás mellett beszélgettek a gyerekekkel kedvenc meséikről, mesehőseikről, a meseírásról és az olvasásról, annak szépségéről is.

IMG 5506j


2018. 06. 03.

Prágában indult a felolvasós hét

Fel! Olvasni! – írtuk a Visegrádi Négyek együttműködésében megvalósuló program magyar szórólapjára. Hiszen a kezdeményezés lényege ez lenne: minél több fenőttet rávenni arra, hogy olvasson gyermekeinek, unokáinak, a környezetében lévő 4-10 éveseknek.

Bár a négy ország szervezetei maguk találták ki programjaikat, a kezdés közös volt, 2018. május 28-án Prágában találkozott a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar küldöttség. Az ünnepi programon a Magyar Olvasástársaságot Szinger Veronika, Gombos Péter és Pompor Zoltán képviselték, s kis csapatunk nagyon jó tapasztalatokkal, ötletekkel tért haza. A csehek szervezte esten az ország legismertebb művészei vettek részt. A műsorvezető Martin Dejdar színész volt, és fellépett például a hallatlanul népszerű Mirai zenekar is. De országos, sőt világbajnok sportolók is jelen voltak (Gabriela és Petr Kuokalova), akik nemcsak arról meséltek, hogy számukra miért fontos a mesélés, de olvastak is a jelenlévő, mintegy 200 gyermeknek. Meglepetés műsorszámként a biatlonista Gabi a Mirai együttessel közösen is énekelt – nagy sikert aratva a közönség körében.

Kiderült az is, hogy Csehországban tévés reklámok is erősítik a kampányt, noha állami támogatás nincs a projekt mögött. (Ellentétben például Lengyelországgal.)

Bár igazán nagyot (tévés megjelenést, óriásplakátokat...) mi csak jövőre álmodunk, remélhetőleg június 4-e és 10-e között már idén is több ezer gyermeket érünk el, mozgatunk meg programjainkkal. A jelszó már megvan: Fel! Olvasni!

V42

 


2016. 11. 19.

Megint a kreatív kaposvári könyvtárosok...

Nem először hívja föl magára a figyelmet egy kreatív produkcióval a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár.

A somogyi bibliotéka dolgozói ezúttal a Manneguin Challenge helyi változatával hódíották meg az internetet. Természetesen ezúttal is a könyvek, a könyvtárosok kerültek a fókuszba.

A videó megtekinthetó itt:

http://74nullanulla.hu/videok/2016/11/10/csucsra-jaratta-a-mannequin-challenge-et-a-kaposvari-konyvtar.html

 


2016. 09. 12.

Tízéves az Olvass többet!

Immáron nemzetközivé bővülve várja a jelentkezőket a Debreceni Ady Endre Gimnázium falai közül induló irodalmi vetélkedő, az Olvass többet! Tavaly a Tehetség-olvasás-zene konferenciánkon is bemutatkozott a program, amely egyre népszerűbb, s nemcsak a középiskolások körében.

Az idei pályázati felhívás itt olvasható:

http://adygimi.ddns.net/honlap/images/201617/essze.pdf


2015. 07. 27.

Olvasótábor Erdélyben

Immár harmadszor rendezett olvasótábort Alsócsernátonban a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a Magyar Olvasástársaság. A táborozás lehetőségét az 5–8. osztályos résztvevők pályázaton nyerték. A gyerekek öt napon keresztül foglalkoztak különböző szövegekkel, drámajátékokat játszottak, kézműveskedtek, beszélgetéseken vettek részt. S természetesen olvastak, olvastak, olvastak...

DSC 0335


2014. 08. 29.

Jobban rögzül, amit papíron olvasunk?

Régóta sejtjük, hogy nem csupán kényelmi különbségek van a papír alapú és az e-könyvek olvasása között. Egy új kutatás több érdekességre is felhíja a figyelmet ezzel kapcsolatban. Anne Mangen általában a digitalizálás hatásait kutatja. Eredményeiről itt olvashatnak bővebben:
konyves.blog.hu/2014/08/22/kevesbe_marad_meg_a_szoveg_a_fejunkben_ha_kindle-n_olvassuk

2013. 07. 10.

Eltűnőben az élményszerző olvasás?

Nagy-britanniai felmérések szerint az általános iskolások egyre kevesebben olvasnak szórakozásképpen, ezzel együtt nő azoknak az elfoglalt szülőknek a száma, akik nem olvasnak esti mesét gyerekeiknek, miután azok iskoláskorba léptek.
A fenti állítások aligha meglepőek, különösen úgy, hogy a hazai kutatások is hasonló eredményekről tájékoztatnak minket.
A brit vizsgálatról részletesebben a nyest oldalán olvashatnak:

http://www.nyest.hu/hirek/miert-nem-olvasnak-sajat-oromukre-a-gyerekek

2013. 01. 20.

Szakkönyvek az olvasásról, irodalomtanításról

A közelmúltban két nagyon fontos kötet is megjelent, melyek érdekesek lehetnek szakemberek, pedagógusok számára. A könvyeket jó szívvel ajánljuk mi is:
• Csapó Benő – Csépe Valéria (szerk.): Tartalmi keretek az olvasás diagnosztikus értékeléséhez.
Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó, 2012. 312 p.
• Finta Gábor – Fűzfa Balázs (szerk.) Az irodalomtanítás innovációja.
Szombathely: Savaria University Press, 2012. 222 p. 

2012. 01. 09.

A digitális kor gyermekei – literalitás, olvasás, audio-vizualitás

Olvasáskutatók, pedagógusok és laikusok számára is fontos, érdekes tanulmányt olvashatunk Gyarmathy Éva pszichológustól, Ki van kulturális lemaradásban? címmel.
A cikk többek között a digitális kor gyermekeinek kulturális különbözőségét, gondolkodásuk „másságát” mutatja be pontosan, tényszerűen, szemléletes példákkal. 
Az írás alapja lehet azoknak a változ(tat)ásoknak, szemléletváltásnak, melyek szükségesek a ma diákjainak oktatásában.
A teljes tanulmány itt olvasható:
http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=1018  

2010. 12. 05.

Család – mesék – minták – műveltség

 „Nemzetek pusztulását
 soha nem fizikai sorvadás,
hanem mindig kulturális, 
kollektív felejtés idézi elő.”
Jan Assmann
 
 
A forrásvidékről
 
Nem írunk visszatekintő krónikát, de kikerülhetetlen kötelességünknek, hogy az eseménytörténetről legalább töredékesen megemlékezzünk. Néhány kiváló mesemondó – Berecz András, Fábián Éva (a Kalajmajka, az Egyszólam együttesek énekese), Kóka Rozália – sokunk figyelmét már évtizedek óta felhívták meséink újraélesztésének esélyére. Ünnepi alkalmak során ámulva, derűvel és némi tagadhatatlan sóvárgással hallgattuk őket: igen, valahogy így kellene nekünk is esténként gyermekeinket, unokáinkat az álmok útjára elengednünk, ezt lenne jó megtanulnunk és továbbadnunk!

2010. 11. 28.

Hogyan és mit olvasunk?

A legutolsó PISA-felmérés eredményét 2010. december 7-én hozzák nyilvánosságra (az adatokat igyekszünk azonnal közzétenni), addig is a Magyar Nemzet egy friss írását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe:
http://www.mno.hu/portal/750466


HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 453 vendég és 0 tag böngészi