Év eleji körkérdésünk rövid válaszaiból talán kiderül, milyen sokrétű a kortárs gyerekirodalom. Három kérdés, sok-sok felelet. A mai válaszadó: Gombos Péter, aki a Kaposvári Egyetemen oktat gyerekirodalmat, maga is gyerekkönyvszerző, és a Magyar Olvasástársaság elnöke.

Gombos Péter a füleki népmese-konferencián

Mi volt 2013-ban a legnagyobb olvasmányélményed?
Négy könyv jut eszembe:
Egy képzeletbeli barát naplója, Szólít a szörny, A gonosz hét napja, A kőmajmok háza.
Mindegyik különleges – vagyis nem átlagos – regény valamiért. Külön öröm, hogy két magyar is fölkerülhetett a listámra, rég vártam már nagyobbaknak szóló, mélyebb, elgondolkodtató történetet.
Patrick Ness megint felkavarót írt, Dicks nevét pedig egy életre megjegyeztem, remélem, találkozhatok még a regényeivel.
Hadd említsem még meg Rowling Átmeneti üresedését. Nagyon nem gyerekkönyv, nem mondanám izgalmasnak, nincs túl jó hangulata, de nekem óriási élmény volt.

Mit szeretnél a közeljövőben elolvasni az elmúlt hetekben megjelent könyvek közül?
Berg Judit Almája érdekelne. Úgy tudom, ez kicsit nagyobbakat céloz meg, és a sakk-vonal miatt is izgalmasnak tűnik. Jókat olvastam a Tündérbodárról is, arra is kíváncsi vagyok. Remélem, az elkezdett disztópiasorozatokat is be tudom fejezni, talán megjelennek a még hiányzó epizódok.
És most már mindenképpen elolvasnám Rowling legújabb, álnéven írt regényét is…

Milyen terveid vannak 2014-re?
Mondjuk sokat olvasnék… De tényleg. És március végéig el kell készülnünk egy tanulmánykötettel is, amely az olvasóvá nevelésről szól. Ennek szerkesztője vagyok, leszek – szép feladat. Vannak befejezetlen dolgok a számítógép „fiókjában”, jó lenne, ha jutna idő ezekre is. És az elmúlt hónapokban aktívabb lettem az Író Cimborák blogján is. Annyira jókat olvastam, hogy néha muszáj volt írni is.

Forrás: Meseutca, 2014. január 7. (http://meseutca.hu/2014/01/07/annyira-jokat-olvastam-hogy-neha-muszaj-volt-irni-is/)

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 73 vendég és 0 tag böngészi