Ahogy az az országos híradásokból, tudósításokból is kiderült, a Magyar Olvasástársaság (HunRA) az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával három programjával is részt vehet a most elindított, országos olvasásnépszerűsítő kampányban. Ez a bejelentés hosszú előkészítő munka után hangozhatott el, és a HunRA Tanácsa igen büszke arra, hogy az első körben nagy számban meghívott szakmai szervezetek közül minket is kiválasztottak, a mi tervezeteinket is megvalósíthatónak és megvalósításra méltónak találták a döntéshozók.

A HunRA négy projekttel pályázott, ebből idén három valósulhat meg – a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közös gondozásban. Ezek mindegyikéről részletesen beszámolunk majd tagjainknak és az érdeklődőknek, de fontosnak tartjuk, hogy az eddig teljesített és a tervezetben leírt programok is nyilvánosságot kapjanak.

(A Bővebben-re kattintva elolvashatja programjaink bemutatását.)

 

 

A Magyar Olvasástársaság programjai az olvasás népszerűsítéséért

 

Tanulmánykötet az olvasó nevelésről

Tizenegy olyan szakember kértünk fel, akik eddig tevékenységük során aktívan foglalkoztak a témával, publikációik között fontos szerepe van és volt az olvasáspedagógiának. Olvasásszociológus, tanár, mesemondó, pszichológus, könyvtáros és irodalomkutatók is leírta  véleményét és ötleteit. Könyvünkkel elsősorban a pedagógusokhoz szólunk, nekik szeretnénk segíteni nemcsak az elemzésekkel, hanem a módszertani ötletekkel vagy épp a kötetben szereplő olvasmánylistákkal.

 

A kiadvány megjelenése március közepére várható, és a KLIK fenntartásában lévő iskolák mindegyikébe eljuttatnánk ebből egy-egy ingyenes példányt. A könyv címére – Kié az olvasás? – adott válaszunk egyértelmű: mindenkié…

 

 

Olvasó-társak képzése

Idén lesz négy éve, hogy elindult ez, az – ebben a formájában nemzetközi szinten is – egyedülálló kezdeményezés. A mozgalom célja az volt, hogy a könyv nélküli vagy kevés könyv között felnövő, illetve alkalmilag ilyen helyzetben lévő gyermekek is lehetőséget kapjanak a betűgazdag környezet megismerésére, hogy a mesék, a könyvek világa ismerős, barátságos közeget jelentsen  számukra, és a mesék, meseregények  hősei, utat mutathassanak nekik.

Míg korábban elsősorban egyetemistákra és könyvtárosokra számítottunk önkéntesként, ezúttal a középiskolásokat szólítjuk meg. Ők ez után közösségi szolgálatként is vállalhatnak mesélést, felolvasást alsó tagozatos gyerekeknek.

A HunRA országszerte tíz ingyenes képzést, felkészítést tart középiskolásoknak, akik később a velük kapcsolatban lévő általános iskolákban mesélhetnek, olvashatnak fel a kisebbeknek. A felkészítések közül négynek Budapest lesz a helyszíne, hatot pedig vidéki nagyvárosokban tartunk.

  

A Betűfaló program

A Betűfaló szintén egy korábban indított kezdeményezés folytatása, kibővítése.

(Lásd:

http://www.youtube.com/watch?v=USQEcYpDi08
http://www.youtube.com/watch?v=tZ7D_2C9JM4)

A Magyar Olvasástársaság és a Meseutca Betűfaló programjában lezajlott mintaprogram nagy sikert aratott mind a gyerekek, mind a pedagógusok körében. Számtalan iskola jelezte részvételi szándékát, a folytatáshoz azonban forráshiány miatt türelmet kellett kérnünk az intézményektől és a pedagógusoktól. A korábbi négy intézmény után ezúttal 100 (!) iskola elérését céloztuk meg.

Ez két formában valósul meg: egyrészt a korábban is velünk dolgozó szakemberek és írók újabb osztályokat látogatnak meg, újabb helyszíneken tartanak foglalkozásokat, másrészt  minden megyéből várunk olyan pedagógusokat, akiket felkészítünk hasonló foglalkozások megtartására. A pedagógusok szemléletformáló segédanyagokat kapnak egy képzés keretében, és szakmai instrukciókat, illetve minden gyerek számára ajándékba adjuk a könyveket. A programnak nem titkolt célja a kortárs hazai irodalom népszerűsítése, a választott művek (nyolc ilyen van) mindegyikének magyar a szerzője. A könyvek különböző kiadók gondozásában jelennek meg.

Eddigi tapasztalataink azt mutatták, hogy a gyerekek rendkívül fogékonyak a kortárs mesékre, meseregényekre, regényekre, sokan kapnak nagy „lökést” ahhoz, hogy igazi könyvmollyá, betűfalóvá váljanak.

 

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 155 vendég és 0 tag böngészi