0-6 éveseknek ajánljuk:
 
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő: Süss fel, nap!

Méltán a legkisebbek és szüleik kedvencei Anna, Peti és Gergő, akikkel mindig történik valami. A „Süss fel, nap” című kötetben a négy évszak köré szerveződnek a mesék. Az ötfős család Szilvásváradra, a Budakeszi Vadasparkba, Szentendrére és Lillafüredre kirándul, majd – mindannyiuk örömére – meglátogat egy autómosót. Elkísérhetjük a családot a Fogaskerekűhöz is. Közben hógolyóznak, megnáthásodnak, hattyút etetnek, baracklekvárt főznek… A háromgyermekes írónő-anyuka, Bartos Erika sikere abban rejlik, hogy fordulatos és vidám történetei maximálisan megfelelnek a kisgyermekek életkori igényeinek: az ismerős szituációk biztonságérzetet adnak, lehetőséget teremtenek az őket foglalkoztató dolgok megbeszéléséhez, bátran a szereplők helyébe képzelhetik magukat – olyan, mintha róluk szólna a mese. Mindezt a kellemes érzést csak fokozzák a szerző által készített bájos, a gyermekek világát hűen tükröző illusztrációk.

 

Awdry, Wilbert – Awdry, Charles: Thomas, a gőzmozdony: válogatott mesék 10. kötet

A sodori vasútnál most sem telnek események nélkül a napok. Ezúttal a mozdonypark újabb öt tagjával ismerkedhetünk meg egy-egy kis mesén keresztül. Megtudhatjuk, hogyan jött rá a kétarcú mozdony két fele, Mighty és Mac arra, hogy civakodással nem jutnak semmire, de ha együttműködnek, nagy dolgokra képesek. Olvashatunk arról is, hogyan lett az ikermozdonyok tréfáinak célpontjából a mozdonyok példaképe Fergus, a lelkiismeretes vontatómozdony. Harvey, a darus mozdony meséje arról tanúskodik, hogy időnként jól jöhet, ha valaki más, mint a többiek. Természetesen Rusty és Molly története is tartogat tanulságokat. A könyvet óvodásoknak felolvasásra, kezdő olvasóknak önálló olvasásra ajánljuk.

 

6-8 éves korig:
 
Marék Veronika: Kippkopp, hol vagy?

A kipikopiknak, azaz a vidám gesztenyecsalád tagjainak sok a dolguk. A Dimbes-dombos erdőben nap mint nap locsolják a facsemetéket, gyógyítják a beteg állatokat, élelmet és gyógynövényeket gyűjtögetnek, vigyázzák a természetet, takarítják az erdőt. A szorgoskodást követően jut idejük játékra, nevetésre is. Egyszer azonban egy szélvihar nagy bonyodalmat okoz: Kippkopp eltűnik. Egy héten át hasztalan keresik, míg egy denevér hírt hoz róla: egy mély gödörbe zuhant. Az aggódó társaság gyorsan Kippkopp szabadítására indul… A szerző rajzaival illusztrált, nagybetűs könyvecske az önálló olvasás örömteli élményét nyújtja a betűvetéssel nem rég megismerkedetteknek, de kisebbeknek felolvasásra is bátran ajánljuk. Marék Veronika meséin, történetein generációk nőttek fel, s zárták szívükbe mind kedves hőseit, mind írójukat.

 
 
Shire, Poppy: Csupaszív

Hat éven felülieknek íródott a Mágikus körhinta című mesesorozat. Első kötetében egy vidéki vásárba csöppenünk, ahol a pompásabbnál pompásabb szórakozások között a kis Amy felfedezi Mr. Barker mágikus körhintáját. A hintán való utazás feltétele, hogy mindenki annak a pónifigurának a hátára köteles ülni, amelyikre a jegye szól. Amy minden vágya, hogy a gyönyörű szürke póni, Csupaszív legyen a társa. Vágya teljesül, s amikor elindul vele a körhinta, a lovacska megelevenedik, s egyenesen egy középkori lovagi tornára röpíti kis lovasát, valódi lovagok és hercegnők, fegyverhordozók és udvarhölgyek közé. Itt kell a bátor kislánynak és pompás hátasának segítséget nyújtani Henry hercegnek, míg a körhinta meg nem áll… Ha tetszett Csupaszív meséje, keressétek a Szikra, a cirkuszi lovacska, és Sztár, a vadnyugati paripa történetét elmesélő köteteket is!

 
 

8-11 éveseknek:

Állatmesék Jean de La Fontaine nyomán
A nagyméretű, illusztrációiban is igényes mesekönyvben negyven, Jean de La Fontaine műveit feldolgozó rövid történetet olvashatunk. A válogatásban olyan „klasszikus” állatmesék mellett, mint például A róka és a holló, A városi patkány és a mezei patkány, A róka és a szőlő, A farkas és a gólya helyet kaptak „a nagy mesemondó” kevésbé ismert fabulái is, így A cseréplábas és a vaslábas, A tölgy és a nád, vagy éppen A hintó és a légy című mesék. Bár nem az eredeti verses mű fordításával állunk szemben, a könyv szövege választékos nyelvű, gazdag szókincsű. Az ismert és kevésbé ismert történetek felidézését Philippe Salembier (ő a sokak által kedvelt „Márti” könyvek illusztrátora is) hangulatos rajzai segítik.

 

Lackfi János: Kövér Lajos aranykeze
Kövér Lajos kőműves, akiről egy egész utcát, sőt súlyemelő világbajnokságot is elneveztek (aki nem hiszi, járjon utána a Kövér Lajos színre lép című mesében!) most sem tétlenkedik. Megnyer egy Rozsdás Hordóba Törött Tégladarabokkal Dobálási Bajnokságot, aztán a nyereményből istállót épít barátaival Rudinak, a kivénhedt fehér lónak. Sovány Lacival és Seprő János éjjeliőrrel meghívást kapnak a kerecsendi edzőtáborba, ahol megismerkednek a dadogós, „kenuedzőül” beszélő Gyebnák Andrással. A nagy tó körüli kenuzáson dalra fakadnak, s ez még mind semmi ahhoz képest, ami a történet további részében vár Lajosra és barátaira, na meg a kedves olvasókra! A fordulatos, jó humorú, nyelvi leleményekben is bővelkedő meseregényt Molnár Jacqueline szuggesztív festett grafikái teszik még emlékezetesebbé. (A kötet mellesleg 2008-ban az év gyerekkönyve lett…)

 
 
11-14 éveseknek:
 
Funke, Cornelia: Tintaszív

Mortimer Folchart könyvkötő, pontosabban könyvgyógyász. Számára a könyvek lélekkel bírnak, egyéniségük van, szenvedélyesen szereti munkáját és az olvasást. Ha ő kézbe vesz bármilyen régi vagy rongált könyvet, azt biztosan meggyógyítja, új életet lehel belé. Van azonban Mortimernek, vagy ahogy egyesek szólítják, Varázsnyelvnek egy másik különleges képessége is, melyről azonban még lánya, a 12 éves Meggie sem tud. Egy esős éjszakán megjelenik házuk udvarán egy különös alak: Porkéz, az apa régi ismerőse. S innentől fogva Meggie lépten-nyomon megválaszolatlan kérdésekkel találja magát szemben: Miért kell hajnalban útra kelniük egy messzi déli nagynénit meglátogatni? Mitől olyan értékes az a fakózöld vászonkötésű könyv, hogy apját elrabolják miatta? Kicsoda Kaprikornusz és mit akar Meggie apjától? S egyáltalán, mi történt Meggie édesanyjával, kilenc évvel ezelőtt? Cornelia Funke varázslatos regényében az izgalmas, titokzatos kalandok mellett magával ragadó a szereplők viszonyulása a könyvekhez, s jó esélyünk van rá, hogy – ha eddig még nem történt volna meg – minket is „megfertőzzön” a könyvszeretet…

 
 
Lackfi János – Vörös István: Apám kakasa

Aki kinyitja az Apám kakasa című kötetet, az voltaképpen három művet tart a kezében. Egyrészt klasszikus magyar gyermekverseink antológiáját, mely négy ciklusba rendezve 19 illusztris költőnk 56, az ifjabb korosztálynak szánt versét tartalmazza, melyek már kiállták az idő próbáját, jó barátként köszönnek vissza a gyerekszobákban lámpaoltás előtt, versmondó versenyeken, óvodai-iskolai foglalkozásokon, ünnepi műsorokban. Egy ilyen gyűjtemény már önmagában hiánypótló lenne, hát még akkor, ha mindehhez két tehetséges, népszerű kortársköltő – mellesleg gyakorló apukák – tette hozzá a „régi” versek átiratait, továbbgondolásait. A vers-változatok, -variációk önálló kötetekként is megállnák helyüket, garancia erre az átköltők személye: Vörös István és Lackfi János, mindketten József Attila-díjasok. A kötet az érettebb gyermekolvasók mellett a felnőttek érdeklődésére is számot tarthat.

 
 

14-18 éveseknek:
Sohonyai Edit: Engem szeress!

Rendkívül illetlen dologra szeretném a kedves olvasót rávenni: olvassa el Mészáros Zsófia naplóját! Zsófi, az Engem szeress! című regény 17 éves főszereplője egyes szám első személyben meséli, pontosabban írja naplójába a vele történteket. Titkon azért reménykedik (vagyis inkább meg van róla győződve), hogy a könyvecskébe édesanyja is rendszeresen beleolvas, ezért üzeneteket hagy számára, a nehezen kimondható témákról így informálja. Pedig anyukája, sőt az egész család rém rendes, ráadásul Zsófi mellett áll barátnője, Kati is, akivel mindent meg tud beszélni, aki mindenben támogatja. Vagy mégsem? Bár a könyvben a problémák gyökere a szerelem (először azért, mert Zsófinak senkije sincs, aztán meg ketten is lesznek: korábbi barátja, az egyetemista Szücsi, és a most megismert, rendkívül jó fej Guszti), nem kell attól tartanunk, hogy szirupos-érzelgős vadromantikában lesz részünk. A fiatal írónő, Sohonyai Edit rendkívüli humorral, a diáknyelv frissességére is építve, hitelesen ábrázolja a kamaszok mindennapjait – nem véletlen, hogy regénye immár második kiadásban jelent meg a megújult külsejű Móra X könyvek sorozatban.

 

Margitics Ferenc: A hatékony tanulás technikája
Sokunkkal előfordult már, hogy órákat töltöttünk egy-egy tanulnivalóval, úgy tűnt, sikerült elsajátítanunk az anyagot, de amikor számonkérésre került a sor, csődöt mondtunk. Ennek a kiküszöbölésére kínál segítséget Margitics Ferenc karcsú kötete, mely bemutatja, hogyan lehet hatékonyan s egyúttal gyorsan tanulni. A könnyebb érthetőség kedvéért felvázolja az emlékezet sajátosságait, fejlesztési lehetőségeit, a figyelem jellemzőit, fejlődését, s megismertet bennünket összpontosítást javító gyakorlatokkal. Csoportosítja a tanulás fajtáit, elénk tárja a tanulás törvényeit, majd segítséget nyújt a tanulási motivációk, illetve a tanulási stílusok felméréséhez. Szól a tanulást segítő körülmények fontosságáról, a tanulás szervezéséről, megvilágítja a passzív és az aktív tanulás közti különbséget, majd megismertet a hatékony tanulás módszerének hat „lépcsőfokával” (cím-meditáció, átolvasás, kérdésfeltevés, feldolgozó olvasás, felmondás, ellenőrző olvasás). A könyvben foglaltak megértése révén, a bemutatott gyakorlatok elvégzése és a fejezetenként közölt irodalomjegyzék segítségével a kötet olvasója hatékonyabbá teheti tanulását, legyen akár kisdiák, akár idősebb fejjel iskolapadba kerülő!

 
 
Felnőtteknek:
 
Ammirezvani, Anita: A virágok vére

A teheráni születésű, San Franciscóban élő Anita Amirrezvani regénye mintha varázsszőnyegen repítene az Ezeregyéjszaka világába, a 17. századi Iránba. Itt ismerjük meg a 14 éves falusi lányt, aki idilli életet él földműves apjával és mesemondó, szőnyegszövő anyjával, mígnem apja hirtelen meghal, s a két nőnek Iszfahán városába kell költöznie, ahol egy gazdag rokonuk nyújt számukra menedéket. A nagybácsi, a sah szőnyegeinek tervezője egyre jobban megkedveli tehetséges unokahúgát, s oktatni kezdi a szőnyegkészítés titkaira. A lány barátnőt is talál a vele egykorú, előkelő Nahíd személyében, aki nem csak titkait osztja meg vele, hanem megtanítja az írás művészetére is. Csupán a nagybácsi felesége nem nézi jó szemmel, hogy családjukban szaporodott az élelemre várók száma, s az első adandó alkalommal ideiglenes házasságra, szigára kényszeríti a lányt… A történetet eredeti iráni és iszlám mesék keretezik, szövik át meg át, még varázslatosabbá téve a regényt.

 
 
 
Radnóti Miklós: 100 vers, 100 kép

Radnóti Miklós születésének centenáriuma kapcsán jelent meg az a reprezentatív kiadvány (fotóalbum? verseskönyv?), melynek fekete-fehér képeit Tóth József fotóművész készítette, s ugyancsak az ő nevéhez fűződik a költemények válogatása a Radnóti életműből. A versek keletkezésük időrendjében követik egymást, mellettük pedig egy-egy ihletett, a szöveg értelmezésére, továbbgondolására ösztönző művészi felvételben gyönyörködhetünk. Az igényes kötet segítségével új megvilágításba kerülhetnek a jól ismert sorok, vagy éppen kevéssé ismertek válhatnak kedvenceinkké.

 
 
 
Szávai Attila: Optikai tuning
Ismerik Önök Galkovicsékat? Ha igen, úgy bizonyára olvasták a Kapu Könyvkiadónál 2008-ban megjelent novelláskötetet, a Fészercsendet, esetleg a Palócföldben 2008 óta rendszeressé vált „Szávairatok” rovat írásait. Most újból lehetőségünk nyílik közelebbről is betekinteni a família szövevényes életébe: a napokban hagyta el a nyomdát Szávai Attila Optikai tuning című könyve. Találkozhatunk itt egymástól elhidegülő házaspárral, akik terápia gyanánt hajléktalankodásba menekülnek, polgármesterrel, aki attól retteg, ünnepi beszédében nem szólít nagybetűvel mindenkit, akinek így dukálna, mézes kolbászt majszoló legénykével, aki később elhagyott bevásárlócetlikből ír prózát a helyi lapba. A rétsági szerző a szereplők, és a helyszín jellemzése érdekében felidézi a vidéki élet olyan rekvizítumait, mint az avarozás, gumiabroncs, esetleg a csirkebefőtt, nem riad vissza a nyelvhelyesség szabályainak áthágásától, sőt, nem átallja az olvasót olyan lehetetlen helyzetbe hozni, hogy heveny röhögésre készteti tömegben való olvasás közben. Frenetikus humora olykor groteszkre vált, s mosolyunk az arcunkra dermed. Talán közhelyszerű azt mondani, hogy Szávai Attila tükröt tart elénk, de ne feledkezzünk meg egy régi közmondásról: Nem mindig a tükör az oka, ha csúnyát mutat.
 

Pease, Allan – Pease, Barbara: Karácsonyi fegyverszünet

Közeleg a karácsony, nyakunkon egy csomó elintéznivaló: bevásárlás, ajándékok kiötlése és beszerzése, üdvözlőlapok vagy -e-mailek, -sms-ek megírása, takarítás, főzés, és még ki tudja, micsoda… Senki sem szereti, ha ilyenkor odahaza puskaporos a hangulat, mégis, a bennünk és párunkban felgyűlt feszültségek szinte elkerülhetetlenné teszik a robbanásveszélyt. Szinte mindenkinek vannak emlékei nagy karácsonyi veszekedésekről, megbántódásokról, sőt, statisztika támasztja alá, hogy a szeretet ünnepét követően nő a válások száma. Hogy idén ez másként legyen, ajánljuk figyelmükbe a közismert pszichológus-szerzőpáros, a Pease házaspár könyvét, melyben sok humorral, megszívlelendő empátiával és lenyűgöző szaktudással sietnek segítségünkre, hogy megelőzzük az ünnepi csetepatékat. A kötet példatörténeteit és jó tanácsait elolvasva és megfogadva még az is megtörténhet, hogy nem csak karácsonyi fegyverszünetet köthetünk, hanem valóban megélhetjük a békés karácsonyt!

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 133 vendég és 0 tag böngészi