Akik végeztek már főiskolán vagy egyetemen, jól ismerik azt a torokszorító érzést, a kellemetlen görcsöt gyomortájékon. Minden végzős számára egyszer eljön a rettegett pillanat: a szakdolgozat megírásának vészjósló határideje. Akár a felsőoktatási intézmény típusától vagy a választott szak jellegétől is függ, hogy mennyi időt és milyen alaposságot igényel a téma kiválasztása, a háttérinformációk és anyagok összegyűjtés.

Vannak olyan szakdolgozati témák, melyek évekig is íródhatnak, másokat rövidebb idő alatt is fel lehet dolgozni, de az sem utolsó szempont, hogy az érdeklődési körödhöz a beadandó dolgozat mennyire áll közel, van-e kedved hozzá vagy már az elejétől fogva utálod az egészet. Ideális esetben a dolgozati témát te választod meg, ellenkező esetben az egyetemed vagy főiskolád felkínál egy tucatnyi lehetőséget, melyből csemegézhetsz. Egy jó téma mindig aktuális, döntő fontosságú, és olyan területet érint, amelynek szerepe az adott időszakban jelentős.

Felkészülési idő
A szakdolgozatra való felkészülésednek ne az utolsó évben ugorj neki, és kezdjél el pánikolni rajta. Minimum 6-8 hónapba telik egy igényes és megfelelő színvonalú munka elkészítése, ezért nem árt, ha időben nekiállsz. A négy legfontosabb alapszabály, amit tudnod kell, mielőtt elszánod magad a nagy küldetésre:
1. A téma feleljen meg érdeklődési körödnek, és kapcsolódjon addigi olvasmányaidhoz, politikai, kulturális vagy vallási nézeteidhez.
2. A felhasználandó források legyenek hozzáférhetőek, vagyis ne okozzon anyagi gondot a beszerzésük.
3. A felhasználandó források legyenek kezelhetők, feleljenek meg kulturális szintednek.
4. A kutatási módszer feleljen meg felkészültségednek.

A megírás tartalmi követelményei
A szakdolgozat elkészítésével bizonyítanod kell, hogy jól ismered szakterületed, valamint képes vagy annak önálló és kritikus feldolgozására. Nem elégedhetsz meg a tények egyszerű – pláne másoktól átvett – ismertetésével. A szakdolgozat megírásával és megvédésével a gyakorlat és az elmélet számára lényegi következtetések megfogalmazása a célod.

Az anyaggyűjtés
A szakdolgozat megírását a fellelhető szakirodalom összegyűjtésével indítsd. Tájékozódj, hogy melyik könyvtárban találsz friss, összefoglaló szakirodalmat. Ezt követően gondold végig, milyen egyéb források (internet, jelentések, ügyiratok) állnak a rendelkezésedre. Az előkészítés során felmerülnek majd saját gondolatok, melyekből bizonyos konklúziók erednek. Ezeket feltétlenül fel kell jegyezned, és folyamatosan egybe kell vetned az anyaggyűjtés során elsajátított információkkal, így fog kialakulni a választott témával kapcsolatos sajátos gondolati hálód.

Jegyzetkészítés
A szakmai adatokat szakkönyvekből, folyóiratokból, internetről szedheted össze. Az információ hitelessége alapkövetelmény. Az internettel óvatosan bánj, mert az ott fellelhető adatok sokszor pontatlanok, és az nagyon ciki, ha olyan dolgokat emelsz be a dolgozatba, amik hamisak vagy csúsztatások. Nagy hangsúlyt kell fektetned az irodalomjegyzék elkészítésére. Egy adott könyvből, cikkből a fontos adatot jegyezd ki. Akár szó szerint, akár tartalmában idézel a szövegben, azonnali jelzést (számot) írj a folyamatos szövegbe, és ugyanezzel a hivatkozással a jegyzetlap alján is tegyél jelölést, oldalszámmal együtt. E módszerrel a hivatkozások teljes jegyzéke összeáll majd, és könnyíti a munkádat.

Vázlatkészítés
A vázlat a jegyzeted alapján megírt szakdolgozatod szerkezete. Ezt a szerkezeti egység (bevezetés, célkitűzés, anyag, eszköz, módszer, eredmények, megbeszélés, következtetések, irodalomjegyzék) részletes kifejtése követi majd. A vázlatodat írás közben megváltoztathatod, finomíthatsz rajta. Egy jó vázlat segít a témák fejezetekre, alfejezetekre bontásában, így könnyebben összeáll majd a tartalomjegyzék.

Formai rendezések

A fejezetek megfelelő aránya alapkövetelmény, a kisebb témarészeket tömörítsd inkább egy bekezdésbe. Ha az írást gondolategységek szerint bekezdésekbe szelektálod, a mondanivalód világosabb lesz, de ne írj minden mondatot külön bekezdésbe. A különféle szövegkiemelések hangsúlyozhatnak, de figyelj a megfelelő mértéktartásra. Ha a téma több képet, ábrát, táblázatot igényel, a szöveg töredezetté válhat, ezért az a legjobb megoldás, ha a munkád végén függelékbe teszed őket.

A bevezető
A 2-3 oldalnyi bevezetésben ki kell térned a választott témára, és utalnod annak jelentőségére. Ennek a fejezetnek az a szerepe, hogy felkeltsd az olvasó érdeklődését, és rávilágíts a munkádtól elvárható eredményekre.

A megfogalmazás
Ha pontosan jegyzetelsz, és jól csoportosítod a jegyzeteidet, áttekinthető és használható a vázlatod, a szakdolgozat megírása nem fog különösebb fejtörést okozni. Fontos, hogy tiszta és érthető nyelvezetet használj, mert az olvasó ebből a szövegből érti meg leginkább a te gondolataidat. Légy a megfogalmazásban egyszerű, világos, kerüld a bonyolult mondatszerkezeteket. A helyesírási szótár alkalmazása alapkövetelmény, az egyes szakterületek sajátos szóhasználatával pedig óvatosan és helyesen bánjál.

Összefoglalás
A munka végén, összefoglalás címen a teljes szakdolgozatról átfogó ismertetést kell adnod, ezt célszerű 34 oldal terjedelemben tenned (valahol kevesebb is elég). A jó összefoglalás tömör áttekintést nyújt, jól érzékelteti a témaválasztásod okát, az alkalmazott elveket és módszertanokat, az elért eredményeket.

Szakirodalmi hivatkozások
Fontos, hogy mindig magából az eredeti műből, mégpedig a legújabb kiadásból idézz, soha ne másodlagos forrásból. A szakirodalmi hivatkozások azokat az adatokat tartalmazzák, amelyek alapján a forrás visszakereshető. Irodalomjegyzék címmel a szakdolgozat végén egy önálló fejezetben jelenítsd meg a dolgozat megírásához felhasznált szakirodalmakat. Az idézési és hitelességet érintő szabályok betartása kötelező.

Végső formába öntés
A teljes szöveget 12-es betűmérettel, másfeles sorközzel, a lapokon alul, jobb oldalon sorszámozva formázd meg. A szövegtörzs az A4-es lapon a sorkezdeteknél 2,5 cm-rel, az ellenkező oldalon 1,5 cm-rel a középvonal felé helyezkedik el. A lap tetején és alján 1 cm-es szegélyt hagyj. A szakdolgozat fedőlapjára kerüljön a dolgozat címe, szerzője, a szerző szakpárja, az intézmény neve és a beadás évszáma. Utána, a következő lapon a dolgozat összefoglalóját helyezd el. Ezután következik a tartalomjegyzék és a már ismertetett szerkezeti egységek szerint felépített szakdolgozat. Ha a szakdolgozatod megírásának alapelveit betartod, biztos lehetsz benne, hogy egy korrekt, és kiváló munka kerül ki a kezeid alól, és sikerrel fejezed be tanulmányaidat.
Császár Zsanett

Megjelent: Cosmopolitan (http://www.cosmopolitan.hu) 2009. 12. 15.
(http://www.cosmopolitan.hu/rw_cikk/rolad_szol/vegzosok_remalma__a_szakdolgozat_es_megirasa)
HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 214 vendég és 0 tag böngészi