JÓZSEF ATTILA MEGYEI KÖNYVTÁR 

Múlt – tanulj a tegnapból

A magyar közművelődési könyvtárügy első alaprendeletének értelmében 1952. augusztus 17-én a körzeti könyvtár és a Tatabányai Városi Könyvtár állományának összevonásával – a Népházban biztosított 250m2 alapterületen – létrejött a Komárom megyei könyvtár. Még ebben az évben, tekintettel a település sajátos adottságaira, 5 fiókkönyvtár is létesült. József Attila nevét 1955. április 11-én, a költő születésének 50. évfordulóján vette fel. Jelenlegi épületét 1964. szeptember 5-én adták át.

1965-ben a fiókkönyvtárak leváltak s újra létrejött a Tatabányai Városi Könyvtár.

A ’70-es években pezsgő klubélettel, bőséges kiadványterméssel, megerősödő hálózati, nemzetiségi és szakfelügyeleti munkával, mondhatni: virágkorát élte könyvtárunk.

1981-ben kétszintes tömörraktárral (300 m2) bővült az épület, mely hosszabb időre nyújtott megoldást a korábban gondokat okozó helyhiányra.

A rendszerváltást követően lassan, kis léptekkel, de beköszöntött a digitális kultúra s 1998-ban kísérleti jelleggel a gyermekkönyvtárban elindult a számítógépes kölcsönzés. Az állomány feldolgozása a TextLib integrált könyvtári rendszerrel történt – a teljesség igényével. 2003 nyarától pedig a felnőtt könyvtárban is bevezetésre került e korszerű kölcsönzési rendszer.Jelen – élj a mának

A kor követelményeinek megfelelni, a színvonalat folyamatosan emelni nagy kihívást jelent, hiszen az – egyébként is korszerűtlen - épületet „kinőttük” s a szűkös anyagi forrásainkat beosztani is nehézségeket jelent. De beszéljünk ennek csupán a pozitív hozadékairól: ilyenkor bújik elő a kreativitás és a szokottnál is jobban előtérbe helyeződik a szakmai tudás; s az akarat, hogy a körülmények ne szabhassanak gátat a színvonalas munkának. S ennek vannak kézzel fogható eredményei. Irodalmi s egyéb témájú rendezvényeink nagy érdeklődésre tartanak számot. Meghívott vendégeink közül néhány: Melocco Miklós, Csoóri Sándor, Grosics Gyula, Berecz András, Vizi E. Szilveszter, Romsics Ignác. Népszerű az ún. „Félfal galéria”: irodalmi estjeink alkalmával rendszeresen új tárlat nyílik, tematikusan kapcsolódva a témához vagy a meghívott vendéghez. Mostanra galériánk elérte, hogy az alkotók számára is presztízs a tárlat lehetősége.

Gyermekkönyvtárunk a rendszeres könyvtári órákon kívül (ahol szép számmal jelennek meg iskolai osztályok, csoportok) nagy hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetben lévők felkarolására: roma kisiskolások, testi- és értelmi fogyatékos gyerekek számára foglalkozás-sorozatokat tartunk, részben „a magunk erejéből”, részben meghívott vendégekkel. Ezek között igen nagy sikert aratott Levente Péter sérült gyermekek számára tartott előadása.

Hisszük, hogy munkánk, mely messze túlmutat azon a képen, mely általában él a könyvtárhasználók és (nemhasználók) tudatában, eléri, „hogy látva lássanak”; s ezzel nem csak az új, lehetséges könyvtárhasználókat érjük el, hanem a meglévőkkel is sikerül felfedeztetni a könyvtár sokoldalúságát.

A szakma számára az egyik legjelentősebb vállalkozásunk az immár 10. alkalommal megrendezésre kerülő ODR konferencia, melyre az ország minden részéből szép számmal érkeznek kollégák, sőt a határon túli könyvtárosok is rendszeres résztvevők.

A megyében, s szűkebben a Tatabányai Kistérségben szakmai koordinátori feladatokat látunk el; a megye több településén élő német és szlovák nemzetiségű lakosokat segítjük, hogy anyanyelvükön is hozzájuthassanak a szak- és szépirodalomhoz.

Jövő – reménykedj a holnapban

Tervekben nincs hiány: a meglévőt jobbítani, az igényeknek elébe menni, a színvonalat emelni. Kialakítás alatt áll új, használóközpontú, interaktív honlapunk. Szeretnénk minősített könyvtárrá válni, s ez reményeink szerint már a közeljövőben megvalósul. Hosszabb távú izgalmas, megvalósítandó szakmai feladat a könyvtáregyesítés (megyei, városi, egyetemi). Az elmúlt években a Városi Könyvtárat illetően történtek lépések ez ügyben, mind önkormányzati, mind szakmai oldalról.

A fiókban pedig készen várakozik az új könyvtár terve is, bízunk benne, hogy belátható időn belül megvalósul.

Világi Orsolya

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 322 vendég és 0 tag böngészi