Lapajánló

2013. 06. 19.

Könyv és/vagy számítógép – az agykutató nézőpontjából

Hazánkban is érdekes, fontos kutatásokat publikáltak már agykutatók, orvosok, pszichológusok azzal kapcsolatban, milyen folyamatok, hatások befolyásolják a digitális kor gyermekeinek agyműködését. Gyarmathy Évának köszönhetően mi is idézhettünk már magyar szakembert e témában.
Az alábbi beszélgetésben Gerald Hüther német agykutató és neuropszichológus beszél többek között az olvasás jelentőségéről a gyermekek életében. S természetesen a televíziózás és számítógépezés hatásairól is mesél. Az interjú tanulságos lehet minden pedagógus, szülő, nagyszülő számára.
http://gyerekmusor.blog.hu/2012/11/03/virtualis_vilagok_buvoleteben 

2012. 02. 08.

Több a gyerekkönyv

Több pozitívumról is beszámol az Új Könyvpiac az olvasással kapcsolatos adatokkal összefüggésben. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet mérése szerint öt év alatt jelentősen nőtt a megjelent és az eladott gyerekkönyvek száma is. A cikk azt is felveti, hogy talán újra divat lett olvasni, s ebben a népszerűsítő kampányoknak is lehet szerepe. A teljes szöveg itt olvasható:
http://www.ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6780

2010. 03. 28.

Az internet és az olvasóvá nevelés

„Szándékom szerint ebben a cikkben kísérletet teszek arra, hogy az olvasás egyik »ellenségét« – az internetet – az olvasóvá nevelés szolgálatába állítsam.” Benedek Janka a kitűzött célja melletti érvelésen túl áttekintő összegzést ad azokról az olvasással foglalkozó, az olvasást divatba hozni igyekvő kezdeményezésekről (például a „mese útja”), melyeket hasznosnak, jónak tart. Emellett persze az „elrettentő” megnyilvánulásokat is megnevezi.
A részletekről itt, az iNapló honlapján olvashatnak:
http://krono.inaplo.hu/index.php/inter/weblibrary/856-az-operencias-tengeren-is-tul-lehet-az-internettel-olvasasra-nevelni

2011. 03. 16.

Olvasóvá nevelés – négyéves kor alatt

Hogy az olvasóvá nevelést – ellentétben az olvasás tanításával – nem lehet elég korn elkezdeni, régóta tudjuk. De pontosan mivel is alapozhatjuk meg a könyvek, az olvasás szeretetét? Erre a kérdésre ad válaszokat az alábbi cikk:
http://www.nana.hu/baba-mama/gyerek/olvasas-hogyan-tanithatod-olvasni-a-gyermeked-4-eves-kora-alatt-106287.html
 

2010. 01. 14.

A diszlexiáról közérthetően

Koczka Kinga „Ha nem megy az olvasás – diszlexia” címmel állított össze anyagot közérthető nyelven, nem szakembereket, hanem szülőket, „laikusokat” megcélozva.
Az írás elérhető a Vitamin Sziget honlapján:
http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2080 

További cikkeink...

  1. Lapajánló