2022. 09. 08.

Olvasás világnapja 2022

Literacy for All executive summary hu 1 1 1
10 évvel ezelőtt az EU magas szintű szakértői csoportja (Dr. Nagy Attila részvételével) ajánlásokat fogalmazott meg - hogyan lehetne az élet minden területén támogatni az olvasóvá válást.
 
A helyzet azóta sem változott: minden ötödik európai nehézséggel küzd a szövegértés területén.
 
Ma van az Olvasás Világnapja! Cselekedjünk most!
 

 


2022. 06. 30.

Körkép az olvasásfejlesztésről és -népszerűsítésről

20170328bild097 01 1024x683

Az Országos Széchényi Könyvtár körképet készített az olvasásfejlesztés és -népszerűsítés témájában. Az anyag összeállításában közreműködött az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.

A szemle alapján megállapítható, hogy a nemzeti olvasásfejlesztő programok hordoznak ugyan nemzetiségi karaktereket, végcéljuk azonban mindenütt azonos: az olvasás révén erősödjenek az emberi kapcsolatok, fokozódjon a megértés, alakuljon ki az együttműködés, legyen boldogabb és élményekkel telibb mindenkinek az élete.

https://ki.oszk.hu/sites/default/files/hirfajlok/olvasasfejlesztes.pdf 

Kép forrása: stiftunglesen.de

 


2018. 06. 07.

Kaposvár olvasott a gyerekeknek

Az olvasás hetének negyedik napján Kaposvárra került a sor, s Somogyban egy villámcsődülettel ünnepeltek a gyerekek.

A Fő téren több száz alsós diák gyűlt össze, hogy együtt szavalják el Varró Dániel Miért üres a postaláda? című versét. A közös verselést Fándly Csaba színművész vezényelte, aki emellett egy Lázár Ervin-mesével és további versekkel is szórakoztatta a megjelenteket. 

Az eseményen ott volt személyesen Varró Dániel is, akit a gyerekek egy sajátos produkcióval leptek meg: mindenki egy-egy betűt felemelve megjelenítették az említett versét. 

Az eseményről tudósítás itt olvasható, látható:

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyerekek-oriasbetukkel-villamcsodulet-rendeztek-az-olvasasert-1082391/

http://kapos.hu/hirek/kis_szines/2018-06-07/villamcsodulettel_koszontottek_az_idei_konyvhetet.html

kv1kv2


2018. 06. 14.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is olvasott a gyerekeknek

A „Visegrád olvas a gyerekeknek” projekthez kapcsolódva Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében 64 településen szerveztek programot 2018. június 8-án, 10.00 és 12.00 között.

A központi rendezvényünk helyszíne Apagy település volt. A Könyvtári Információs és Közösségi Helyen mintegy hetven kisdiák várta a program díszvendégét, Bakos-Kiss Gábort, a Nemzeti Színház művészét. Az „hazalátogató” művész a szülőfaluján kívül még három szomszédos településen felolvasott a gyerekeknek, miközben több színművész a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházból (Tóth Károly, Munkácsi Anita, Dézsi Darinka, Fridrik Noémi) és Gosztola Adél a Vígszínházból más-más településeken jártak. Meséltek, felolvastak a gyerekeknek. Írók, költők, előadók is csatlakoztak hozzájuk: Hajdú Zsanett, Harcos Bálint, Nagy Szabina, Simon Szilvia és sokan mások: könyvtárosok, pedagógusok, szülők, település önkormányzati testületének tagjai, történelmi egyházak képviselői, hitoktatók, olvasókörök és nyugdíjas klubok tagjai.


2018. 06. 07.

Kecskemét olvasott a gyerekeknek

Folytatva a Pécsen megkezdett programsorozatot, június 6-ára Kecskemét szervezett (fel)ovasós programokat. Többek között foglalkozások, olvasós játékok és kiállítás várta a gyerekeket szerdán a „hírös városban”.

A „Visegrad Reads to Kids” kampány kiemelt helyszíne 2018. június 6-án a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár volt Kecskeméten. Délelőtt Harcos Bálint meseíró olvasott fel óvodásoknak és kisiskolásoknak Szofi meséiből, délután pedig a könyvtár vendége volt dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, aki második osztályos gyerekekkel ismertette meg Rumcájsz történetét. A felolvasást követően az iskolások kiscsoportos, játékos foglalkozáson vehettek részt a könyvtárosok jóvoltából. Június 4-től 10-ig a megyei kisiskolásai online vetélkedő keretében ismerkedhetnek meg a visegrádi országok gyermekkönyveivel.

Június 7-én a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola épületében nyílt meg a 12 világ – kortárs cseh gyermekkönyv-illusztrátorok című kiállítás a budapesti Cseh Centrum, a Magyar Olvasástársaság és a Könyvtárostanárok Egyesületének Kecskeméti Munkaközössége jóvoltából. A kiállítást Lucie Orbók, a budapesti Cseh Centrum igazgatója, a HUNRA képviseletében pedig dr. Szinger Veronika nyitotta meg. A megnyitó után a kisebb gyerekek mesefoglalkozáson vehettek részt Vadásziné Redenczki Anita vezetésével, aki Zdenek Sverák: Apukám, ez jól sikerült című könyvét mutatta be a kicsiknek. A nagyobbak Svejk, a derék katona nyomán rejtvényes barangolásra indultak Csomorné Bárány Melinda irányításával. Pet'ovska Flóra műfordító, a Csirimojó Kiadó vezetője pedig az iskola gyógynövénykertjének kínálatából füvészkönyvet készített a gyerekekkel Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája című könyve alapján.

Beszámolók és fotók az alábbi linkeken olvashatók:

https://keol.hu/kecskemet-bacs/kiallitas-nyilt-kecskemeten-a-visegrad-reads-to-kids-program-kereteben

https://hiros.hu/visegrad-reads-to-kids 

http://web.kjmk.hu/kjmk/olvashow/vakacio.aspx

hb2