E kis kötetben az Országos Széchényi Könyvtárban – 2017. május 2-án – a Magyar Olvasástársaság által kezdeményezett és szervezett szakmai kerekasztal-beszélgetésen elhangzottak szerkesztett szövegei olvashatók. A műhelyvita – amelynek apropóját az utolsó PISA-mérés adta – résztvevői fele-fele arányban független szakértők, valamint a Magyar Olvasástársaság korábbi elnökei voltak.

A PISA-sokk után

Lehet, hogy szükséges egy igazán rossz eredmény ahhoz, hogy Magyarországon a korábbinál tudatosabb, koherensebb beavatkozások segítsék a szövegértés fejlesztését? Ha így van, akkor megvan a muníció a fejlõdéshez…

E kötet íróit a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) vezetõi kérték fel, hogy egy mûhelyvita keretében mondják el véleményüket, tapasztalataikat a legutolsó PISA-méréssel kapcsolatban. Úgy éreztük, az ott összegyûlt szakmai anyag nagyobb nyilvánosságot érdemel annál, mint hogy egy-egy honlapon elhelyezzük. A tét ugyanis óriási: az, hogy a jelenleg lemaradni látszó társadalmi csoport tagjai végképp leszakadnak-e az olvasni tudó, a különbözõ típusú szövegekbõl önálló ismeretszerzésre képes, „literátus” emberektõl. Ez mindannyiunk felelõssége, kinek-kinek a saját szakterületén kell dolgozni azon, hogy ez ne történjen meg.

A Kaposvári Egyetem Roma Szakkollégiuma a Magyar Olvasástársasággal összefogva e szakmai anyag közzétételével talán segíthet a megoldásban.

A könyv végén egy „javaslatcsomagot” is megfogalmaztunk, bízva abban, hogy döntéshozók, felelõs értelmiségiek kezébe kerülve ezekbõl programok, kezdeményezések, akciók lesznek, s a mostantól számított második-harmadik PISA-mérés után már csak annyi dolgunk lesz, hogy az eredményekkel büszkélkedjünk, s átadjuk sikeres programjainkat a nálunk gyengébben teljesítõknek.

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 157 vendég és 1 tag böngészi