„Aranyosszigeti magyar anyanyelvi és olvasótábor.” Aranyosapáti – 2017. június 17-22.

 

aranyosszigetA  nemzet kulturális egyesítését és a „Felső - Tisza völgye vidékfejlesztési térség” életminőségének javítását küldetésében vállaló Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával /Anyanyelvi Konferencia/, a Magyar Olvasástársasággal és a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvánnyal együttműködve – Arany János születésének bicentenáriuma  alkalmából, Észak-Kelet Kárpát-medence határok nélküli együttműködésére példát mutató – magyar anyanyelvi és olvasótábort szervezett Aranyosapátiban.

 

Észak-Kelet Kárpát-medence országai (Fevidék, Kárpátalja, Magyarország, Partium) ifjú képviselőinek - a Kárpát-medencei iskolások számára meghirdetett Szent László, Dobó István és Kölcsey Ferenc vetélkedők területi, és országos győztesei - programját az Arany János emlékév határozta meg. 

 

Ennek keretében a tábor első estéjén    „Mindannyiunk atyja” – Arany János tanár úr  címmel  Sudár Annamária előadóművész bűvölte el a vendégeket. Másnap este Kuncz László vers- és énekmondó Toldi estje vitte a múltba fiatalokat, akik még e napon találkozhattak a 9. X-hez közeledő Jusztus Józsefné Mariska nénivel, aki mesékkel, anekdotákkal szórakoztatta őket.

 

A programok közötti időben a tábor tagjai ifjabb Agárdi Sándor biológus vezetésével hangulatos órákat töltöttek a Ricsikai erdő mélyén.

 

A tábor utolsó két napja Cselenyák Imre író „Áldott a bölcső” című, Arany János életéről készült kötetének bemutatásával vette kezdetét. Az író közvetlenül a fővárosi bemutatóról hozta el művét Aranyosszigetre, a „nemzet otthonába’”.

 

A programnak része volt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársai által levezetett vidám ügyességi vetélkedő és a hangulatos kvízjáték is. Délután a kultúratámogató Vásárosnamény Város Önkormányzata és Aranyosapáti Község Önkormányzata segítségével a táborlakók és tanáraik a Felső-Tisza Völgye Minőségi Védjeggyel kitüntetett Szilva Thermál és Gyógyfürdőben pihentek.

 

A nap, a táborozók által még soha nem látott „Tiszavirágzás” megtekintésévelzárult. Az erdélyi származású Móritz László, az Anyanyelvi Konferencia alelnöke élete legnagyobb élményeként említette a Svédországban élő magyarok által gyakran énekelt – „temető a Tisza, mikor kivirágzik” – nóta megélését.

 

A tábor utolsó teljes napján a kultúra lovagjai mutattak példát 21. századi hasznos jelenlétükre. A Nagygécet „feltámasztó” Juhász Ferenc mkl (a magyar kultúra lovagja), a Megmaradás templomában ismertette 23 éves önzetlen munkájának tartalmát, ezen belül a lakatlan település páratlanul érdekes történetét, egyéni küldetésének indítását és eredményeit. A programot soha nem látott – még a fővárosban is egyedi – 5D-s vetítés zárta.

 

A program irodalmi zarándoklattal folytatódott. A táborlakók tisztelegtek Móricz Zsigmond tiszacsécsei emlékházánál, majd Szatmárcsekére utaztak. 

Meglepetésként a világ magyarságának emlékművénél csatlakozott hozzájuk Korpás István mkl, aki pillanatok múlva elvarázsolta a csoportot a település és a csónakos fejfás temető történetével. A Himnusz éneklése erősítette a gyermekek összetartozás-érzését. A Felső-Tisza Völgye Minőségi Védjeggyel kitüntetett „Kisház” kiállítása és a fejfakészítés bemutatása tette még érdekesebbé a programot. Hazafelé még megálltak a Petőfi-fánál, és emlékeztek.

 

A búcsúestet Babják Péter mkl és fia zenei estje színesítette, amelyen a rendezők és a résztvevők egybehangzóan állapították meg a hagyományteremtés tényét, s fejezték ki azon vágyukat, hogy: Találkozunk 2018-ban a II. Aranyosszigeti magyar anyanyelvi és olvasótáborban!

Köszönet illeti a program megálmodóját, Nick Ferencet, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnökét, a Kultúra Lovagrendjének alapító elnökét!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 266 vendég és 0 tag böngészi