„Aranyosszigeti magyar anyanyelvi és olvasótábor.” Aranyosapáti – 2017. június 17-22.

 

aranyosszigetA  nemzet kulturális egyesítését és a „Felső - Tisza völgye vidékfejlesztési térség” életminőségének javítását küldetésében vállaló Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával /Anyanyelvi Konferencia/, a Magyar Olvasástársasággal és a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvánnyal együttműködve – Arany János születésének bicentenáriuma  alkalmából, Észak-Kelet Kárpát-medence határok nélküli együttműködésére példát mutató – magyar anyanyelvi és olvasótábort szervezett Aranyosapátiban.

 

Észak-Kelet Kárpát-medence országai (Fevidék, Kárpátalja, Magyarország, Partium) ifjú képviselőinek - a Kárpát-medencei iskolások számára meghirdetett Szent László, Dobó István és Kölcsey Ferenc vetélkedők területi, és országos győztesei - programját az Arany János emlékév határozta meg. 

 

Ennek keretében a tábor első estéjén    „Mindannyiunk atyja” – Arany János tanár úr  címmel  Sudár Annamária előadóművész bűvölte el a vendégeket. Másnap este Kuncz László vers- és énekmondó Toldi estje vitte a múltba fiatalokat, akik még e napon találkozhattak a 9. X-hez közeledő Jusztus Józsefné Mariska nénivel, aki mesékkel, anekdotákkal szórakoztatta őket.

 

A programok közötti időben a tábor tagjai ifjabb Agárdi Sándor biológus vezetésével hangulatos órákat töltöttek a Ricsikai erdő mélyén.

 

A tábor utolsó két napja Cselenyák Imre író „Áldott a bölcső” című, Arany János életéről készült kötetének bemutatásával vette kezdetét. Az író közvetlenül a fővárosi bemutatóról hozta el művét Aranyosszigetre, a „nemzet otthonába’”.

 

A programnak része volt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársai által levezetett vidám ügyességi vetélkedő és a hangulatos kvízjáték is. Délután a kultúratámogató Vásárosnamény Város Önkormányzata és Aranyosapáti Község Önkormányzata segítségével a táborlakók és tanáraik a Felső-Tisza Völgye Minőségi Védjeggyel kitüntetett Szilva Thermál és Gyógyfürdőben pihentek.

 

A nap, a táborozók által még soha nem látott „Tiszavirágzás” megtekintésévelzárult. Az erdélyi származású Móritz László, az Anyanyelvi Konferencia alelnöke élete legnagyobb élményeként említette a Svédországban élő magyarok által gyakran énekelt – „temető a Tisza, mikor kivirágzik” – nóta megélését.

 

A tábor utolsó teljes napján a kultúra lovagjai mutattak példát 21. századi hasznos jelenlétükre. A Nagygécet „feltámasztó” Juhász Ferenc mkl (a magyar kultúra lovagja), a Megmaradás templomában ismertette 23 éves önzetlen munkájának tartalmát, ezen belül a lakatlan település páratlanul érdekes történetét, egyéni küldetésének indítását és eredményeit. A programot soha nem látott – még a fővárosban is egyedi – 5D-s vetítés zárta.

 

A program irodalmi zarándoklattal folytatódott. A táborlakók tisztelegtek Móricz Zsigmond tiszacsécsei emlékházánál, majd Szatmárcsekére utaztak. 

Meglepetésként a világ magyarságának emlékművénél csatlakozott hozzájuk Korpás István mkl, aki pillanatok múlva elvarázsolta a csoportot a település és a csónakos fejfás temető történetével. A Himnusz éneklése erősítette a gyermekek összetartozás-érzését. A Felső-Tisza Völgye Minőségi Védjeggyel kitüntetett „Kisház” kiállítása és a fejfakészítés bemutatása tette még érdekesebbé a programot. Hazafelé még megálltak a Petőfi-fánál, és emlékeztek.

 

A búcsúestet Babják Péter mkl és fia zenei estje színesítette, amelyen a rendezők és a résztvevők egybehangzóan állapították meg a hagyományteremtés tényét, s fejezték ki azon vágyukat, hogy: Találkozunk 2018-ban a II. Aranyosszigeti magyar anyanyelvi és olvasótáborban!

Köszönet illeti a program megálmodóját, Nick Ferencet, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnökét, a Kultúra Lovagrendjének alapító elnökét!

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 170 vendég és 0 tag böngészi