Gyermekeknek ajánljuk 0-6 éves korig


Sárkány a lépcsőházbanNádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban
Bp.: Naphegy K., 2008. 79 oldal

Nádori Lídia, szabadfoglalkozású fordító és szerkesztő első önálló kötetében a Szilveszter napján született főhőst, Jancsit ismerhetjük meg és követhetjük nyomon 5 éves koráig. Bepillanthatunk a mindennapjaiba, részeseivé válunk életének, megismerkedünk környezetével, a családjával és a Nyíl utcával. Életének kisebb-nagyobb jelentőségű mozzanatait elevenítik meg a mesék. Az írónő a hétköznapi dolgokat úgy meséli el, hogy azok izgalmas kalandokká, élménnyé váljanak. Szereplői a rokonok, szomszédok és a játékok, amelyek életre kelnek, beszélnek, gondolkoznak, éreznek. A történetek – számszerint hét mese - megismertetik a gyerekekkel a világot, segítenek nekik feldolgozni félelmeiket, a szülőket pedig megtanítják mesét olvasni. A meséket Kun Fruzsina művészi, kifejező illusztárciói gazdagítják.

Komondi Gabriella 

 

Imbusz mester autót épít

May Szilvia-Pikler Éva: Imbusz mester autót épít
Bp.: Pozsonyi Pagony, cop. 2008. 32 oldal

Mókás és izgalmas gyermekkönyvet jelentetett meg a Pozsonyi Pagony. A könyvben egyetlen történet található. A főszereplő a világ legjobb autószerelője vagy inkább ezermestere. Imbusz mester bármilyen autót meg tud javítani. Szerinte olyan nincs, hogy egy kocsit ne lehessen megjavítani. Alaposan szemügyre veszi az autókat, felnyitja a motorháztetőt, bemászik a kocsik alá. Addig nem nyugszik, míg nem talál megfelelő alkatrészt és megszereli. Segítője is akad, egy háromlábú kutya személyében, aki nem más, mint Pudlimász. Ő a világ legszeleburdibb autószerelő-segédje. Azokat az autókat is megjavítják, amiket máshol nem tudnak. A mester műhelyét egy régi ház garázsában rendezte be. Imbusz mester és Pudlimász sok-sok mókás percet szerez olvasóinak. A legapróbb részleteket is felfedezhetjük Pikler Éva humoros rajzain kalandozva.

Komondi Gabriella


6-8 éveseknek ajánljuk

Mesék a Tejúton túlrólBerg Judit: Mesék a Tejúton túlról
Bp.: Pozsonyi Pagony: PrintX-Budavár, cop. 2007. 56 oldal

Az IBBY-díjas írónő ezúttal messzi világba, izgalmas kalandok, történetek színhelyére kalauzolja olvasóit. Egy kisfiú Bojti, és egy kislány Tücsök csúnyán összevesznek a játszótéren. Addig ráncigálják Bojti új biciklijét, amíg az elragadja őket, és hirtelen eltűnnek a játszótérről. A két gyerek arra eszmél, hogy a világűrben száguldanak a piros biciklin, egy ismeretlen világba, a Tejúton túlra. Ahhoz, hogy hazajussanak számtalan próbát kell kiállniuk. Végig kell haladniuk a Bátrak útján, veszélyek, kalandok, ellenségek és segítőkész barátok között. A hosszú úton, amely átvezet Homokországon, Növényországon, Árnyékországon, Vasországon, Fordított országon és más vidékeken, bátorsággal, kitartással, igazságossággal sikerül továbbjutniuk. Vajon visszajutnak-e a Földre? A hét mese folytatásokban olvasható. A kalandos és izgalmas utazást az Aranyvackor díjas Gévai Csilla szokatlan és különleges rajzai illusztrálják.

Komondi Gabriella 


Csoda és KószaCzigány Zoltán: Csoda és Kósza

Bp.: Pozsonyi Pagony: PrintX-Budavár, cop. 2007. 103 oldal

Az író, rendező, főszerkesztő Czigány Zoltán megjelent négy - felnőtteknek szóló - prózakötetét követően mesekönyvvel rukkolt elő. A tanyán élő lovak történeteit először a gyerekeinek mesélte az író, ezekből a mesékből gyűlt össze egy kötetre való. A szerző maga is nagy lovas és lóbarát. A Csoda és Kósza című könyve az Év Gyermekkönyve 2007. díjazottja lett. Mesefiguráit rögtön megszereti az olvasó, és velük együtt éli át az élményeket, játékos történeteket. Gyöngyi néni és Sajó bácsi lovai Csoda és Kósza, a fehér és a fekete ló egy gödöllői tanyán élnek. Kósza mindig valami butaságot eszel ki, Csoda pedig próbálja a helyzetet menteni, feltéve, ha menthető. Hét mesén keresztül követhetjük a két barát kalandos életét. A szórakoztató mesesorozat nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is mosolyra készteti. A történeteket Baranyai András illusztrációi teszik teljessé.

Komondi Gabriella 

 



8-11 éveseknek ajánljuk


Lufi és Szamóca
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca
Bp.: Móra, 2006. 205 oldal

A pályafutását színészként kezdő, majd 2001-ben a nagyközönségnek az Isteni show című musical szövegírójaként és zeneszerzőjeként bemutatkozó Balázs Ágnest az utóbbi időben gyerekeknek szóló könyvek írójaként ismerjük. A Lufi sorozat első kötetét a kiskamaszok figyelmébe ajánlom. Megismerkedhetünk az ifjúsági regény főszereplőivel, Lufival, aki fiúsan gézengúz kilencéves lány, Szamócával, aki egy évvel idősebb Lufinál és fiú, Kamillával, az aranyhörcsöggel és Tornádóval, a kutyával. Lufi már a történet elején bajba keveredik, és Szamócával sem mindennapi módon ismerkedik meg.  Idomítható-e Kamilla, az aranyhörcsög? Mi a legesleggyönyörűbb ajándék, amit a szüleitől kaphat az ember karácsonyra? Lehet-e szerelmes a nagymama is? A vidám történetből minden kiderül és sok-sok izgalmas kaland részese lehetsz. Ha tetszett az első rész, olvasd el a Lufi sorozat többi kötetét is!

Komondi Gabriella 

 

Marci visszavágNógrádi Gábor:  Marci visszavág
Bp.: Móra, 2008. 228 oldal

Nógrádi Gábor számos sikeres regény és film írója, nemzetközi IBBY – díjas szerző. Ha valaki ráismer a szereplőkre, az nem a véletlen műve. A humoros bűnügyi gyermekregény a szerző nagy sikerű regényének, a Marci örökségének folytatása, ami óriási sikert aratott a www.folytasd.hu internetes oldalon folytatásokban. A kötet előzményéből az olvasók már ismerhetik Marcit, akinek arab származású papája hatalmas vagyon örököseként kénytelen volt elmenekülni kapzsi nővére, Fatima miatt. A fordulatokban, kalandokban, furcsaságokban gazdag, humoros történet minden könnyed kikapcsolódásra vágyó ifjú olvasónak a kedvére lesz. Meglepő és váratlan események teszik izgalmassá a történetet. Marci az édesapjával együtt veszi fel a harcot Borisz, a bérgyilkos ellen. Új személyazonosságot vesznek fel, mivel a titkosszolgálat figyeli minden lépésüket. Szerencsére segítségük is akad.

Komondi Gabriella 

 

 

11-14 éveseknek ajánljuk


Ágrólszakadt TóbiásFombelle, Timothée De: Ágrólszakadt Tóbiás

Bp.: Móra, 2008-1. köt. A számkivetett. 2008. 316 oldal

Egy felejthetetlen liliputi világot tár elénk az utóbbi évek legnépszerűbb francia kalandregénye. A cím alapján arra gondolhatnánk, hogy a könyv klasszikus gyerekmese, valójában azonban komoly témákat - barátság, harc, természet, család - feldolgozó ifjúsági regény. A helyszín egy fa, ahol miniatűr emberek által alapított, a miénkhez hasonló civilizáció él. Ide tartozik a történet főhőse, Tóbiás is, aki a korához képest nem túl nagy, csupán másfél milliméter magas. A fa lakói között él, akik az ágakon és leveleken épített otthonaikban tengetik mindennapjaikat. Amióta azonban az édesapja egy egészen különleges felfedezést tett, a dolgok alaposan megváltoztak. Tóbiásnak menekülnie kell, mert barátai elárulták és a Fa népe ellene fordult. A fiúra nagy feladat vár, a Fa megmentése. Egyetlen segítőtársa marad, a rejtélyes Lilia. A könyv 2008-ban a legjobb francia gyerekregény kategóriában IBBY-díjat, Olaszországban pedig Andersen-díjat kapott.

Komondi Gabriella 




A csíkos pizsamás fiúBoyne, John: A csíkos pizsamás fiú

Bp.: Ciceró Kvstúdió, 2007. 171 oldal

A történet a II. világháború idején játszódik. A 8 éves Brunonak az a legnagyobb szívfájdalma, hogy katona édesapja előléptetése miatt el kell hagynia barátait, játszótársait, kényelmes berlini otthonát. Egy elszigetelt területre utaznak, Lengyelországba, ahol az amúgy is magányos fiúcska senkivel se tud játszani. Anyja határozott intelmeit semmibe véve megnézi a közelben lévő „farmot”, amelyet tisztán látni a házukból. A „farmot” szögesdrót keríti körbe és megismerkedik a túloldalán ülő, hasonló korú, mindig csíkos pizsamát viselő fiúval, Shmuellel. Találkozásaik során barátság szövődik közöttük, amely során Bruno lassan megismeri a körülötte lévő világot. Rájön, hogy édesapja, akit szeret és tisztel, rossz ember. A kisfiú szemszögéből ismerhetjük meg a náci koncentrációs táborok lakóinak életét, azt a gyűlöletet és erőszakot, melynek ártatlan emberek milliói estek áldozatul.  A regényből film is készült, melyet Magyarországon forgattak, és 2008 tavaszán vetítették a hazai mozik.

Komondi Gabriella 

 

14-18 éveseknek ajánljuk

Twilight - AlkonyatMeyer, Stephenie: Twilight - Alkonyat

Az alkonyat című kötetet több mint 5,5 millió példányban adták már el eddig, 30 hete vezeti a New York Times betseller listáját. A könyv igazi kulturális jelenséggé vált, jelentős rajongói tábora kíváncsian várta a filmváltozatot is. Az eddig húsz nyelvre lefordított  regény számos díjjal dicsekedhet. A neten szaporodnak a Stephenie Meyer rajongói oldalak, az írónő népszerűsége sztárokéval vetekszik. Regényével üstökösként robbant be az amerikai irodalmi életbe, tinédzserek és felnőttek millióit hódítva meg.
A sikerszéria folytatódik, az Alkonyatot követte a második rész, a New Moon (Újhold), majd az Eclipse (Napfogyatkozás) és Breaking  Dawn (Hajnalhasadás). A második kötet olvasható már magyarul is.
A könyvekben Isabella Swan történétét ismerhetjük meg. A főhős, Bella önszántából édesapjához költözik Forks városába, az új iskolában kíváncsian és vegyes szeretettel fogadják. Bella osztálytársa Edward Cullen, aki kezdetben ellenségesen viselkedik vele szemben, s akibe Bella beleszeret. Minél jobban megismeri a fiút, annál több titok merül fel vele kapcsolatban. A fiú sem tud távol maradni Bellától, megosztja vele legféltettebb titkát, közel engedi saját családjához, ezzel viszont hatalmas veszélybe  kerül a lány élete.
Kaland, romantika, fantasy elemekkel spékelve, remek karakterek, sok-sok eredeti humorral fűszerezve.

Köbölkuti Katalin


Mediterrán nyárShalleck, David: Mediterrán nyár. Egy nyár a francia és az olasz Riviérán
Bp.: Kelly Kft., 2009. 364 oldal

A mediterrán, könnyed nyári történet az utazást és a kulináris élvezeteket kedvelő olvasóknak ígér olvasmányélményt. A Serenity egy 124 láb hosszú, kétárbocos, gaffos vitorlázatú szkúner. Öt hónapos útja során  a francia Riviéráról az olasz csizma nyugati partja, majd Toszkána mentén  Szardíniáig, végül Korzikáig hajózik. Ezen a vitorláson dolgozik séfként a szerző, akit az olasz tulajdonosok nem kis feladat elé állítanak: minden kikötőhelyen kizárólag helyi hozzávalókból főzhet, nem készítheti kétszer ugyanazt az ételt, 3-4 fogásos étkezést kell tálalnia, valamint nem jöhet zavarba, ha a tulajdonosok 10-15 fős társaságot látnak váratlanul vendégül. Miközben a szerző részletesen beszámol a hajó útvonaláról, a fedélzeten zajló életről,- ahol matrózként is helyt kell állnia- élvezetes stílusban nyomon követhetjük az általa feltálalt fogások hozzávalóinak beszerzését, az ételek elkészítését, olyan szemléletesen, hogy összefut a szánkban a nyál, és úgy érezhetjük, hogy hogy mi is ott utazunk a vitorlás fedélzetén, élvezve a szelet, az utazást és a finom étkeket. Végül is, miért is ne?

Kecskésné Bánhalmi Katalin


 

Felnőtteknek ajánljuk

Együtt lehetnénkAnna Gavalda: Együtt lehetnénk
Bp. Magvető, 2008. 627 p.

Anna Gavalda egyike a legismertebb fiatal francia szerzőknek. Első sikerkönyve a Szeretném, ha valaki várna rám Lire-RTL-díjjal jutalmazott c. novelláskötet volt, amit Magyarországon az Ulpius-Ház adott ki 2001-ben. A második, a saját válását feldolgozó Szerettem őt c. , különleges dialógusformában írt műve, amely a Magvető kiadásában jelent meg magyarul 2005-ben.Az együtt lehetnénk című regénye már két kiadásban is napvilágot látott Magyarországon és ez már  magában is sikert jelent. A történet négy szereplője magányos, kilátástalan élethelyzetben lévő ember, akiknek élete egy hatalmas párizsi lakásban kapcsolódik össze. Az anorexiás művész, Camille, Philibert  Marquet de La Durbeliere egy nagy múltú, ámde elszegényedett francia nemesi család sarja, aki semmire sem képes, ami feszültséggel, konkurenciával vagy konfliktussal jár, Franck a zárkózott szakács és az ő nagyanyja, Paulette a regény főszereplői. Az írónő lassan bontja ki korábbi életüket, a tökéletes magányhoz vezető utat. A történelmi levegőt árasztó lakás és Philibert varázslatos személyisége hatására kapcsolatok alakulnak ki, amit az öregotthonba kényszerült Paulette beköltöztetése koronáz meg. A kis csoportból igazi, családot pótló közösség lesz. Szellemes és szívmelengető, letehetetlen olvasmány. ”Szociogiccs”, írja egyik kritikusa, amivel akár egyet is lehetne érteni, ha az érzelmes történetet nem olyan kifinomult írói tehetséggel hozták volna létre, ami Anna Gavalda sajátja.

Nagy Éva



Akit a kalapból kihúztál…Bácskai Júlia: Akit a kalapból kihúztál… A párkapcsolatok pszichológiája

Bp. Saxum, 2008. 196 oldal

Az élet dolgai c. sorozat kötetei felölelik az élet szinte minden lehetséges problémáját: férfi-nő kapcsolat, gyermeknevelés, óvoda, iskola, önismeret, halál. Bácskai Júlia, a neves pszichológus, a Pszichoszínház szervezője ezúttal a párkapcsolatok problémáival foglalkozik. „Mind az egyéni, mind a párterápiában ez a legtöbbször visszatérő téma: a párkapcsolat. Azért, mert még nincs, azért, mert már nincs, azért, mert nem szeret viszont, akit szeretünk, vagy azért, mert szeret is, létezik is a kapcsolat, de nem működik jól.” – írja az első fejezetben.
Férfiak és nők erényei – hibái kerülnek terítékre. Férfi- és nőtípusok leírását, ennek megfelelően különféle kapcsolati minták lélektani elemzését kapjuk. Magunkra ismerhetünk, választhatunk: a maximalista, a laza, a sértett, a csodaváró, netán a fékezett habzású nők közé tartozunk-e, párunk pedig Don Juan, Erőspista, Professzor Úr, Don Romantico, vagy Mr. Biznisz. Az egyik, aztán a másik fél által elkövetett hibák spiráljából nehéz kitörni, ezek sokszor eltérő neveltetésünkből, a különböző szokásokból, értékrendből, az otthonról hozott minta akaratlan másolásából fakadnak. Jól szeretni a másikat nem is olyan egyszerű. Nagyon fontos a tolerancia, az egymás iránti kölcsönös tisztelet, a folyamatos kommunikáció. Mindezeket a korántsem egyszerű problémákat Bácskai Júlia sok humorral, közérthetően láttatja.

Horváthné Kupi Ildikó


Van valaki odaát?Marian Keyes: Van valaki odaát?

Marian Keyes az elmúlt évek legnépszerűbb bestsellerszerzője. Új kötete a: Van valaki odaát?, szakít a hagyományokkal, nem az örökké tartó boldog szerelemről ír, hanem a fájdalomról, arról hogyan tud egy fiatal nő együtt élni a korai özvegységgel. A fordulatos történet során fény derül Anna korábbi szerencsés életére is, melyben amellett, hogy mindenki által irigyelt állása van, még villámgyorsan össze is kötötte életét Aidannal, az igazi szerelmével (az sem számított, hogy a fiúnak előtte le kellett zárnia a múltját....) A tragédia után hiába vigasztalják szülei a festői írországi otthonukban, Anna New Yorkba vágyik. Az államokba való visszatérésével azonban szembesülnie kell a történtekkel, már nem dughatja homokba a fejét. Anna folyamatosan emailezik „híres” magánnyomozó nővérével és a kissé habokos édesanyjával, melyből további mulatságos, kalandos történetek születnek. A család, a barátok és a munka leköti Annát, és pont arra nincs ideje amire kellene: gyászolni. Utolsó reményként hisz mindenféle sarlatánnak, aki talán kapcsolatba tud lépni férjével. Kétségbeesetten szeretné tudni, hol van Adian? És miért nem akar beszélni vele? A hajmeresztő ötletek egymást követik, miközben próbál épeszű maradni. Az egyik oldalon együtt nevetünk Annával, a következőn pedig mi is zsebkendőt keresünk, és együtt könnyezünk vele. Anna idővel magára talál, megbékél helyzetével, és képes lesz továbbélni… Fergetegesen humoros, érzelmes, egyszóval igazi KEYES könyv.

Sopár D. Kata

Az óceán szabad fia: egy világhírű hajós életeMoitessier, Bernard: Az óceán szabad fia: egy világhírű hajós élete
Pécs: Alexandra, 2008. 422 oldal

A szerző a 20. század legendás hajósa, író, filozófus, környezetvédő, aki az 1968-as Golden Globe elnevezésű, a Földet körbehajózó vitorlásversenyen a kilenc induló között szerepelt. A verseny Falmouthból rajtolt, de csak a 30 éves Robin Knox Jhonston ért vissza minden szabályt betartva. 313 nap alatt tette meg a 30123 mérföldes távot a 32 lábas Suhaili kétárbocosával. A francia Bernard Moitessier a Horn-foknál még vezetett, azonban önként lemondott az elsőségről, kelet felé ment és újból megkerülte a Jóreménység fokot... Moitessier-nek – a verseny eseményeit összefoglaló – A hosszú út című könyve bibliája lett minden „tengerszomjas” álmodozónak. Az óceán szabad fia a szerző első magyar nyelven is olvasható írása, amely eposzi lendülettel vezeti végig olvasóját egy olyan ember életútján, aki a cél előtt önként képes lemondani a győzelemről. A kötet először a szerző Indokínában töltött csodálatos ifjúkorát idézi meg, majd bepillantást nyerünk abba a világba, amely elvezet odáig, hogy a főhős a Marie-Thérése nevű dzsunkán nekivágjon a végtelen horizontnak, a Föld magányos, megállás nélküli körülhajózásának. A könyv függelékében az óceáni hajózással kapcsolatos legfontosabb teendőkkel is megismerkedhet az olvasó, a hajótípus megfelelő kiválasztásától kezdve az alapvető hajózási szakirodalom elolvasásáig.

Baráthné Molnár Mónika

 



HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 229 vendég és 0 tag böngészi