1.) 2004. árrilis 16-án az Országos Széchényi Könyvtárban „Globalizáció és nemzeti kultúra” címmel szerveztünk konferenciát melynek előadói György Péter esztéta, Kulin Ferenc irodalomtörténész Tőkéczki László történész és Moldován István könyvtárosok voltak. Ugyanekkor tisztújító közgyűlésünket is megtartottuk.

2.) 2004. okt. 1-2-án Zentán, a kitűnő kollégánk Hajnal Jenő vezette Közművelődési Központ és Könyvtárral együtt szerveztük meg az NKA támogatásával az „Olvasáskultúra és kisebbségi sors” című konferenciát. Pénteken (okt. 1.) Horváth Zsuzsa az irodalmi kánonról, Gereben Ferenc a Kárpát-medence magyarságának olvasáskultúrájáról, Fűzfa Balázs ugyanezen terület irodalomtanítási módszereiről értekeztek. A délutáni órákban a délvidéki magyar értelmiség jeles képviselőivel Dudás Károllyal, Hódi Sándorral, Matuska Mártonnal folytattunk emlékezetesen gondolatgazdag kerekasztal beszélgetést a kisebbségi sors esélyeiről. Vacsora után egy zenés irodalmi műsor hallgatói lehettünk, s végezetül az aracsi pusztatemplomról készült filmesszé megtekintésével készültünk a másnap esedékes helyszíni látogatásra.
Szombaton már a szigorúan vett könyvtári témák kerültek a középpontba: részben a hazai előadók jóvoltából (Nagy Attila: Közkönyvtár és helyi társadalom, , Bakó Anna – Szilágyi Erzsébet: „Schola orbis” - a Kárpát-medence magyar iskolatörténete számítógépen, Hubert Ildikó: Módszertani ötletek az irodalom megszerettetéséhez), részben pedig a vajdasági magyar könyvtárostársadalom tekintélyes, közismert tagjai (Csáky Piroska, Balla Júlia, Kunkin Zsuzsa, Kormányos Mária, Marcsók Vilma, Viola Lujza, és Vörös Anna) osztották meg velünk napi és hosszú távú gondjaikat, örömeiket.

3.) Már ebben az évben hozzákezdtünk a 2006. aug. 7-10. közötti napokban a Nemzetközi Olvasástársaság által, Budapesten rendezendő világkongresszus előkészítéséhez. (Helyszinek kiválasztása, a legfontosabb kérdéskörök tisztázása, kulcsszemélyiségek felkérése, pénzügyi és propaganda tervek.)
Tevékenységünk vázlatos ismertetése (globalizáció és nemzeti kultúra, határon túli magyarság, nemzetközi kapcsolatok) egyértelműen bizonyítja, hogy munkánk a legszélesebb hazai kulturális közélettel áll kapcsolatban, tehát a köz javát szolgálja.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 232 vendég és 0 tag böngészi