A népmese napja − XII. Országos népmese-konferencia

A leírt és az elmondott mese különbségei, kapcsolatai

2017. szeptember 22. Pécs, 23. - Eszék

A népmese napját 2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság hívta életre, felhívást intézve országhoz, világhoz, hogy szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

 

Mára mindenki számára elfogadott, kiemelt ünnepi alkalom, amikor mindenki a mesére figyel. Számos rendezvényt tartanak országszerte és készülnek a Magyar Olvasástársaság által rendezett népmese-konferenciára, melynek mindenkori fő célja, a magyar mesekincs és a mesemondói hagyományok éltetése, továbbvitele. Az Országos népmese-konferenciát minden évben más helyszínen rendezzük meg, immáron 12 éve. 2017-ben a konferencia Pécsre költözött. Az idei témánk az olvasott és mondott mese közötti kapcsolat, különbség és hasonlóság volt.

 

A konferencia célja volt a fogalmak (népmese-műmese) tisztázása mellett, rávilágítani arra, hogy mindkét műfaj egyformán nagyon fontos, de a kettő össze nem keverhető.

 

Hogy a kisebb, helyi programok és a konferencia között ne kelljen választani az érdeklődőknek, Benedek Elek születésnapját megelőzve, egy héttel korábban, 2017. szeptember 22-23-ára szerveztük a kétnapos eseményt, amelynek a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara és az eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központ adott otthont.

A fő szervezők a korábbi évek gyakorlataihoz hasonlóan a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) és a Hagyományok Háza voltak.

A pályázott program a megvalósításába bevont társszervezők és közreműködők, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, valamint a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület segítségével, s a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

A programról:

A szakmai esemény első napja - 2017.09.22.- regisztrációval indult. A házigazda egyetem részéről dr. Zádori Iván dékánhelyettes, majd Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke és Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Ezek után a plenáris előadások következtek.

Gombos Péter (Kaposvári Egyetem - tudományos dékánhelyettes, gyermekirodalom kutató) a népmese és műmese közötti különbségekről és hasonlóságokról beszélt, majd Sándor Ildikó, a mesemondás három aranyalmájáról (az élőszavas, improvizatív mesemondás három fontos eleméről) tartott előadást.

Ezek után egy rövid módosítás következett a programelemek sorrendjében. Egy eredetileg délutánra tervezett előadást hallhatott a közönség Szabad Boglárkától, a Hagyományok Háza népmese szakelőadójától. Az előadó a „Mesebeszéd, avagy a Hagyományok Háza módszertani segédanyagai az élőszavas mesemondáshoz (mobil applikáció és DVD)” címmel prezentálta témáját.

Az ebéd után, Pompor Zoltán gyermekirodalom kutató (Károli Gáspár Református Egyetem) következett előadásával, melynek címe Az egyfejű sárkány, a hétfejű tündér és a legkisebb boszorkány volt.

Raffai Judit néprajzkutató, aki az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karáról, Szabadkáról érkezett a konferenciára, a mesemondás napjaink – béli helyzetéről, a mai mesemondókról osztotta meg gondolatait a közönséggel.

A konferencia másik határon túlról érkező előadója Varga Norbert volt, aki Egyéniségkutatás és egyéni megnyilvánulás. Szlovákiai magyar példák a mesekutatás és a revival mesemondás kapcsán címmel tartott előadást. Norbert a Hagyományok Háza és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet munkatársa.

A konferencia záró előadását Kovács Marianna, mesemondó, a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület elnöke tartotta meg „ A Hamvas Béla Városi Könyvtár népmesei küldetése „ címmel előadását.

A konferenciával egy időben Pécs különböző könyvtáraiban folyamatosan meséltek a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület mesemondói: Kiss Ágnes, Sőrés Róza, Hajós Erika, Gregus László, Pintér Zsolt, Molnár Enikő, Bumberák Maja, Fleckenstein Anna .

A következő könyvtárakban történt önkéntes mesemondás:

  • Pinokkió Gyermekkönyvtár
  • Minerva Fiókkönyvtár
  • Belvárosi Könyvtár
  • Kertvárosi Fiókkönyvtár
  • Pécs-Somogyi Kossuth KönyvtárPont
  • Pécsbányai KönyvtárPont
  • Körbirodalom Gyermekkönyvtár
  • Csipkefa Gyermekkönyvtár

A péntek esti program a „mese-csata” illetve az ezt követő mesekocsma volt, melynek során az oda ellátogató közösség/közönség az élőszavas mesemondásból kaphatott ízelítőt.

2017.09.23-án, szombaton, Eszéken folytatódott a szakmai program. Az eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központban Dr. Horváth Sándor PhD néprajzos muzeológus (Savaria Múzeum) tartott előadást „Horvátországi magyar népmesék” címmel. Ez után kerekasztal beszélgetésre került sor a népmese mai helyzetéről a konferencia előadóinak részvételével. Ebéd után rövid buszos városnézés következett, majd a konferencia résztvevői, előadói visszatértek Pécsre.

A XII. Országos népmese-konferencia nagyon hasznosnak bizonyult a leírt és az elmondott, az irodalmi és a folklórban élő mese kapcsolatainak vizsgálata, elemzése, értelmezése szempontjából. Külön öröm, hogy számos gyakorló mesemondó látogatott el a rendezvényre, mely tény elősegítette azt, hogy a szakmai fórumon, a kerekasztal beszélgetés során igen hasznos kritikai, gyakorlati kérdéseket érintő vita bontakozzon ki. A pályázat sikereként könyvelendő el az is, hogy egy színvonalas szakmai programot sikerült összeállítani, így számos könyvtáros, pedagógus, közművelődési szakember látogatott el az eseményre. Reméljük jövőre is hasonlóan izgalmas témákkal, hasonlóan jó hangulatban szervezhetjük meg a rendezvényt.

Budapest, 2017. 09.26.

Szabad Boglárka

›› GALÉRIA

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 104 vendég és 1 tag böngészi