2018. január 16. - KönyvParfé

konyvtarosok.png

Milyenek a könyvtárosok? Természetesen szemüvegesek, mogorvák, és mindig fekete vagy szürke kardigánt viselnek. Szarukeretes okuláréjuk alól morcosan pillantanak a hangoskodó olvasókra és teáznak. A tea alap kiegészítő; nagyon fontos, enélkül nem lenne teljes az imázs! Lelkesen segítenek megtalálni a keresett könyvet, és ha bedobod a Dewey-féle tizedes osztályozást, csillogó szemekkel válaszolnak a kérdéseidre.

Valami ilyesmit képzelnek a könyvtárosokról, pedig nem lenne szabad, hogy a szemüveg, a kardigán, a feszes konty és a szigorú tekintet megvezessen bárkit.

Hitted volna, hogy sokszor titkokat oldanak meg, éjszakánként bűnözőket fognak el, és néhanapján megmentik a világot?

Íme, néhány könyvmoly, akik meghódították a filmvásznat, és akik bebizonyították, hogy nem mindegyik könyvtáros csendes, mogorva és unalmas...

a34736fb82e0008dfe39d18ce0b4391c.png

1. Evelyn O'Connell - A múmia (The Mummy, 1999)

Evelyn vakmerő, bátor és okos nő. Nem riad vissza a veszélyes kalandoktól, számára nincs lehetetlent. Olyannyira talpraesett, hogy talán Indiana Jones is elbújhatna mögötte! Könyvtárosként és egyiptológusként dolgozik a kairói Régiségek Múzeumában, és bármikor felveszi a kesztyűt akár egy frissen feléledő, 3000 éves múmiával is. Szereti a munkáját, büszke arra, hogy könyvtáros. Csak ne használná néha a könyvtár polcait dominónak...5bc0ffc0-99f4-0132-a2c3-0e6808eb79bf.jpg

2. Mr. Dewey - Reszkessetek, nem hagyom magam! (The Pagemaster, 1994)

Richard Tyler, egy olyan kisfiú, aki óvatos a világban. Sokat tud a balesetekről, és nem mer semmi olyat csinálni, amely kicsit is veszélybe sodorhatja. Egy nap betéved a könyvtárba és találkozik Mr. Dewey-val, aki megmutatja, mennyire varázslatos és misztikus hely a könyvek birodalma. Felgyűrni a nadrág szárát, kemény menet lesz!

matilda-biblioteca-medium.jpg

3. Mrs. Phelps - Matilda (Matilda,1996)

Azt hiszem kicsinek mindenki olyan könyvtárosról álmodik, mint Mrs. Phelps. Kedves, segítőkész, és csak egy vágya van: olvassanak minél többet az emberek. Szeretni való idős hölgy, akihez a négyéves Matilda is bizalommal fordul. A kislány szülei nem szeretnék, hogy gyermekük olvasson, Mrs. Phelps viszont örömmel válogat a kis olvasónak könyveket, és nem átall komolyabb irodalmat is a kezébe adni.

c92fd1a37d57078fde8fb28f8ec6485d.jpg

4. Henry DeTamble - Az időutazó felesége (The Time Traveler's Wife, 2009)

Ez a film egy nagyon különleges romantikus történet, mely Clare és Henry szerelmét meséli el. A férfi és a nő rajong egymást, ám van egy kis bibi. Henry genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, átlátszóvá válik és szép lassan eltűnik. Ilyenkor a múltban vagy a jövőben bukkan fel újra, ezt sajnos nem tudja befolyásolni. Szóval ilyen ez a Henry... jóképű, időutazó, és még könyvtáros is!289187_galeria_ovakodj_a_torpeteol.jpg

5. Gloria Mundy - Óvakodj a törpétől! (Foul Play,1978)

Szerintem Goldie Hawn és Chevy Chase párosa felejthetetlen ebben a filmben. A színésznő Gloria Mundy-t alakítja, aki egy fájdalmas válás után San Francisco közkönyvtárában dolgozik. Karakterén hiába jelenik meg a sztereotip "könyvtáros szemüveg", nagyon csinos és vagány. Rendszeresen sportol, ugyanakkor egy sárga VW Beetle-t vezet, ezzel is jelezve, hogy ő egy felszabadult, modern nő.

once-upon-a-time-4x14-unforgiven-mr_-golds-shop-belles-drink-delivered-by-will.jpg

6. Belle French - Egyszer volt, hol nem volt... (Once Upon a Time, 2011)

Belle, más néven Szépség, félénknek tűnhet, de ne tévesszen meg senkit ez az ártatlan külső, ugyanis egy nagyon intelligens és bátor hölgyről van szó. Ő egy Maine állambeli tengerparti város, Storybrooke könyvtárosa. Szerencsére mindig megtalálja a segítséget a könyvekben, melyre sokszor igazán nagy szükség van... hiszen néha felbukkan egy-két troll vagy ogre.
eabe644545a377c25767f0f42dfaa9af--batman-tv-series-batman-.jpg

7. Barbara Gordon, Batman-sorozat

Barbara Gordont, vagyis Batgirlt, a Batman-történetekből ismerhetjük. Doktori címét könyvtár szakon szerezte, és a Gothami Közkönyvtár vezetőjeként dolgozik. Fiatal, művelt, karrierista nő, aki ugyan nappal segít az olvasóknak, de esténként harcos amazonná válik, hogy elkapja a gazembereket. Szeretnék sok hozzá hasonló könyvtárost!

Forrás: http://konyvparfe.blog.hu/2018/01/16/7_meno_konyvtaros_akik_meghoditottak_a_filmvasznat?ajanlo=1

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 213 vendég és 0 tag böngészi