Tisztelt Kollégáink! Kedves Barátaink!

Szeretettel meghívjuk a Hagyományok Háza ezévi népmese-konferenciájára, 2018. december 1-én, a Hagyományok Háza színháztermébe, melyen a gyermek és felnőtt népmesemondó-versenyek elvi és gyakorlati kérdéseit járjuk körül, és bemutatjuk az idén jubiláló Kárpát-medencei nagy népmesemondó-versenyeket!

Célunk sokrétű, hiszen szülőként, pedagógusként, vagy kulturális területen dolgozó szakemberként is egyre gyakrabban és egyre több helyen találkozhatunk a népmesék, a mesemondás vagy a mesemondó-versenyek témájával.

Egyrészt szeretnénk példákat, jó gyakorlatokat bemutatni a mesemondó versenyek témájában, hogy bárki, aki mesemondóversenyek-szervezésével foglalkozik, vagy erre vállalkozna a jövőben, ötleteket meríthessen konferenciánk előadásaiból. Vendégeink, meghívott előadóink sokfelől érkeznek és sok évnyi tapasztalat áll mögöttük. A Gyimes-völgyi mesemondóverseny a legfiatalabb a konferencián megjelenők közül. A felvidéki Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny jövőre lesz 10 éves, a Népek Meséi Országos Egyetemi és Főiskolai Mesemondó Versenyt (az ELTE TÓK szervezésében) szintén 10 éve minden évben megrendezik, míg a vajdasági Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny 2019-ben lesz 25 éves!

 

A Hagyományok Háza küldetésének tartja az élőszavas mesemondás népszerűsítését, a népmese hagyományos, improvizatív, változatokban és a szóbeliségben élő formájának visszahozatalát napjainkba. Ennek a hosszú folyamatnak egyik állomása decemberi konferenciánk, hiszen többek között a következő kérdésekre is igyekszünk választ adni:

Hogyan, hol s miként jelent meg a versengés a régebbi korok szóbeli epikus költészetének művelői között? Vannak-e jó példák, alkalmazható jó gyakorlatok a mesemondó–versenyek témájában? Hogyan lehet gyermekeket is rávezetni az improvizatív mesemondásra? Hogyan, hányféleképpen szólítható meg az ifjabb vagy az idősebb korosztály, ha népmesemondó-versenyről van szó? Milyen szakmai érvek, technikák mentén kerülhetünk közelebb akár a versengés szintjén is az élőszavas mesemondáshoz és a népmeséhez, mint folklórműfajhoz? Hogyan választható szét a prózamondás és a népmesemondás gyakorlata? Egyáltalán: lehet-e, érdemes-e a szakmai színvonal megtartásának igényével mesemondó-verseny szervezésre vállalkozni?

Vendégeink Budapestről, a Vajdaságból, Felvidékről és Erdélyből érkeznek, hogy megosszák a népmesemondó-versenyekkel kapcsolatos tapasztalataikat, nézeteiket.

A nap során a meseszó is felcsendül, hiszen ifjú vendégeink (Szabados Zsuzsanna – Tiszaföldvár, Tímár Annamária – Gyimes, Szalai Klaudia – Vajdaság, Mihalovics Zsófia – Felvidék) mesemondással is készültek a konferencia napjára.

A napot „Mese-csata” zárja, amely során hat „mesefa” népmeséi szállnak ringbe a sötétség a versengés és a várakozás témájában.

(A konferencia belépődíja (egész napra + a mese-csatán való részvétel) 1000 Ft. A részvételi díjat az előzetes regisztrációt követően a helyszínen szükséges befizetni!)

Részletes program: http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/13576/

Online regisztráció: https://goo.gl/forms/VoRfPoyWLObjNOAq2

Továbbiak: https://www.facebook.com/events/465439253982758/


Szeretettel várjuk!

Üdvözlettel:

Dala Sára – Szabad Boglárka
népmese szakelőadó
Hagyományok Háza

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 426 vendég és 0 tag böngészi