Megjelent a Csillagszálló kulturális utcalap novemberi, Sci-fi című száma, benne többek között Centauri, S. Sárdi Margit, László Zoltán, Kovai Cecília, Schreiber András, Pompor Zoltán, Áfra János írásaival, Farkasel László grafikáival. 
 
LABIRINTUS
(CSILLAGSZÁLLÓ 2009/11.)


Hol a helye, mi a múltja és a jövője a sci-finek a magyar irodalomban? Mi hajtja az embert a fantasztikum felé? Kapaszkodókeresés, misztikum utáni vágy, társadalomkritika vagy egyszerű elvágyódás a tudományos fantasztikus művek motorja? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Csillagszálló kulturális utcalap novemberi, Sci-fi című száma.

Kertész Anna főszerkesztő bevezető írása egy feleség különös időutazásának története.
A sci-finek is van klasszikus múltja a hazai szépirodalomban, döbbenetes példa erre Cholnoky Viktor Új világ című látomása 1913-ból.   
Centauri tudományos fantasztikus novellája egy fejlett civilizáció „mutáns” egyedének történetét beszéli el: egy lány visszatérését saját múltjába. A kortárs sci-fi irodalom közismert alakja, László Zoltán a társadalomkritika és a személyes fantasztikum sajátos elegyét villantja föl novellájában. Király Farkas egy rejtélyes ajtóról írt misztikus novellát, Kottyán László pedig a párválasztás folyamatát és logikáját „fejleszti tovább” a jövőben. A szépirodalmi rovatot Vajda Balázs Gergely versei zárják.
Irodalmi ajánlónkban most a Metagalaktika sci-fi antológia 11. számát mutatja be Nemes dz. Dániel villamosmérnök-blogger.    
A novemberi szám képzőművésze Farkasel László, akinek sci-fi grafikáiról – és általában a tudományos fantasztikumnak a képzőművészetben betöltött szerepéről – Áfra János írt tanulmányt.  
Az ELTE Bölcsészettudományi karán szemináriumot vezet a sci-firől S. Sárdi Margit docens, aki egy mini tanulmányba sűrítette bele a misztikum civilizációs momentumait és motívumait.
E számunkból sem maradhatott ki Schreiber László kiváló filmesszéje. Lássuk tehát, miből is varázsol misztikumot a celluloidszalagra a magyar filmgyártás, hogyan jutunk el Pirx kapitány megasztikus kávédarálójától Vranik Roland immár díjnyertes Adásáig. Űrutazás indul: Fapadossal a kozmoszba.
A tudományos fantasztikus művek hazai jó gazdája a Galaktika magazin – az irodalmi szerkesztővel, Németh Attilával Keresztúri Gabriella készített interjút.
Cigánytelep, hitvilág, misztikum. Kovai Cecília a „földöntúli jelenségeknek” eredt a nyomába borsodi terepmunkája során.
Kiss Géza e havi beszélgetőtársa Zsolt, aki a hajléktalanok életben maradásáról, az életösztön erejéről beszél.
 A gyermekrovat Ayhan Gökhan meséjével indul, majd Pompor Zoltán ajánlja az ifjú olvasók figyelmébe a Csillagidők tetralógiát. Talán különös, de egy többgyermekes lelkésznő sem vonhatja ki magát a sci-fi bűvköréből; Raana Raas (Görgey Etelka) legalábbis nagy sikerű könyvsorozatot írt, amelynek idén megjelent, harmadik kötetéből az ajánlót követően ízelítőt is adunk.
A borítón Karikó Szabolcs remek képi világa tiszteleg a műfaj egyik legnagyobb klasszikusa, Jules Verne előtt.
 
Decemberi számunk igazi meglepetés lesz.
Keresse lapjainkat az Astoria, a Ferenciek, a Kálvin és a Deák téri aluljárókban hétköznap délutánonként, vagy fizessen elő rá a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!
További információk a lapról és rendezvényeinkről: www.oltalom.hu/csillagszálló

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 74 vendég és 1 tag böngészi