Megjelent a Csillagszálló idei első száma. A részletekről a „Bővebben”-re kattintva olvashatnak.
Rajt
(Csillagszálló 2010/1.)
 
No, akkor kezdjük. 2010. január, Csillagszálló kulturális utcalap. Rajt!  
 
Mármint ez a címe az utcalap idei első számának, amely a hagyományokhoz híven főszerkesztői üzenettel kezdődik Kertész Anna tollából. Mindennek a kezdete, az első pillanatok az odaérkezők és a lekésők szemszögéből. 
A klasszikus hang most Kosztolányi Dezsőé, aki egy régi, titkos éjről mesél nekünk: születésről, emberi kezdetekről.
Legát Tibor azonban nem sokáig hagyja fülünkben zsongani e lágy dallamot; ércesebb hangot üt meg írásával. Hajléktalan álinterjúnak indult, regényrészletté nőtt a története egy végzetes gyermekkori baklövésről, vagyis egy „roncskorszak” kezdetéről. 
Csempekockák, startvonalak, kilépés a játéktérbe – de ki nevet a végén? Czifrik Balázs novellája a sors nevű „társasjáték” kapcsán mereng a válaszon. 
A szépírói pályáját kezdő Szvoren Edina arról írt, mi minden (tárgyak, emberek, sorsok) tud elindulni azon a bizonyos lejtőn, amelyen nincs megállás. 
A Csonkahold szellemi műhely jó néhány ifjú költőtehetsége – Mezei Péter, Porogi Dorka, Balázs Anna, Hlavaty Andrea, Kerek Roland, Rácz Szilárd, Vajda Noémi, Visnovitz Péter – mutatkozik be a lap versrovatában, s aki fölkonferálja őket: Fenyő D. György irodalomtörténész. 
Felnőtt könyvismertetőnkben Cserna-Szabó András Mérgezett hajtűk című irodalmi esszékötetét Tamás Zsuzsa ajánlja szívből-zsigerből. S következik rögtön egy részlet is, Cserna-Szabó Krúdyjáról és a Nők zenéjéről. 
A lapszám képzőművésze az irodalmi illusztrációk élő klasszikusa, Banga Ferenc. Rajzairól és világhoz, képhez, térhez való viszonyáról Pálfi Anna írt szubjektív tárcát Nem viccelek címmel. 
 Szántó T. Gábor tárcája eszmefuttatás a kezdetekről, szerkesztőségi keretben.  
Csikós Attila olasz díszletek közé helyezi egy művész merengését pályafutásának indulásáról, a kezdeti dacokról, az elhamvadó reményekről és a végtére maradó kiábrándulásról. 
Ugyancsak új hang a Csillagszállóban Gábor Móni újságíróé, aki a teremtés-tender nem teljesen ismeretlen pályázóit mutatja be az olvasónak. 
Egy nagybeteg gyermek életkezdése, és az új helyzet az őt ápoló szülők szemével. Bán Csabával, az elszántan küzdő apával Szöllőssy Anna készített interjút betegségről, gyógyulásról, hitről, újrakezdésről. 
Társadalmi tabu vagy csak nincs elég ismeretünk az öngyilkosságról? Farkas Csaba szegedi riportja megmentett önpusztítók és orvosaik között született. Megannyi élettörténet, rajtok összeomlás után. S hogy van-e remény az újrakezdésre, az olvasóra bízzuk a választ. 
Januári szociográfiánk óév-búcsúztatás és újévkezdés szokásait és körülményeit elemzik roma-környezetben. Kovai Cecília a kezdet és a vég közötti „időtlenséget” pásztázza kiváló tanulmányában.  
„Egy roma hajléktalanról van itten szó” – hangsúlyozza magáról Kiss Géza e havi beszélgetőtársa, Zoltán, aki állami gondozottként kezdte az életét. 
A kicsiknek Grimm-mesével kedveskedik a lap, az ifjaknak pedig egy nehezen beilleszkedő diák, Grégoire iskolai küzdelmeit mutatjuk be Anna Gavalda  35 kiló remény című története nyomán, Tamás Zsuzsa ajánlásában. 
 
Keresse lapjainkat az Astoria, a Ferenciek, a Kálvin és a Deák téri aluljárókban hétköznap délutánonként, vagy fizessen elő rá a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen! 
 
Legutóbb január 18-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatkozott be a folyóirat; szerzőinkkel és a szerkesztőséggel legközelebb márciusban a Nyitott Műhelyben találkozhatnak. További információk a lapról és rendezvényeinkről: 
www.oltalom.hu/csillagszálló
 

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 265 vendég és 2 tag böngészi