A Magyar Olvasástársaság és az Életfa Alapítvány évente felhívással fordult azokhoz, akik számára fontos a népmesék fennmaradása, hogy szeptember 30-án, nagy meseírónk Benedek Elek születésnapját tiszteljük ezentúl a Népmese napjaként. A Baktay Ervin Gimnázium tantestülete örömmel fogadta a felhívást...

Mesés nap a Baktayban - 2005

A Magyar Olvasástársaság és az Életfa Alapítvány idén először felhívással fordult azokhoz, akik számára fontos a népmesék fennmaradása, hogy szeptember 30-án, nagy meseírónk Benedek Elek születésnapját tiszteljük ezentúl a Népmese napjaként.
A Baktay Ervin Gimnáziumba a Könyvtárostanárok Egyesülete levelével érkezett ez a felhívás, és a tantestület örömmel fogadta. Rajzszakköröseink szép feliratot készítettek, kisebb, de a mesék hangulatát idéző, és Elek apó életét ismertető kiállítást rendeztünk a földszinti előtérben. A modern technika sem maradt ki: szintén az előtérben egész nap diavetítést idéző, de már számítógépről vezérelve, a Micsoda-sorozat Benedek Elek meséit tartalmazó CD-ROM-ja forgott.
A nap elején, az első szünetben a nagy, gimis fiúk-lányok még általában tovább mentek, de ahogy telt a nap, egyre többen mertek leülni, mesét hallgatni. Egyik kollégánk ötletére meghívtuk a közeli Napsugár óvoda csemetéit is. Három csoport sétált át hozzánk, az ő körükben a Kacor király volt a sláger. Kedvesen őszi dalokkal, kis mondókával is megörvendeztettek bennünket. Jó volt látni azt is, amikor az óraközi szünetben a kicsik és a nagy diákok együtt nézték-hallgatták a meséket.
Az ovisok távozásakor egy igazi gyerekszáj mondatot is elcsíptünk: az egyik apróság már az udvaron, de még a kapu előtt odafordult az óvó nénihez: „azt mondtad, hogy a gimnáziumba megyünk, de hát ez egy iskola!!”

Második mesés napunk - 2006

A tavalyi mesés napunk sok mosolyára visszagondolva idén is összefogtunk: rajzos kolléganőnk, lelkes magyarosaink és a könyvtárostanárnő (én). A hét közepén már a rajzszakkörösök illusztrációkat készítettek a Fehérlófiához, kartonpapírból „mézeskalács”-felirat készült, a folyosóra berepült egy krepp-griffmadár, maga Kapanyányimonyók is megjelent nagy bábfigura formájában. Pénteken reggel minden érkező diák kapott egy fénymásolt mesét Elek apó gyűjtéséből. Négy mesét , a Jégpáncélos vitézt, a Táltos asszonyt, a Bába kövét és a Három tündért kapták véletlenszerűen osztva. A nagyszünetben az iskolarádión keresztül is mese szólt, egyik kilencedikes lány olvasta fel. A mese végén az is elhangzott, hogy az az osztály, amely elsőnek lehozza a könyvtárba annak a négy székelyföldi helynek a nevét, amelyekhez a mesék kötődnek, „mesés ajándékot” kap. Tizedik B-seink voltak a legfürgébbek, ők kapták a Mese-keksz csomagokat. A szünet után vendégeket, a közeli óvoda apróságait vártuk: először negyven, majd harmincnyolc ovis nézett meg két-két mesét a Magyar népmesék sorozatból, egyik tizenkettedikes fiú technikai segítségével. Kicsöngetés után természetesen a mi nagy fiaink-lányaink is odaálltak a kicsik háta mögé, belefeledkezve a mesébe.
A folyosó ablakára Benedek Elek arcképét és életrajzát ragasztottuk, a másik oldalon a már említett mese-illusztrációk keltettek néha nem kis derültséget.
Remélem, jövőre is mesézünk!

Harmadik mesés napunk – 2007

Oly zord a világ, hogy úgy kell manapság a mese, mint egy falat kenyér…
Előző két évi mesés napjaink már egy újabb Baktays hagyományt teremtettek: idén se hagyhattuk ki a Magyar Olvasástársaság

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 318 vendég és 0 tag böngészi