Jókai Mór
1825. február 18. –
1904- május 5.

A 2009-ben elindított Mesemaraton folytatásaképpen, az idén Jókai Mór műveiből szervez maratoni felolvasást Székelyudvarhelyen a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja.

A rendezvény célja, hogy minél többen részt vegyünk a közös olvasásban, akik szeretünk olvasni, és akiknek szeretnénk továbbadni az olvasás örömét. Ezért a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban február 15-én reggel 9-tól este 7-ig gyermekeket és felnőtteket egyaránt várunk a rendezvényre.
A közös felolvasásnak összekapcsoló ereje van. Ezért örülnénk, ha minél több település kapcsolódna be a nagy közös olvasásba otthoni helyszínen. Csak annyit kérünk, hogy jelezzék az órát, és helyet, utólag pedig, hogy hányan olvastak fel és néhány fotót, hogy minden résztvevőt besorolhassunk a felolvasó maraton stafétaváltói közé, és elküldhessük a rendezvény alkalmi könyvjelzőit.
Az idén, Jókai Mór hagyatéka szellemében, a kicsiknek idén is a meseirodalmat ajánljuk olvasásra, A tengerszem tündér és Jókai más meséi jó kiindulás lehet a válogatásban. Felsőbb osztályokban és felnőtteknél már mindenki behozhatja kedvenc regényrészletét, vagy végig is olvashatjuk valamelyik regényt.


A résztvevők idén is személyre szóló könyvjelzőt kapnak ajándékba, saját nevükre kitöltve, ami egyben azt is bizonyítja, hogy részesei voltak a közös olvasásnak. Kérjük a postacímet, ahova küldhetjük a könyvjelzőket, vagy e-mail címet, ha van színes nyomtatási lehetőség.
Néhány konkrét megvalósítási javaslat, ahogyan megszervezhetik a felolvasó maratont:
-    Az iskolában reggel 8-tól beosztani az osztályokat, amelyek egy-egy félórát olvasnak. Például 9-9.30-ig I. oszt, 9.30-tól 10-ig II. osztály, és így tovább.
-    Az irodalom órákat aznap szánják erre a témára.
-    Összegyűlhet 2-3 osztály egy csoportba és meghallgathatják egymást (fontos, hogy ne csak a pedagógusok olvassanak a gyerekeknek, de ők is kapcsolódjanak be a közös olvasásba). Esetleg ügyesebb diákok dramatizálhatnak egy egyszerűbb jelenetet.
-    Mivel farsangban vagyunk, délutáni programképpen, kézimunka délutánnal, hagyományos fánk sütésével is összeköthető, nőszövetségek, bibliaórák témája is lehet. A nők kézimunkáznak, a gyerekek felolvasnak nekik, vagy férfiak olvasnak, esetleg kézimunkázás közben felváltva olvasnak a résztvevők… Bárhogyan variálható.

Feloszthatjuk a szöveget részekre, így, aki gyengébben olvas, az sem érzi rosszul magát, mégis részese lehetett a közös élménynek.

Nem szeretnénk kizárólag gyerekrendezvénnyé nyilvánítani ezt a napot hisz az olvasás nem csak az ő kiváltságuk. Ezért felhívásunk mindenkinek szól, aki szeret olvasni.
A tavaly 5 megyében 16 településen 2526 résztvevő olvasott. Éljük meg idén is együtt az olvasás örömét.

Üdvözlettel:                           
László Judit, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa,

További információkkal állok rendelkezésükre!
Elérhetőségek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,
00-4 - 0758-104725, 00-4 - 0266-214440 – (délelőtt)


Szervezők: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 
Hargita Megye Tanácsa              
Székelyudvarhelyi Cimbora Ház,

Támogató: a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár

Székelyudvarhely, 2011. január 7.

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 134 vendég és 1 tag böngészi