A Nemzeti Tankönyvkiadó 2010-ben csatlakozott a Magyar Olvasástársaság által indított Olvasóvá Nevelési Programhoz, melynek részeként folytatja az olvasás népszerűsítését a fiatalok körében. Szintén az együttműködés keretében került sor nagyobb mennyiségű könyv átadására az SOS-gyermekfalvakban élő gyerekek részére.

A korábbi tanulmányok alapján bebizonyosodott, hogy az utóbbi idők csekély javulása ellenére Magyarország komoly lemaradásban van a felmérésekben részt vevő európai országokhoz képest az olvasási, szövegértési képességeket illetően. A Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy választ adjon a piac kihívásaira. A kiadó kiadványai esetében a szakmaiság, a tapasztalt szerzők és szerkesztők nyújtanak megoldást ezekre a problémákra, míg a tankönyvkiadó egyéb tevékenységeivel is próbál a trendek előtt járni, előre megalapozva a jövő nemzedékének tudását.

A Nemzeti Tankönyvkiadó a Magyar Olvasástársasággal kötött megállapodás keretében, a "Családi könyvbatyu" programhoz csatlakozva az SOS-családoknak "Családi könyvbatyut", az intézményt elhagyó nagykorú fiataloknak pedig "Életút kezdő könyvbatyut" ajándékozott. A kiadványok ünnepélyes átadására 2011. június 10-én a kecskeméti SOS-gyermekfaluban került sor. Az átadott könyvcsomagokból jutott példány az NTK gondozásában megjelent Klasszikusok sorozatának minden tagjából a gyermekfalvakban élő 54 család részére. Az NTK gondolt a gyermekfalvakat közeljövőben elhagyó, nagykorúvá vált fiatalokra is: induló könyvtáruk megalapozását szintén a Klasszikus sorozat tagjaival támogatta. A könyvcsomagokból jutott a náluk idősebb korosztály (16-24 évesek) számára egy piacképes szakma megszerzése, vagy egy főiskola elvégzése időtartamára otthont nyújtó három Ifjúsági Házba is.

Demeter László, a Nemzeti Tankönyvkiadó üzletágvezetője az átadáson elmondta, hogy "a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésének - melyhez a Nemzeti Tankönyvkiadó is örömmel csatlakozott - célja a fiatalok figyelmének felhívása az olvasás fontosságára, melynek egyik legjobb eszközét a Kiadó az alapművek megismertetésében látja. Nagy múltú tankönyvkiadóként arra törekszünk, hogy a fiatalok számára az olvasás élménnyé váljon, ami a későbbi tanulmányoknak is megfelelő táptalajt biztosít."

A Magyar Olvasástársaság elnöke, Győri János felhívta a figyelmet arra, hogy "az olvasáskultúra fejlesztése nemcsak a család és az iskola lehetősége, hanem össztársadalmi feladat és felelősség is. Az Olvasóvá Nevelés Program, a Családi könyvbatyu, valamint az Életút kezdő könyvbatyu program egyaránt azt mutatja: a civil szervezetek és vállalkozások tisztában vannak vele, milyen fontos hosszú távú egyéni és társadalmi érdek, hogy Magyarországon minden gyerek betűgazdag környezetben nőhessen fel, s hajlandók összefogni és közösen tenni is ennek érdekében."

Megjelent: tozsdeforum.hu, 2011. június 14. 9 óra 37 perc (
http://www.tozsdeforum.hu/i/c-divatba_hozna_az_olvasast_az_ntk-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-428901-red-rss.html)

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 659 vendég és 1 tag böngészi