Sz. Tóth Gyula noteszjegyzete a szombathelyi konferencia kötetéről

Tanári notesz 6. (részlet – kézirat)


PEDAGÓGIATÖRTÉNETEM KÖTETBE ÁGYAZVA

Kézhez kaptam a májusi, Szombathelyen megrendezett olvasáskonferencia kötetét. A könyvek tegnap érkeztek meg, ma kora délelőtt a Széchenyi Könyvtárban, Nagy Attila és Köntös Nelli közreműködésével elsőként írtam alá a tiszteletpéldányok átvevő listáját. Ha nem lennék magam is szerző, recenziót írnék róla. Kétnapos konferencia sűrű anyaga elegáns, finom kivitelben, a Savaria University Press munkáját dicséri. Mintegy ötven tudományos dolgozat könnyed, jól forgatható könyvbe építve; élvezet az olvasás, a központi fogalomnak megfelelve – tartalom és forma összesimul. Ebben nagy szerepe van az alkotón gondos szerkesztésnek: Nagy Attila, Imre Angéla, Köntös Nelli és Kovács Katalin érdeme. Az alapbetűtípus is „szemre való”, ezt, illeszkedőn egészíti ki a többi változat. A szövegek tagoltak, az egyes tanulmányok „levegősek”, az oldal átfogható, fixálható, a sorok vonzó haladást ígérnek. Hasznos ötlet és kedves gesztus a szerzők rövid ismertetése. Nagy megtiszteltetés ebben tanulmánnyal szerepelni. Így olvasva dolgozatom tulajdonképpen saját pedagógiatörténetem összefoglalása „kötethéjban”, megtoldva a kisunokák betűkkel való találkozásával, a kisiskolás olvasási nehézségeivel s örömeivel. A múlt, a jelen és a jövő összekapcsolásával mintegy jelezve „az élethosszig tartó tanítás” lehetőségeit és motiválását. Örömet jelent, hogy mindez a kötet átfogó szellemi kontextusában jelenik meg. Köszönöm Fűzfa Balázsnak, hogy tavasszal felhívta a figyelmemet a konferenciára, és bátorítva szorgalmazta jelentkezésemet. Ő itt több szerepben van jelen: a kötet lektora, a kiadás vezetője, s még tanulmányt is írt. (Ne feledkezzünk meg egy fontos teendőjéről: a konferencián „gépészem” volt, a számítógép kezelését, a kivetítést végezte előadásomon. Persze nemcsak nekem segített.) Az én pedagógiai tevékenységem immár ezzel a munkával is a magyar pedagógiatörténet felmutatható része. Akárhogy is nézzük: mű/emlék/mű.
Merjük kimondani: ez a tanulmánykötet tehetség és teljesítmény dolga. Alapja a megfontolt hozzáértés. Pedagógusoknak, könyvtárosoknak szól elsősorban, de mindenkinek, például a szülőknek is, akik az olvasás, a könyvek megszerettetésével, tanításával foglalkoznak. Ahogy egyre jobban belemélyedünk a dolgozatokba, vissza-vissza kell térnünk a címben „szembevágó”, hasító, vastagon, nagy betűkkel nyomtatékosított gondolatra, az alaptémára: „OLVASÁS”. De ott az üzenet: „feladat”. Mindazoknak, akik az olvasástanítás terepén, környékén ténykednek. Ennyit azért írhattam róla, noha magam is szerző vagyok. Éppen azért.
2011. november 19.

A jelzett könyv „ Az olvasás össztantárgyi feladat” (Szerk.: Nagy Attila, Imre Angéla, Köntös Nelli) Szombathely, 2011 Savaria University Press, Magyar Olvasástársaság 291. p. 2980 Ft.  Megrendelhető Fűzfa Balázsnál (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 116 vendég és 0 tag böngészi