A Deák Ferenc Megyei Könyvtár elérhetőségei:

Címe:         8900 Zalaegerszeg, Deák Ferenc tér 6.
Telefon:      06-92/311-341
Honlap:      http://www.dfmk.hu
e-mail:        Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Zalaegerszeg legszebb terén, a régi vármegyeháza előtt áll Deák Ferenc szobra. A nagy politikus itt kezdte közéleti pályafutását, ennek emlékére emelte a szobrot a vármegye közönsége 1879-ben, halála után három esztendővel, s 109 évvel később róla nevezték el a megye legnagyobb közkönyvtárát is.
Az intézmény jogelődjét, a zalaegerszegi körzeti könyvtárat 1950-ben hozták létre, és 1952-től működik megyei könyvtárként. Az 1967-ben emelt épületet – amely a tér nyugati oldalán áll, elválasztva egymástól az árnyas ligetet és a nyüzsgő piacteret – 1992–95 között felújították és átalakították, hogy harmonikusan illeszkedjen a történelmi környezetbe. A rekonstrukciónak köszönhetően a kötészetet kivéve minden szolgáltatás egy helyen, az épület falai között vehető igénybe.

Zala megyében először a XIX. század első felében próbálkoztak közkönyvtár alapításával, Skublics Károly földbirtokos adományára támaszkodva. Ez a gyűjtemény ma a Zala Megyei Levéltárban található ; a több, mint fél évszázaddal ezelőtt, 15 ezer kötettel alapított újabb könyvtár ma mintegy 250 ezer dokumentumával  és számos szolgáltatásával  áll az olvasók rendelkezésére. Az állomány döntő többségét ma is a könyvek teszik ki, melyben a nagy értékű muzeális példányok éppúgy megtalálhatók, mint a fontos helyismereti kiadványok, vagy a legújabb közgazdasági szakirodalom. Könyvtárunk jelentős idegen nyelvű szak- és szépirodalmi gyűjteménnyel rendelkezik: legnagyobb számban angol, német, francia nyelvű kiadványaink vannak, de más nyelvek irodalma is megtalálható itt. A könyvek mellett a legfrissebb tájékozódást a napi- és hetilapok, folyóiratok kínálják, melyekből több mint 300 félét vehetnek kézbe olvasóink, köztük számos idegen nyelvűt. A fontosabbakat évekig őrizzük, illetve bekötve archíváljuk. Zenei gyűjteményünkben hagyományos lemezek, CD-k, DVD-k és videofilmek várják az érdeklődőket. Vak és gyengénlátó olvasóink számára számítógépes munkaállomás áll rendelkezésre a használatot segítő speciális programokkal, továbbá hangoskönyvek kölcsönzésére is lehetőséget biztosítunk.  A Gateway UK angol nyelvi forrásgyűjteményt is magában foglaló részlege az angolul tanulók, művelődni vágyók számára nyújt irodalmat, nyelvkönyvektől egészen a turisztikai információkig. Az európai információk iránt érdeklődők a hagyományos forrásokon kívül az Európa Szerver és a BRUXINFO könyvtárunkban elérhető adatbázisaihoz fordulhatnak segítségért. Az EBSCO-folyóirat-adatbázisokon keresztül könyvtárunk több, mint 8000 angol nyelvű szakfolyóirathoz biztosít elektronikus hozzáférést látogatói számára. Számítógépes szolgáltatásaink között szerepel még helybeni internethasználati lehetőség, WI-FI, honlapunkon on-line katalógus, dokumentumajánló, elektronikus könyvtár szolgálja a tájékozódást.
Könyvtárunkban a tanulás, információszerzés és kikapcsolódás változatos formáit kínáljuk látogatóinknak: szakirodalmi tájékoztatással, irodalomkutatással, témafigyeléssel, dokumentumajánlással, lakossági internethasználati tanfolyamok tartásával segítjük az információszerzést, író-olvasó találkozók, vetélkedők, gyermekfoglalkozások, könyv- és könyvtárhasználati foglalkozások, kiállítások szolgálják a tartalmas kikapcsolódást. Helyben minden dokumentum és információs adatbázis használható, a kölcsönzés feltételeiről a Könyvtárhasználati szabályzat nyújt részletes tájékoztatást.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 248 vendég és 0 tag böngészi