Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet elérhetőségei:
Cím: Veszprém, Komakút tér 3.
Telefonszám: 88/560-620
Honlap: www.ekmk.hu
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyitva tartás: Kedd – péntek: 10.00-18.00
Szombat: 9.00-13.00

1902-ben jött létre Veszprémben a Veszprémvármegyei Múzeumi és Könyvtáregylet, melynek könyvtárát 1934-ben nyitották meg a nagyközönség számára is. 1949-ben hozták létre a körzeti könyvtárat, melynek feladata Veszprém megye közkönyvtári rendszerének kialakítása volt. 1952-ben a két intézmény összevonásával jött létre a Megyei Könyvtár. Jelenlegi helyére, a püspöki jószágkormányzóság épületébe 1968-ban költözött, és ekkor vette fel Eötvös Károly nevét is. 1998-ban a teljes felújítás és átépítés keretében új részekkel bővült az épület. 2010. március 1-jétől összevonás következtében a megyei közművelődési intézet feladatait is ellátja.
Könyvtárunk Veszprém városában, annak vonzáskörzetében és a megyében élők könyvtári ellátása érdekében könyveket, periodikákat, egyéb hagyományos és nem hagyományos dokumentumokat gyűjt, kölcsönöz és szolgáltat. Közel ötezer négyzetméteren számtalan információs szolgáltatással várjuk és szolgáljuk a hozzánk betérő olvasóinkat, könyvtárlátogatóinkat. Közel 370 ezres dokumentumállomány és adatbázisok állnak az olvasók rendelkezésére: 250 ezer kötet könyv, 400 féle kurrens napi- és hetilap, folyóirat, több ezer hanglemez, kazetta, dia, CD-lemez, video, DVD, számítógépes adatbázisok.
Az épület akadálymentesített, fogyatékkal élő embertársaink térítésmentesen használhatják a megyei könyvtárat. Vak és gyengénlátó látogatóink számára speciális számítógép áll rendelkezésre, bőséges a hangoskönyv-választékunk.
Gyermek- ifjúsági részlegünkben gazdag programkínálat várja a gyerekeket a csecsemőkortól kezdődően. A legkisebbeket a Ringató foglalkozások várják, rendszeresek az óvodai és iskolai csoportok látogatásai, ünnepek előtt játszóházakat szervezünk. Vetélkedőkön, olvasópályázatokon várjuk az érdeklődőket.
Az idegen nyelvi kínálaton belül is említést érdemel az American Corner / Amerikai Kuckó ajánlata. Az angol nyelvű dokumentumállományra alapozva könyv-, gyermek- és filmklubot működtetünk, változatos tematikájú előadásokat szervezünk pl. az amerikai történelem és irodalom témaköréből, tájékoztatókat tartunk a munkavállalási és ösztöndíj lehetőségekről.
Az Olvasóteremben számítógépes kabinetet működtetünk, ahol az egyéni használaton kívül lehetőség van a különböző szintű tanfolyamokon történő részvételre is.
Könyvtári tevékenységünk szerves része a honismeret. Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjteményünk a Veszprém megyével kapcsolatos dokumentumokat több mint 50 éve gyűjti. Emellett kiemelt figyelmet fordítunk a helytörténet átfogó bemutatására. Sok sikeres rendezvényt szervezünk a lakóhely és környezete ismeretének elsajátítására, pl. Veszprém megye helytörténészeinek bemutatkozása, várostörténeti kiállítások és kiadványok, találkozók helyi művészekkel és tudósokkal, előadások, helyismereti vetélkedők stb.
Intézményünk fontos küldetésének tekinti, hogy a szűken vett könyvtári feladatokon túl is jelen legyen a város és a megye kulturális életében. Ennek érdekében rendszeresen tartunk író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, kiállításokat, írói- és költői esteket. Minden évben Eötvös napokon emlékezünk könyvtárunk névadójára. Munkánkat segíti, hogy jó a kapcsolatunk a városban működő többi művelődési intézménnyel és közgyűjteménnyel (Veszprém Megyei Levéltár, Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, Művészetek Háza, Városi Művelődési Központ stb.), így a nagy veszprémi rendezvények megszervezésében (pl. Gizella napok) együtt veszünk részt. Rendszeres kapcsolatban állunk a veszprémi civil szervezetekkel is, akikkel kölcsönösen segítjük egymás munkáját.
Szeretettel várjuk Önöket az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézetben. A könyvtár olyan közösségi színtér, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való olvasmányokat, tájékozódhat a világ dolgairól, tanulhat, információt szerezhet, jól érezheti magát. Minden munkatársunk nevében kérem, látogassanak el hozzánk, találkozzunk a könyvtárban!

Pálmann Judit
igazgató

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 306 vendég és 0 tag böngészi