Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár küldetése az, hogy bárki számára, bárhonnan biztosítsa a dokumentumokhoz és információkhoz való szabad, korlátozás nélküli hozzáférést. Céljaink elérésének legfontosabb eszközei: a minőségi szolgáltatások megteremtése, a területi ellátás javítása, az együttműködés, a rendszerszervezés, a folyamatos technológiai megújulás. Feladatunk, hogy az olvasás kultúra alapintézménye, a társadalmi emlékezet hordozója, a közművelődés szervezője, a nem iskolai keretekben történő élethosszig tartó tanulás alapintézménye, a digitális írás-olvasás kialakításának segítője legyünk.

Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár sajátságos Tolna megyei feladata, hogy összekötő kapoccsá váljon a nagyvilág könyvtárai, az országos nagy szakkönyvtárak, illetve a megye településeinek kis közkönyvtárai között. A könyvtár az 1997. évi CXL. törvény alapján nyilvános könyvtár. Szekszárd városban ellátja a települési könyvtári feladatokat, Tolna megye egész területére vonatkozóan pedig a megyei könyvtári feladatokat. Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) szolgáltató-könyvtára, Tolna megye önkormányzati könyvtárainak hálózati központja a Szekszárd és Vidéke szolgáltató-könyvtára.

A megyei könyvtár épületét 1961-ben adták át, ez volt az ország 1945 után épült közintézményei között az első, könyvtári célra készült épület. Az épület tervezésének hátrányai csak később, a mindennapi használatkor derültek ki: a nagy raktárhoz képest kicsi az olvasókat kiszolgáló közösségi tér. Az olvasóterem, a kölcsönző lépcsőzetes kialakításával kevés könyvet kínáltak a szűk és széttagolt válogató övezetben, az épület beszorult a tömbbelsőbe.

Az 1961-ben 18 500 lakost számláló, mára 35 ezres megyeszékhely, Szekszárd olvasóközönsége gyorsan kinőtte az intézményt. Így már 1978-ban elkészítették a könyvtár bővítésének terveit, majd újra és újra bővítési, és új épülettervek születtek, ám a bővítés, ill. az új könyvtár építése elmaradt! 2005-ben a szomszédos épület megvásárlásával a könyvtár névleges alapterülete meghaladja kétezer négyzetmétert, ám tovább növekszik ez által a könyvtár bonyolult széttagoltsága, amin csak alig javított az idén megvalósult épület egybenyitás.

A könyvtári állomány 80-as évek közepére 35 000-ről 180 000-re, az olvasók száma 2 500-tól 6000-re emelkedett. A tendencia folytatásaként jelenleg a könyvtár több mint 300 ezer dokumentumot őriz. A változó könyvtárhasználói szokásoknak megfelelően bővültek a szolgáltatások.

KÖNYVTÁRI BEÍRATKOZÁS:
A tagság 16 évnél fiatalabb és 70 évnél idősebb olvasóinknak ingyenes (gyermekeknek a beiratkozáshoz jótállási nyilatkozat kell).
- Diákigazolvánnyal rendelkezők számára 900 Ft/év.
- Felnőtteknek 1800 Ft/év.

 
Honlapunk: www.igyuk.hu
Postacím: 7100 Szekszárd, Széchenyi u. 51. 
Telefon: 74/528-100
 


 
GYERMEKKÖNYVTÁR

Részlegünk a gyermekek és az ifjúság számára nyújt igényes szolgáltatásokat.
Kb. 30 000 kötet könyv, 1500 db diafilm, kb. 7000 db keretes dia, 25 féle újság és folyóirat áll fiatal olvasóink rendelkezésére. A nyelvismeret elmélyítéséhez kínálunk angol, francia, német és orosz nyelvű irodalmat. Gazdag kézikönyv állomány, CD-rom választék és Internet elérhetőség biztosítja a széles körű tájékozódást.

SZOLGÁLTATÁSAINK:
A mesesarokban a legkisebbek ismerkedhetnek a könyvtár világával. Heti rendszerességgel zenei foglalkozást tartunk bölcsődések számára. Téli családi meseestjeinken pedig óvodásokat és kisiskolásokat várunk szüleikkel, nagyszüleikkel mesével és kézműves foglalkozással. Iskolások számára vállaljuk könyv- és könyvtárhasználati ismeretek oktatását és egyéb könyvtári órák, szabadidős és kézműves foglalkozások tartását, vetélkedők rendezését. Lehetőség van csoportok számára videofilmek megtekintésére. Szervezünk író-olvasó találkozókat és rendhagyó irodalomórákat. A nyári szünidőben tematikus táborokat szervezünk a 6-12 éves korosztály részére. Pedagógusok és főiskolai hallgatók számára könyv- és könyvtárhasználati, valamint tematikus foglalkozások forgatókönyveit kínáljuk.

Vállaljuk ajánló bibliográfiák összeállítását.

Rendszeresen együttműködünk a Pedagógiai Intézettel, a Babits Mihály Művelődési Ház és Gyermekek Házával és a POLIP Ifjúsági Irodával.
 
 

 
 
 
 
 
 
 


Honlapunk:
www.gyk.igyuk.hu
Postacím: 7100 Szekszárd, Széchenyi u. 51.  Telefon: 74/312-209
Megtalálható: Szent László Középiskola Kollégiumának földszintjén

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 232 vendég és 0 tag böngészi