A Magyar Olvasástársaság – HUNRA – több mint két évtizede képviseli az olvasás sokféleségének eszményét, azt az alapelvet, amely szerint az „olvasás mindenkié”, a társadalom valamennyi tagjáé, gyerekeké, felnőtteké, iskolán kívülieké, olvasási nehézségekkel küszködőké, magyar és nem magyar anyanyelvűeké, szegényeké és jómódúaké egyaránt.
Ennek szellemében rendezzük meg 2012. június 1-jén a budapesti Szent István Gimnáziumban az Olvasó-társ programunk önkéntesképzését, június 2-án az Országos Széchényi Könyvtárban pedig szokásos, éves szakmai konferenciánkat „Az olvasás sokfélesége: Konferencia az olvasás népszerűsítéséért” címmel. A konferencián az olvasás szociológiai, pszichológiai, nyelvészeti, pedagógiai és gyógypedagógiai aspektusait kívánjuk megvilágítani. Meghívott előadóink Balázs Géza, Kamarás István, Z. Karvalics László, Bartos Éva, Fenyő D. György, Orbán Gyöngyi és még több más közismert hazai és határon túli szakember. Beszélnek az olvasás tanításának, fejlesztésének, terjesztésének kérdéseiről, közvetlenül vagy áttételesen arra is keresve a választ, miként lehetne a magyar népesség olvasási készségét, s ennek segítségével társadalmi működé-sének színvonalát, valamint gazdasági teljesítményét javítani, emelni.
A Szent István Gimnáziumban megrendezendő Olvasó-társ képzés során szerzett igazolvánnyal önkénteseink kórházakban, könyvtárakban szervezhetnek felolvasást. A középiskolákban kötelezően teljesítendő 50 órás önkéntes munka vállalására mutatunk be mintaprogramot. Várjuk a pedagógus kollégák, egyetemisták, középiskolások jelentkezését, akik szeretnék megismerni az önkéntes felolvasás metodikáját.
Megtudhatják a program során: Gombos Pétertől: Kik és hol olvastak fel eddig? Kovács Marianntól: Hogyan és mit meséljünk gyerekeknek? Imre Angélától: Hogyan olvassunk fel kórházakban vagy idősebbeknek? Bemutatkozik továbbá a Betűfaló programunk is, amelyet kisiskolások számára a Meseutcával közösen fejlesztettünk ki. Főként alsós 1- 4. osztályos diákokat tanító kollégákat és leendő tanítókat várunk ide.
A http://www.meseutca.hu oldalon tájékozódhatnak a MASZRE által támo-gatott Betűfaló programunkról.
Részletes program a konferenciáról a Magyar Olvasástársaság honlapján olvasható: http://www.hunra.hu/. Olvasásnépszerűsítő programunkat az NKA támogatja!
Belépőjegyek árak: diákoknak 500 Ft  l  HUNRA-tagoknak 1000 Ft  l  nem tagoknak 1500 Ft.
>> A teljes sajtóanyag letöltése Pdf formátumban <<

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 511 vendég és 0 tag böngészi