A MAGYAR OLVASÁSTÁRSASÁG TEVÉKENYSÉGE 2012-BEN
 
Szakmai programok 
a. Az olvasás sokfélesége – Konferencia az olvasás népszerűsítéséért; 2012. június 1–2. A kétnapos szakmai program első napján gyakorlati, a második napján elméleti jellegű témák domináltak. Az első napon az Olvasó-társ programról tartott előadást Gombos Péter, Imre Angéla és Kovács Mariann, majd a Meseutca-programot mutatták be a program vezetői. A második nap igen magas színvonalú konferencia előadások hangzottak el vezető hazai szakemberektől. Balázs Géza, Kamarás István, Fenyő D. György, Z. Karvalics László, Győri Miklós, Fűzfa Balázs, Molnár Gábor Tamás, Orbán Gyöngyi és Bartos Éva a programnak megfelelően nagyon tág perspektívákban tárgyalták az olvasás kérdését. Több előadás szakmailag úttörő jellegű volt a maga területén. Az igen sikeres program Nagy Attila zárszavával fejeződött be. 
b. A népmese napja – VIII. országos népmese-konferencia; szeptember 28–29., Kaposvár. Kimagaslóan tartalmas, sikeres szakmai és családi program volt. A középpontban a cigány mesék és az olvasás fejlesztése állt, de a központi szakmai programot számos más program kísérte városszerte; ezeken sok száz felnőtt és gyerek vett részt. A program főszervezői Gombos Péter, Kovács Marianna és Stiblár Erika voltak, akik a helyi egyetemmel és a városvezetéssel összefogva sikeresen készítették elő a kétnapos eseményt. A szakmai programba illesztve – de a HUNRA-tól szervezetileg függetlenül – most először megrendeztük a Mesemondók országos találkozóját. A program sikeressége miatt ebből szeretnénk hagyományt teremteni. Az idei programhoz is sok tucat civil szerveződés kapcsolódott az országhatáron innen és túl, és a programot előzetesen és utólag is erős médiaérdeklődés övezte – Dobos Ágnes tagtársunk szakszerű médiamunkájának köszönhetően is. 
 
 
Folyamatos szakmai programok
Két folyamatosan végzett, fontos programunk zajlott nagy sikerrel: a Betűfaló program és az Olvasó-társ program. Utóbbi keretében országszerte már több mint szűz önkéntes mesél, olvas fel rendszeresen hátrányos helyzetű gyerekeknek, illetve kórházakban. Továbbra is igyekszünk legalább évi egy alkalommal felkészítő tanfolyamot tartani a jelentkezőknek.
 
Egyéb szakmai tevékenység
2012 márciusában benyújtottuk az Olvasástársaság észrevételeit a Nemzeti Alaptantervhez. Ebben többek között az előző konferenciánk fő témáját is hangsúlyoznunk kellett: azt, hogy az olvasás össztantárgyi feladat.  
 
Honlap
Ebben a naptári évben jelentős változtatást nem végeztünk a honlapon, de kisebb, a használatot ésszerűbbé tevő átalakítás történt. A honlapunk továbbra is nagyon informatív, színes, változatos, fontos szakmai anyagokkal. 
 
Betűfaló program
A Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete annak ellenére utasította el az idei, ismét a Meseutca portállal beadott pályázatunkat, hogy az előző évi pályázati pénzből kivitelezett programunk kimagaslóan eredményes volt, kiváló írók, szakemberek és pedagógusok végezték el az év során a vállalt feladatokat, és a projektet kitüntetett médiaérdeklődés övezte.  
 
 
Pályázatok
· A június eleji konferencia közelítőleg 1M forintos költségvetését NKA-pályázaton nyertük el. 
· Az átalakult működési pályázaton (NEA) egyelőre várakozólistán vagyunk. December közepéig van lehetőségünk újra pályázni.  
 
 
A tanácsülések témái 
Az idei februári, júniusi és októberi tanácsülés elsősorban a szakmai programok előkészítésével telt. A februári tanácsülésen áttekintettük a tanács egyes tagjainak munkáját is, és megállapítottuk, hogy mely pontokon kell erősíteni a szervezeti tevékenységet. A júniusi tanácsülésen az őszi kaposvári konferencia előkészítése volt a fő téma, illetve a jelen tisztújító közgyűlés előkészítése. Felvetődött, hogy egy Benedek Elek-évfordulós konferenciát lehetne 2014-ben Kisbaconban tartani. Mindamellett szó esett az ELTE TÓK-kal és más szervezetekkel (SOS-Gyermekfalu Magyarország) való szakmai együttműködés folytatásáról, valamint a nemzetközi szervezetekkel való együttműködés folytatásáról. A tanács elfogadta az elnök javaslatát, hogy a korábbi könyvelőcég helyett a továbbiakban a Gurbi Könyvelés Bt. végzi a HUNRA könyvelési teendőit. Az októberi megbeszélésen kiértékeltük a kaposvári népmese napja programjait, valamint a tanács elfogadta, hogy kisbaconi programot a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Könyvtárral együttműködve szervezzük meg, személy szerint a könyvtár igazgatójával, Szonda Szabolccsal való szoros együttműködésben. Ezen a tanácsülésen további előkészítő megbeszélést tartottunk a tisztújító közgyűlésre vonatkozóan. 
 
 
Szervezeti együttműködések: 
• A 2012-es évben legszorosabban a Magyartanárok Egyesületével működtünk együtt. Egymás szakmai programjain szinte maradéktalanul jelen voltunk mint előadók.
* Szoros munkakapcsolatot tartottunk fenn a Kaposvári Egyetem Központi Könyvtárával. 
 
 
Nemzetközi együttműködés
· 2011 februárja és 2012 júniusa között összesen 8 alkalommal tanácskozott Brüsszelben az EU „High Level Group of Experts on Literacy” nevű szakértői csoportja, hogy ajánlásokat készítsen az EU kormányai és polgárai számára az írásbeli készségek, az információs műveltség fejlesztése érdekében. Mint köztudott, közgazdászok számításai szerint közvetlen összefüggés (pozitív korreláció), mutatható ki az adott ország GDP-je és a PISA-vizsgálatokban mért információs műveltség színvonala között. Társaságunk tiszteletbe, elnöke, Nagy Attila tevékeny részese volt mind a vitáknak, mind az ajánlások végső megszövegezésének.
· Az idei évben a szükségesnél kevesebb figyelmet tudtunk fordítani az európai olvasástársaságokkal való együttműködésre. Probléma az is, hogy az IRA-tagságot annak ellenére sem sikerült decemberig rendezni, hogy erre a vezetőség, azon belül az elnök, Győri János jelentős és folyamatos erőfeszítéseket tett.  
 
 
Budapest, 2012. november 27.  
 
Győri János, elnök
 
HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 3086 vendég és 1 tag böngészi