1. Az Olvasó-társ mozgalom célja

A Magyar Olvasástársaság olyan céllal indította el a mozgalmat, hogy a könyv nélküli vagy kevés könyv között felnövő, illetve alkalmilag ilyen helyzetben lévő gyermekeknek is lehetőséget adjanak betűgazdag környezet megismerésére. Szeretnénk, ha a mesék, a könyvek, a könyvtárak világa ismerős, barátságos környezetet, közeget jelentene e gyermekek számára.
Az Olvasó-társ mozgalomnak nem célja a tanítás! A mesék, meseregények világával megismertetés elsősorban a szórakoztatás eszköze legyen. A nevelés is egyetlen szempontból, olvasóvá nevelésként jelenjen meg a mesélések, felolvasások alkalmával. 

 
2. Ki olvashat fel?

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) Olvasó-társ című programjára végzettségtől, munkakörtől függetlenül bárki jelentkezhet önkéntes felolvasónak. A jelentkezők egy felkészítőn vesznek részt, mely után igazolványt kapnak. (Felkészítést évente kétszer tervezünk: egyszer tavasszal, egyszer ősszel.) Az ilyen igazolvány birtokosa később megszervezheti a felolvasásokat, s természetesen maga is részt vehet ilyenen. A félórás, egyórás alkalmakról rövid, tényszerű adminisztrációt készít a HUNRA számára. Az igazolvány és a rendszeres adminisztráció feljogosítja a résztvevőt az Olvasó-társ név hivatalos használatára. A képzésen való részvétel, illetve HUNRA-igazolvány nélkül nem lehet a HUNRA nevében felolvasást vállalni és végezni.
Intézményi jelentkező esetén az intézményi koordinátor, kapcsolattartó felel a kollégáiért és a program működéséért.

 
3. Kinek olvasnak, mesélnek?

2010-ben a program három területen indult el:
         – SOS Gyermekfalu lakóinak,
         – hátrányos helyzetű, főleg cigány/roma családok gyermekeinek,
         – tartósan kórházi ápolásra szoruló gyermekeknek.
A SOS Gyermekfalu Magyarország és a HUNRA együttműködési megállapodást kötött. Azoknak, akik valamelyik gyermekfaluban szeretnének felolvasni, a HUNRA megadja egy kapcsolattartó személy elérhetőségét a legközelebbi SOS Gyermekfaluban, aki segít koordinálni a felolvasásokat.
A hátrányos helyzetű, illetve a cigány/roma családok kijelölésében, a velük való kapcsolattartásban, egyeztetésben a helyi védőnői vagy a családsegítő szolgálatnál kaphatnak segítséget a felolvasók. Ez az egyeztetés, különösen a programra jelentkező gyermekek/családok kiválasztása nagyon fontos! A szülők beleegyezése nélkül nem lehet, támogató magatartásuk nélkül csak alapos megfontolással érdemes elindítani a programot.
A kórházi ellátásban részesülők számára felolvasóknak természetesen az adott egészségügyi intézmény megfelelő szintű vezetőjével kell felvenni a kapcsolatot. A program befogadásáról kérjék a vezető nyilatkozatát. 

 
4. Hol meséljenek, olvassanak?

Tapasztalataink szerint erre a lakóhelyhez, iskolához közel eső (gyerek)könyvtár a legalkalmasabb hely. Az intézmény vezetőjével és a könyvtárosokkal egyeztessenek az időpontokról, hogy az Olvasó-társ ne zavarjon egyéb rendezvényeket, eseményeket.
Elképzelhető más helyszín is, erről a HUNRA képviselőjével egyeztessenek a résztvevők. Hátrányos helyzetű családok esetében nem javasoljuk a család lakásában, házában történő felolvasást.
Az SOS Gyermekfaluban, illetve a kórházakban a befogadó intézmény jelölje ki a helyszínt. 

 
5. Mit olvassunk, meséljünk?

A magyar népmesekincs nagyszerű lehetőségeket ad, különösen ajánljuk Benedek Elek és Illyés Gyula gyűjteményes köteteit.
A népmesék mellett műmesét, meseregényt, ritkábban, nagyobbaknak ifjúsági regényt is választhatunk.
Természetesen az igényes szépirodalom választását ajánljuk elsősorban, kisebbek esetében különösen a kortárs irodalom lehet kézenfekvő. Eligazító lehet a HUNRA Gyermekirodalmi adatbázisa, melyben kor és nem alapján is kereshetünk megfelelő könyvet a gyerekeknek.
Kérjük, elsősorban ne ismeretterjesztő irodalmat olvassanak, s mindenképpen kerüljék a bármilyen szempontból (vallási, nemzetiségi, politikai stb.) vitatható, vitára okot adó műveket.  

 
6. Egyéb tanácsok, ajánlások

– Az Olvasó-társ mozgalom semmilyen abban résztvevő fél számára nem járhat anyagi kötelezettséggel vagy épp előnnyel. Kivételt az esetleges utazások jelenthetnek, ennek költségei az önkénteseket terhelik. (Amennyiben valamilyen pályázati forrást vagy támogatást nyer rá egy szervezet, az utazások ebből fedezhetők.)
– A programban résztvevő gyermekek alkalmi megajándékozása (könyvjelzővel, tollal, színes ceruzával stb.) nem tilos, de ügyeljenek arra, hogy ne az ajándékozás legyen a cél, s ne ez legyen a motiváció sem a gyermekek számára. Ha a nyilvánvalóan nehéz helyzetben lévő családnak értékesebb ajándékkal vagy épp pénzzel szeretnének segíteni, azt ne az Olvasó-társ program keretein belül tegyék meg.
– A felolvasások, mesélések hangulatát befolyásolja az olvasó és a hallgató közötti viszony. Különösen az első alkalmakkor érdemes törekedni olyan beszélgetések kialakulására, melyek segíthetnek a barátságos kapcsolat megalapozásában. E beszélgetések során azonban igyekezzenek elkerülni a gyermekek vagy szüleik számára kényes témákat.
– Az Olvasó-társ mozgalom csak rendszeres felolvasásokkal érheti el célját. Az önkéntesek inkább kevesebb alkalmat, rövidebb időtartamot vállaljanak, osszák be egymás között az időt, de a rendszeresség maradjon meg.
– Javasoljuk, hogy az olvasó-társak ne egyedül működjenek, keressék egymással a kapcsolatot. Csoportok kialakításában a HUNRA is segítséget nyújthat.
– Amennyiben egy olvasó-társ rövidebb-hosszabb időre „kiesik” a felolvasásból, kérjük, jelezzék a HUNRA-nál, hogy megpróbálhassunk a helyettesítésről gondoskodni.
– A tapasztalatok megosztására igyekszünk legalább évi egy alkalmat biztosítani. 
– Azok, akik valamilyen szempontból példa értékűen vesznek részt a programban, úgynevezett „Aranykártyát” kapnak az Olvasástársaságtól. Az Aranykártyák birtokosaira számítunk a későbbi olvasó-társak képzésénél is.
– Aki legalább egy évig, összesen legalább 10 alkalommal tartott együttolvasást, jogosulttá válik arra, hogy igazolást kapjon a HUNRA-tól, miszerint (legalább) egy éven keresztül társadalmi munkában olvasó-társként tevékenykedett.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 356 vendég és 0 tag böngészi