111585_001
 
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a magyar népmese napját. A nagy mesemondó emlékét őrizve ez alkalomból mesekutat avattak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora köszöntőjében kiemelte, hogy a mese a magyar nép hitvilágát, filozófiáját, lelkiségét adja át nemzedékről nemzedékre, s fontos feladatunk, hogy eljusson a következő generációhoz is. A rektor asszony elmondta, hogy a mesekút tervét Kányádi Sándor, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő álmodta meg. Kányádi Sándor két évtizeddel ezelőtt Székelyudvarhely tanítóképzőjében elindított egy mozgalmat: minden tanító- és óvóképző intézetben állítsanak mesekutat, amely arra emlékeztet, hogy meséink a múltunk forrása. Benedek Elek apó kútja ezúttal a Rákóczi-főiskola átriumában kapott méltó helyet.

111585_002

A mesekutat saját tervei alapján ifj. Hidi Endre szobrászművész készítette el. A művész beszédében elmondta, hogy a kutat mindenki egyéni módon értelmezheti: gondolhatjuk turulmadárnak, népmesei kisverébnek, mely fészkén ül, de lehet tűzoltó nagymadár is. Ugyanakkor kút is, melyből mese folyik. Mikor a kút megtelik, kicsordul a víz, s a madárka megszólal, a magyar népmesék dallamát dúdolja.

111585_003

Tomcsik Eleonóra, a Tanulás Uniójáért Közhasznú Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy a mese az tiszta forrás, melyből szépség, tisztaság és bátorság árad. Mindenkit arra biztatott, hogy hallgasson és mondjon mesét, adják át a mese által nyújtott értékeket.

Az avatást megelőző napon, szeptember 29-én mesemondóversenyt tartottak a főiskolán a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet rendezésében. A verseny győztesei a magyar népmese napján ismét előadhatták meséiket.

111585_004

A rendezvényt Csernik Szende székely mesemondó előadása koronázta meg. A székely lábbábos varázslatos mesevilágába közel kétszáz helyi kisiskolás nyert betekintést.

111585_005

A Bagolyvár Bábcsoport a Róka Réka születésnapja című mesét mutatta be.

111585_006

A rendezvénnyel egyidejűleg ugyancsak a Rákóczi-főiskolán került sor a XII. Országos népmese-konferencia második napjára is, melynek témája: Generációról generációra. Az országos népmese-stratégia bemutatása volt.

A programok a Rákóczi-főiskola Pedagógia és Pszichológia Tanszéke, a Magyar Olvasástársaság, a Hagyományok Háza, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány, a Tanulás Uniójáért Közhasznú Alapítvány és Pro Cultura Subcarpathica közös szervezésében valósultak meg.

A rendezvény minden résztvevője derűs szívvel távozott, hiszen Csernik Szende szavaival élve: „A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosoly mindenki lelkére. A mese az gyógyír, az befele és kifele is gyógyít.”

Pallay Katalin

Forrás: Kárpátalja.ma, 2016.09.30. (http://www.karpatalja.ma/karpatalja/kultura/mesekuttal-gazdagodott-a-rakoczi-foiskola/)

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 245 vendég és 2 tag böngészi