Bemutatkozik a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (Eger)

Az 1952-ben 7758 kötetes induló állománnyal alakult könyvtár ma már 270 000 dokumentumból álló gyűjteménnyel és sokszínű szolgáltatásrendszerrel látja el használóit. A város jeles szülöttje, Bródy Sándor nevét 1988-tól viseli. Otthonunk a műemlékekben gazdag belváros egyik legszebb épülete, a volt Nagypréposti palota. Napjainkban a központi épületen kívül a város több pontján működnek különböző részlegeink.

Az olvasás örömére való ráébresztés gondolkodásunk középpontjában áll. Hangsúlyosan törekszünk arra, hogy minél szélesebb körben megismertessük magunkat. Rendszeresen számíthatnak megkeresésünkre a diákok, szoros kapcsolataink vannak a városban működő civil szervezetekkel. Kiemelten törődünk a hátránnyal élőkkel: könyvtárunkban hallássérültek számára indukciós hurok található, több kollégánk elsajátította a jelnyelvi beszédet. Nagyszámú hangoskönyvvel, vakolvasó szoftverrel segítjük a vakok és csökkentlátók irodalmi élményhez és információhoz jutását. A mozgásukban korlátozottaknak házhoz szállítjuk az olvasnivalót.

Szokatlan eszközökkel olyan embereket is megszólítunk, akik nem tagjai a könyvtárnak: különleges alkalmakhoz kötődően pl. Bálint nap, Múzeumok éjszakája, Karácsony kedvezményes beiratkozási lehetőséget kínálunk, a Nemzeti Kulturális Örökség napján könyvtár-túrát szervezünk más könyvtárakkal együttműködve.

A hagyományos szolgáltatások mellett egyre nagyobb teret hódítanak az elektronikus szolgáltatások. A Heves Megyei Elektronikus Könyvtár állománya folyamatosan bővül. Látogatottsága évről évre emelkedik. Különösen nagy népszerűségnek örvendenek Gárdonyi Géza, Bródy Sándor digitalizált művei, a megye történelmét feltáró dokumentumok, s az Eger régi képeslapjait bemutató gyűjteményünk.

Mivel látogatóink nagyon sokfélék, igyekszünk mindenkivel személyre szabottan kommunikálni, sokféle csatornán szólni hozzájuk. Ehhez fölhasználjuk a hagyományos és az elektronikus tájékoztatás eszközeit: hírlevél, képújsági hírek, könyvajánló, rendezvényajánló, blog, rendszeresen frissített és naprakész honlap, személyes megszólítás. Újabb kezdeményezés a könyvtárból rendszeresen jelentkező televíziós könyvajánló, amelyben kollégáink könyvismertetései hangzanak el. Folyamatosan tudatjuk, hogy a könyvárban mindig történik valami, amiért érdemes bejönni.

A könyvtárlátogatás ma már virtuálisan is megoldható. Munkatársaink elérhetőek elektronikusan, olvasóink üzenetet küldhetnek tájékoztató könyvtárosainknak, tájékozódhatnak dokumentumainkról, eseményeinkről, meghosszabbíthatják kölcsönzéseiket, kérhetnek előjegyzést, s kaphatnak e-mailban értesítéseket, meghívásokat, információkat.

A Hangtárnok címmel indított könyvtári hírlevélben a zenei részleg híreiről, CD és könyv újdonságairól, helyi és országos koncertekről értesítjük olvasóinkat. Új technikai eszközökkel az internetező közösséget is megszólítjuk. Rendkívül népszerű Hangtárnok blogunk, ahol számos szolgáltatás mellett lehetőség van azonnali üzenetváltásra könyvtárosunkkal. http://hangtarnok.klog.hu/

Rendszeresek a diákok és más közösségek számára szervezett könyvtárhasználati órákon túl az adatbázishasználati bemutatók. Az érettségiző korosztály számára szervezzük a kortárs irodalom megismertetését célzó irodalomórákat neves íróvendégek közreműködésével.

Sokakat vonzanak a meghitt, oldott hangulatú, változatos témájú, teázós-beszélgetős esték is, melyekre különböző műfajok jeles képviselői látogatnak el hozzánk.

Nagy érdeklődés kíséri ötletdús nyelvtanulást támogató programjainkat, a zenei ízlést formáló eseményeinket, a rendhagyó zenei és nyelvórákat, multimédiás bemutatókat.

A tavaszi Internet Fiesta, az Ünnepi Könyvhét, az őszi Könyvtári Napok olvasást, információszerzést, könyvtári szolgáltatásokat fókuszba állító eseményei minden korosztály számára nyújtanak hasznos, kreativitásra, interaktivitásra serkentő programokat.

Nemcsak a könyvtár és a könyvtári rendezvények nyitottak mindenki előtt, de mi könyvtárosok sem idegenkedünk attól, hogy kilépjünk a megszokott környezetből s a könyvtár falain kívül is kínáljuk szolgáltatásainkat.

Eger Ünnepén a Dobó téren karöltve a Heves Megyei Könyvtáros Egyesülettel már évek óta egy sátor a miénk. Sokan itt találkoznak először a könyvtárral, itt tudják meg elérhetőségeinket, s itt lesznek beiratkozott olvasóink.

Vonzó programja városunknak nyaranta a Középkori Piactér”, ahol egy vidám középkori „időutazás” részesei lehetünk. Először meglepetésként hatott a látogatókra, hogy a rendezvényen jelen van egy „középkori könyvtár” is kódexekkel, a humanista könyvkultúrát képviselő könyvekkel, szerzetesnek öltözött könyvtárosokkal, „hiteles írást” készítő scriptorokkal s ötletes játékokkal - mára mindez sokak részéről már várva várt kínálat.

Szükségesnek tartjuk, hogy környezetünkben széles rétegek elsajátítsák az új informatikai ismereteket. 2002 óta változatlanul nagyon sikeresek, a mindig jó hangulatú, 20 órás NET-barangoló tanfolyamaink. Tavasszal Internet Roadshow keretében a megye kistelepüléseire visszük foglalkozásainkat.

Évek óta törekszünk a mozgókönyvtári ellátás további fejlesztésére, hogy a megye legkisebb településén élők is hozzájuthassanak a friss irodalomhoz és jó programokban sem szűkölködjenek. Jelenleg 52 település könyvtári ellátását végezzük a mozgókönyvtári szolgáltatás keretében.

Intézményünk 2008-ban elnyerte az Év könyvtára szakmai díjat, s nagy öröm számunkra, hogy az elismerést olvasóink s környezetünk gratulációja erősítette meg.

Látogasson el weblapunkra! Ismerkedjen meg szolgáltatásainkkal! Legyen a vendégünk!

A mi könyvtárunk, az Ön könyvtára!

Kárpátiné Ézsiás Edit
Központi Könyvtár

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár elérhetőségei

Címe: 3300 Eger, Kossuth Lajos u. 16.
Telefon: 36/516-632
Honlap: http://www.brody.iif.hu/
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára

A gyermekkönyvtár egyike a könyvtár azon részlegeinek, amely az anyaépülettől távol, a város egy más pontján található.  A Bartók téri épületben az első emelet tetőterében, barátságos, otthonos, emberléptékű környezettel várja a gyerekeket, családokat.

Nyitott, derűs légkörű könyvtár, rendszeres és igényes programokkal, magas színvonalon összeválogatott, változatos olvasói igényeket kiszolgáló állománnyal, derűs, segítőkész, barátságos könyvtárosokkal. Köztér, találkozási pont, eszme-csere helye, információs bázis. Valódi családi könyvtár, ahol generációk találkoznak egymással, ahol a gyermek összekötő kapocs. Generációk, múlt és jövő, ember és ember között.

A hagyományos könyvtári szolgáltatásokon kívül – amelynek mottója: „gyorsan, pontosan, örömmel” – programjainkkal látogatóink és reménybeli látogatóink igényeihez alkalmazkodunk. Íme mustrának néhány:

 • Családi programok:
  Ciróka kör
  (3 év alattiaknak és szüleiknek); Családi mesekör (hagyományos mesemondás és kézművesség); Ünnepek (Gyere mondok mesét neked: Népmese Napja; Vidám költők társasága: Költészet Napja; Pilinkázó: adventi ünnepváró zenés délelőtt);
 • Gyerekeknek:
  Táborok (Sátorfalva kreatív, alkotó közösségi tábor; könyvtári mese tábor); Kalauz sorozat csoportoknak, osztályoknak ( rendszeres foglalkozássorozatok óvodai csoportoknak, osztályoknak, napközis csoportoknak, közösségeknek) ; könyvtári integrációs sorozat fogyatékkal élőknek; író-olvasó találkozók
 • Felnőtteknek (szülőknek, pedagógusoknak, könyvtárosoknak)
  Diskurzus – Gyermekkönyvtári Módszertani Műhely (gyermekekkel foglalkozó Heves megyei könyvtárosoknak); Mesekör felnőtteknek;

Programjainkról az alábbi linken lehet tájékoztatást találni:

http://www.brody.iif.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=113

Ezen kívül könyvtárunk honlapján az eseménynaptárban naprakészen megtalálható a gyermekkönyvtár valamennyi rendezvénye, programja.

 

Elérhetőségünk:

Cím: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára
3300 Eger, Bartók tér 6. 1. emelet 105.
Tel.: +36-36-310-363
honlap: www.brody.iif.hu „gyermekkönyvtár” lenyíló fülecskéinek végigböngészését ajánljuk jó szívvel
e’mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mindenkit szeretettel várunk. Itt otthon érzi magát mindenki, mint ahogy ezt galériánk képei is bizonyítják:

http://193.224.44.190//index.php?option=com_ponygallery&Itemid=75&func=viewcategory&catid=9

Luzsi Margó
gyermekkönyvtáros

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 408 vendég és 0 tag böngészi