Bár új vezetőket és tanácstagokat választott, külső szemlélőnek inkább úgy tűnhetett, jó hangulatú szakmai megbeszélés(eke)t tartott a Magyar Olvasástársaság 2012. december 8-án az OSZK-ban.
A hangulatot már megalapozta az első – napirendben nem jelzett – programpont: a tanácstagok és a jelenlévők köszöntötték Nagy Attilát, a HUNRA tiszteletbeli elnökét 70. születésnapja alkalmából. 70 szavas alkalmi köszöntővers, 70 sor Nagy Attila életművéből összegyűjtve (ezt a jelenlévők olvasták fel egymás után), az Apáczai Kiadó exkluzív Széchenyi-albuma s egy torta az Olvasástársaság logójával – méltó megemlékezés volt ez a hazai olvasáskutatás kiemelkedő egyénisége születésnapja apropóján.
Ezek után a 2012-es év egyik legfontosabb projektjének szervezője, Edinger Kata beszélt a Meseutca és a HUNRA közös programjáról, a Betűfalóról. Sajnos a programhoz újabb pályázati forrást egyelőre nem nyertek a szervezők, de az eddigi sikerek mindenképpen folytatást követelnek.
A délelőtt további része a választással telt. Győri János elnök beszámolt a 2012-es év és bővebben az elmúlt négy év eredményeiről, eseményeiről, lezárva ezzel vezetői ciklusát. A Közgyűlés a helyére Gombos Pétert, a Kaposvári Egyetem oktatóját, gyermekirodalom-kutatót, a Társaság eddigi alelnökét választotta meg. Az új alelnök Kovács Mariann gyerekkönyvtáros, mesemondó lett, A népmese napja konferenciák fő szervezője.
A lejárt mandátumú tanácstagok közül újraválaszották Győri Jánost, új tagként pedig Fenyvessyné Békei Gabriella, Valamint Both Gabi került be a vezetőségbe. Póttag lett Nagyváradi Enikő és Oláh Anna.
A Közgyűlés a szavazások között elfogadta az alapszabály-módosításra tett javaslatokat is.
A napot három előadás és az ezekhez kapcsán kialakult érdekes szakmai beszélgetés zárta.
Fenyő D. György az új NAT apropóján beszélt a közelmúlt változásairól, melyek a magyartanítást is érintik. Nagy Attila egy európai szakértői csoportban végzett munkájáról, illetve az ott megfogalmazott tanulságokról, tervekről tartott előadást. Gombos Péter pedig az immár kamasszá érett „digitális bennszülöttek” olvasáshoz, irodalomhoz való viszonyáról mesélt.
Az újonnan megalakult Tanács ezúttal még csak röviden értekezett, de január végén újra találkoznak a testület tagjai.

›› GALÉRIA MEGTEKINTÉSE

You have no rights to post comments

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 172 vendég és 0 tag böngészi