Beszámoló az Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi irodalmi vetélkedő szóbeli fordulójáról

2018. április 13-án az Olvass többet! vetélkedő szóbeli fordulóján vettünk részt a debreceni Déri Múzeum dísztermében, ahol csak győztesek voltak jelen, hiszen sok jó olvasmánnyal gazdagodtunk.

Nyolc csapat mérte össze tudását a Debreceni Ady Endre Gimnázium tanárai – Kluka Hajnalka, Kónya István, Peternainé Juhász Zsuzsa - által szervezett olvasást népszerűsítő versenyben. A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium, a Szolnoki SZSZC Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Idegenforgalmi Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskolája és a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumának közös csapata, valamint hat debreceni csapat, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium, a DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma és a Debreceni Ady Endre Gimnázium csapatai nagyszerű teljesítményt nyújtottak ezen a szép, napos délutánon.

A verseny Molnár Ferenc Játék a kastélyban című színdarabján illetve Teremtéstörténeteken alapult, melyek az idei Olvass többet! vetélkedő ajánlott olvasmányai voltak. Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabja sokaknak örök kedvence marad.

A verseny moderátora Kónya István tanár úr volt. Az első feladat egy úgynevezett beugró feladat volt, melyben a bemutatkozáson kívül a leginkább tetsző művet is ajánlani kellett, maximum 3 percben. Itt sokan latba vetették színészi képességeiket és Molnár Ferenc-i humorukat is. A második feladatban villámkérdésekre kellett válaszolni. A harmadik – negyedik feladat a Teremtéstörténetekhez kapcsolódott, idézeteket kellett felismerni, kódot kellett fejteni.

Az utolsó feladat teljesítéséhez lehetőség adódott egy múzeumi sétára. „A csillagos ég lakói” – régészeti tárlatot, majd az életfán fellépcsőzve az egyiptomi kiállítást is megnézhettük, képzett tárlatvezető múzeumpedagógus társaságában. Nem maradt ki Munkácsy Mihály lélegzetelállító Krisztus-trilógiája, valamint a mézeskalácsos kiállítás sem. Rövid távú memóriánkra hagyatkozva kitöltöttünk egy totót a látottakkal kapcsolatban, majd adrenalinnal telve vártuk az eredményt.

Csak azt a csapatot hirdették ki, "aki mellé legjobban odaállt a szerencse" – ez a mondat nehezen felejthető. Amikor meghallották a győztesek a csapatszámukat, annyira megdöbbentek, hogy még megdöbbenni sem nagyon tudtak. Az első helyért járó ingyenes Olvass többet! tábori részvétellel járó emléklapot és ajándékkönyveket a hajdúszoboszlói csapatnak - Győrfi Tünde, Károly Kinga és Tamássy Boglárka 8. osztályos tanulóknak – Peternainé Juhász Zsuzsa tanárnő adta át.

A zsűri elnöke dr. Vraukóné Lukács Ilona, a Magyar Olvasástársaság elnöke volt, mellette dr. Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese és Zsupos Gabriella, a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium könyvtáros tanára vett részt a csapatok értékelésében.

Nagyszerű versenynek lehettünk részesei, csodás élményekkel és könyvjutalommal, emléklapokkal is gazdagodtunk.

„Nagyon tetszettek a feladatok, jó volt egy olyan versenyen részt venni, ahol a válaszokat tudtam, és jó volt egy olyan közösségnek a része lenni pár órára, ahol a közös érdeklődés az olvasás volt. Jövőre is jövök.” – olvashattuk egyik versenyzőtársunk véleményét.

Köszönjük mi is a lehetőséget!

Írták: Bedő Balázs, a DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumának 11.B osztályos tanulója, valamint Győrfi Tünde, a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium 8.e osztályos tanulója.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 429 vendég és 0 tag böngészi