Népmese napja 2011

2011. 09. 02.

VII. Országos népmese-konferencia

A Magyar Olvasástársaság immár hetedik alkalommal rendezi meg országosan A népmese napját Benedek Elek születésnapja tiszteletére szeptember végén. Az idei rendezvény 2011. szeptember 23–24-én Egerben lesz; társszervezői egri intézmények: Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár, Eszterházy Károly Főiskola, Benedek Elek Óvoda, támogató az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

A konferencia fővédnöke: Jankovics Marcell

„Az olvasás világában segítő, tanító táltosunkként repítenek a népmesék. A kisgyermekkorban hallott, majd egyre jobban megismert mesék a későbbi sikeres próbatételek zálogai. Így adnak az anyák hamuba sült pogácsát, s az apák felszerszámozott lovat gyerekeiknek!”

(A népmese napja 2011 – Felhívás)

„A népmese az olvasás táltos lova” címmel idén a korai olvasásfejlesztést választotta témájául a konferencia. Az első napon olvasóvá nevelésről, gyermeki meseértelmezésről, szülői háttérről, mesekönyvek kiadásáról és a mesével való mindennapi életről beszél irodalmár, könyvtáros, pedagógus, néprajzkutató, pszichológus, szerkesztő, intézményvezető. A programot változatos mesemondások és zenélések, kiállításmegnyitó, fogadás és Mesekocsma színesíti.

A második napon a mesélés gyakorlati változatai fonódnak össze, szakmai vitára bocsátva a szóbeli mesélés és a felolvasás lehetőségeit. Óvodai demonstráció és városnézés teszi teljessé ezt a napot.

>> A PLAKÁT LETÖLTÉSE

A népmese napja részletes programja


2011. 08. 17.

A népmese napja 2011 – csatlakozókalt
Város/ Intézmény / Helyszín: Budapest, V. kerület Hild József Általános Iskola, 1051 Bp., Nádor u. 12 – az iskola könyvtára.
Időpont:
2011. 09. 26.
Program/Cím: Együtt a mese fonalán címmel 10 órától az iskola könyvtárában látjuk vendégül az V. kerületi Tesz-Vesz Óvoda óvodásait. Közös mesélés, ének, tánc. Az óvodásokat az iskola V. osztályos tanulói fogadják, valamint Varga Márta könyvtáros-tanár, és Nagy Béla és Antal Mária tanárok. Mi újság a Futrinka utcában? - 14 órától felolvasás érdeklődő alsós tanulók részére. Felolvas: Varga Márta könyvtáros-tanár. 15 órától a felsősök részére kiírt meseíró pályázat ünnepélyes eredményhirdetése lesz. A díjakat átadja: Rajnainé Sima Etel igazgató.
Kapcsolat: Kocsis Éva, kerületi könyvtáros szaktanácsadó, HUNRA-tag, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Budapest, Budai Nagy Antal Gimnázium, 1221 Budapest, XXII ker. Anna utca 13-15.
Időpont: 2011. 09. 22.
Program/Cím: A Budai Nagy Antal Gimnázium az idén is megünnepli a Népmese napját a következő módon: szeptember 22-én csütörtökön a 11 órakor kezdődő órán felolvasnak minden osztályban egy népmesét- vagy a szaktanár vagy vállalkozó kedvű tanulók. A 7.-8. osztályos tanulóknak a 11-12-es diákok mesélnek. A XXII. kerületben a könyvtárostanárok összefogásával közös Népmese napja lesz a Nádasdi Iskolában: mesélő gyerekek, bábelőadás ill. meseillusztrációk kiállítása. Minden iskolából lesznek résztvevők, kiállítók, mesélők, lesz "hamuba sült pogácsa" .
Kapcsolat: Szakmári Klára, könyvtárostanár, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Budapest, Berzsenyi Dániel Gimnázium Könyvtára, 1133 Budapest, Kárpát u. 49-53.
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: Legújabb népmese illusztrációitokból az idén is kiállítást nyitunk szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. Érdeklődők keressék Tóth Julianna tanárnőt, vagy a könyvtárban Duffek Ágnest és Bondor Erikát! A kiállítás megnyitóján hamuban sült pogácsát mi biztosítunk, a táltos lovat – rajzaitokon – nektek kell hoznotok! Felhívás a blogon: http://berzsenyi.klog.hu/2011/09/a-nepmese-napja-2011/
Kapcsolat: Bodor Erika, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Budapest, Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium Könyvtára, 1093 Lónyay u. 4/c-8.
Időpont:
2011. 09. 29.
Program/Cím: Idén is  - már hagyományosan - a "Nagyok mesélnek Kicsiknek" programmal kapcsolódik az országos rendezvénysorozatba. 7-13. osztályosok, akik szívesen mesélnek az alsó tagozatba és az 5-6. osztályba látogatnak szeptember 29-én délelőtt mesét mondani. Meseválasztásukban és az előadásra való felkészülésben segítik őket a könyvtárosok.
Kapcsolat: Cserekleiné Kustár Blanka, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Dagály utcai könyvtára, 1138 Budapest Dagály u. 9.
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: Mi van a ládikóban? - mesevetélkedő alsó tagozatos diákok részére.
Kapcsolat: Serestyénné Bihari Zsuzsanna gyerekkönyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Budapest, Ferencvárosi Művelődési Központban 1096 Budapest, Haller u. 27. www.fmkportal.hu
Időpont:
2011. 09. 30. péntek 10.00-19.00 óráig
Program/Cím: „…a napra lehetett nézni, de rá nem…” III. Magyar Mesenap: 2009-ben hagyományteremtő céllal indítottuk útjára a rendezvényt, 2010-ben folytattuk, s idén ezt a hagyományt szeretnénk új színekkel, programokkal gazdagítani, hogy a mese valóban mindenkihez eljuthasson. Ennek jegyében várjuk a legkisebbeket egy mesés színházi darabbal, kézműves-foglalkozásokkal, pályázatokkal, mesemondó versennyel, a családokat az esti Magyar tánc- és meseházzal, a pedagógusokat és érdeklődő felnőtteket előadással, meseíró versennyel.
A program állandó logója mellett, a mesenap alcíme évről-évre változik. A mesékből kölcsönzött szófordulatok mindig meghatározzák a nap konkrét témáját. Idén a címünk arra utal, hogy ebben az évben minden a gyönyörű királylányokról, tündérekről és természetesen az őket megmentő királyfikról szól. A nap programja:
-10.00  Színházi előadás: A Világszép Nádszálkisasszony - a Nektár Színház tolmácsolásában, Benedek Elek műve alapján
-11.00 Kézműves foglalkozás az előadáshoz kapcsolódó témában
-10.00 Drámafoglalkozás
-10.00 és 14.00 órától több helyszínen kézműves foglalkozások, meseszoba, diavetítés
-12.00  A rajzpályázat és a kísérő kiállítás hivatalos megnyitója
-13.00 Benedek Elek Mesemondó verseny
-kb. 15.00  A mesemondó verseny és a meseíró pályázat eredményhirdetése
-15.00 Mesét Másként! - A mese és a mesélés újszerű megközelítése az óvodában és a családban. Előadó: Kerekes Valéria mesélés kutató
-17.00 Tánc- és meseház a Görömbő Kompániával: Mátyás király aranyszőrű báránya
Minden programunk ingyenes! A programokra, foglalkozásokra előzetes jelentkezést kérünk! Támogató: NKA
Mesét Másként – a mese és mesélés újszerű megközelítése az óvodában és a családban: előadó Kerekes Valéria mesélés kutató, ELTE.
Kapcsolat: Varga Barbara programszervező, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Budapest, Gádor Általános Iskola, XXII.
Időpont:
2011. 09. 30. – és egész szeptember
Program/Cím: 2011-ben Kriza Jánosnak szenteljük a Népmese napot, születésének 200. évfordulója alkalmából. Az 1-2. osztályos gyerekek az ő gyűjteményéből olvassák el A király húszéves leánya és a három ifjú történetét, a 3-4. osztályosok az előző mellé A szegény csizmadia és a szélkirály meséjét rakják a tarisznyájukba. A szülők meséje a Rózsa királyfi. Szeptember elején meghirdettük rajzpályázatunkat, ahol a gyerekek a két meséhez készíthettek illusztrációt. Pályázatot hirdettünk Kriza János életútját bemutató tabló készítéséhez. Harmadik pályázatunk meseírás, ahol a gyerekeknek megadott kifejezésekből kell népmesét alkotniuk. Iskolánk földszinti és II. emeleti aulájában készítjük el a pályázatokhoz kapcsolódó kiállítást. A legszebb meseillusztrációk a kerület által meghirdetett kiállításra kerülnek, és a legsikerültebb mese alkotója a kerületi iskolák képviselője előtt olvassa fel meséjét szeptember 28-án. 
A Népmese Napján iskolánkban a csengőszó is a népmeséket idézi. Az alsó tagozatos gyerekek mesefiguráknak öltözve érkeznek. A nap kezdetén a felsős testvérosztály képviselői mesélnek az osztálytermekben egy-egy mesét az alsósoknak. A nyolcadikos gyerekek a környező óvodákba látogatnak el a délelőtt folyamán, és mesélnek.
Az első órában a felsős színjátszó szakkör előadását tekinthetjük meg - Népmesék újraírva címmel, melyet Szabados Mónika tanárnő dolgozott fel. A második órában az alsósok a tornateremben kapnak ízelítőt a magyar táncház hangulatából, dudaszó kíséretével.
A harmadik órában minden osztály a számára elkészített totót tölti ki, mely a kiadott népmeséhez kapcsolódik. A szülők egész délelőtt tölthetik a könyvtárban a Mesetotót.
A negyedik órában a tornateremben vesz részt az alsó tagozat a Magyar Népmese Színház interaktív játékában. A szünetekben az iskolarádión hallgathatunk mesét.
12 órától a szülők is lehetőséget kapnak a mesélésre. Előzetes bejelentkezés alapján a könyvtárban mesélhetnek a gyerekeknek.
Délután a napköziben mesenézés, táncos mozgásos tevékenység, játékos sorverseny ( mesével színesítve) szórakoztatja a gyerekeket, a kézműves foglalkozásokon pedig meséhez kapcsolódó tárgyakat készíthetnek (pl: bárányka). 
A gyerekek minden tevékenységükért (beöltözésért, a versenyeken való részvételért, a totóért aranytallért (aranyalmát) kapnak, melyet a saját kezűleg elkészített pontgyűjtő füzetecskében gyűjthetnek. A szülők is kapnak aranytallért, melyet átadhatnak gyermeküknek. A legtöbb aranytallért összegyűjtő gyermek - évfolyamonként - mesetarisznyát kap, mindenféle "kinccsel" ellátva. A legügyesebb gyerekek sem maradnak üres kézzel.
A Mesenapot az alsós tanítók és napközis nevelők rendezik, Szabóné Máté Éva alsós munkaközösség-vezető irányításával. "Aki nem hiszi, járjon utána!"
Kapcsolat: www.gadoriskola.hu

Város/ Intézmény / Helyszín: Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XIII/6. Angyalföldi Kertvárosi Könyvtára, 1131 Budapest Mosoly u. 40/a.
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: "Olyan mint egy tűpárna, görögdinnye tövises, gondolkozz csak, ne siess!"- A sündisznó c. mese játékos feldolgozása alsó tagozatos gyerekekkel.
2005 óta minden évben nagy örömmel készülünk erre a napra. Benedek Elek meséiből most A sündisznó címűt választottuk. Ősz táján gyakran eszünkbe jut ez a kedves erdei állat.
Most egy  róla szóló tündérmesével fogunk megismerkedni, majd a sünit el is készítjük.
Kapcsolat: Karakasné Kőszegi Katalin könyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Monor, Városi Könyvtár, 2200 Kossuth Lajos utca 88.
Időpont:
2011. 09. 29. 16 óra
Program/Cím: Pecznyik Ibolya Kazinczy-díjas magyartanár Pósa Lajosról mesél nekünk, majd meghallgathatjuk az idei prózamondó verseny legügyesebbjeit is.
Kapcsolat: Hajdú Zoltánné igazgató Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Százhalombatta, Hamvas Béla Városi Könyvtár
Időpont:
2011. 09. 17.
Program/Cím: Benedek Elek MESEDÉLUTÁN, ahol játszóházban hűtőmágnes figurát készítünk.
Kapcsolat: Paulusz Katalin, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Bács-Kiskun megye
Város/ Intézmény / Helyszín: Kiskunmajsa, Városi Könyvtár, Fő u. 62. 6120
Időpont:
2011. 09. 30. 3 óra
Program/Cím: Meséről mesére címmel szervezünk programot, melyben dramatizált mesék előadását tervezzük 
Kapcsolat: Ladányi Ágnes gyermekkönyvtáros, helyismereti könyvtáros, 77/481-630, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Kecskemét, Belvárosi Óvoda és Általános Iskola, Béke Általános Iskolája, 6000 Boldogasszony tér 7
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: Iskolánkban immár hagyományosan kiemelt rendezvényként készülünk a Népmese Napjára. Ezen a napon az első órában "Ráhangoló" - ként kiállítás-megnyitó lesz a "Legkedvesebb  mesém "címmel készült rajzokból (alsó-felső tagozatosok közösen vesznek részt a zenés-mesés "Ráhangolón"). A 2-3. órában felső tagozatnak rendhagyó irodalom órák lesznek (osztályonként megemlékezés Benedek Elekről) Ugyanekkor az 1-2. osztályosok bábkészítéssel, dramatizálással közösen dolgoznak fel egy kiválasztott mesét, melyet majd a 4. órában mutatnak be az alsósoknak. A 3-4. osztályosok "Amit a népmesékről tudunk" címmel, feladatlapos vetélkedőt tartanak osztályonként, és mesefeldolgozásokat - szülők bevonásával. A 3-4-5. órában: "Mesés három próba" a könyvtárban, majd diafilmvetítés a magyar népmesékből. Az 5-6-7. órában a Mesés oldalak felkeresése az Interneten a számítástechnika teremben és filmvetítés a „Magyar népmesék". c. sorozat filmjeiből.
14 órától Stúdiólátogatás lesz a Kecskemétfilm KFT-nél, ismerkedés a rajzfilmkészítéssel.
A fenti programon túl szeptember  a népmesék hónapja, a napköziben naponta olvasunk egy-egy népmesét a gyerekeknek.
Kapcsolat: Nagyné Timár Éva könyvtáros tanár, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Baja, Szent László ÁMK Óvodája
Időpont:
2011. 09. 29.
Program/Cím: Évről- évre megünnepeljük ezt a napot, így teszünk az idén is szeptember 29-én. Előző napokban beszélgetünk a gyerekekkel mesehallgatási szokásaikról, és elmondjuk nekik, hogyan történt ez a dédszüleik idejében. Bemutatunk régi mesekönyveket, és beszélünk nekik Benedek Elekről. 29-én reggeltől 4 csoportban négy tevékenységet folytatunk. Mindegyik tevékenység célja, hogy felkészüljünk egy mese-dramatizálásra, amelynek a gyerekek aktív résztvevői lesznek. Ez a mese a Csillagszemű juhász lesz. Egyik csoportban királylánnyá változhatnak az erre vágyó kislányok, a másikban medvékké, a harmadikban sünné változhatnak a gyerekek. A negyedik csoportban pedig kis kukták készülnek a lakodalomra. De a történet csak ekkor kezdődik... Egy száz fős lakodalommal zárul a mesénk, ahol természetesen magyar népzene fog szólni.
Régebbi mesenapokról készült fotóink megtalálhatók www.sztlaszlo.hu/ovigaleria oldalon.
Kapcsolat: Szarvasné Vancsura Margit óvónő, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Imrehegy, Könyvtár és Közösségi Információs Hely, 6238, Iskola u. 1.
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: Az októberi Könyveshét keretében szeretnénk csatlakozni az országos rendezvényhez. a Népmese napján. Az alsó tagozatosok mesejátékát Benedek Elek: A hét kérdés című mesét láthatják a népmese szeretők. Ezt követi egy zenés mesedélután, amely keretében az óvodástól a nagyi korig a kedvenc meséjüket mondják el azok, akik különböző korosztályt képviselve jelentkeznek.
Kapcsolat: Szőke Menhyértné inf. könyvtáros Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Telefon: 78/420-952
Város / Intézmény / Helyszín: Pécs, Mecsekaljai Iskola Pázmány Péter Utcai Általános Iskola, 7634 Pécs, Pázmány Péter u. 27.
Időpont: 2011. 09. .
Program/Cím: Német népmese napját ünnepeljük, mely alkalomból Grimm meséket olvasnak a 7. és 8. osztályosok kicsiknek, akik szavaznak, majd a legsikeresebb mesélők mesét mondhatnak az ünnepi programon. Rajzversenyt is hirdetünk. 8 osztályosoknak - kevésbé ismert -  Grimm mese főszereplői tematikában. Az 5. , 6. osztályosaink feladatlapot kapnak több kérdéskörrel: a Grimm testvérek életrajzi térképe, keresztrejtvény a testvérek életéről, meséiről, könyvtári  búvárkodás, mesefelismerés illusztrációk alapján.
Szeptember 30-án délutáni ünnepi műsor:
13.30. Rajzkiállítás megnyitója, értékelés
13.50. A Koch Valéria Iskolaközpont ének- és táncegyüttesének műsora
14.00. Beszélgetés Raymond Dequin úrral a Német Nagykövetség kulturális referensével.
14.30 A legjobb mesélők meséi.
14.50 A megoldott feladatlapok értékelése.
Kapcsolat:  Vincze Mária könyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Komló, "Kökönyösi Oktatási Központ" Nagy László Gimnázium és Szakközépiskola, iskolai könyvtár
Időpont:
2011. szeptember 29.
Program/Cím: Ezen a napon egész napos vetítés lesz a tanulóknak, elsősorban a Magyar népmese sorozatból. A tanórákon az adott tantárgyhoz kötődő mese, anekdota vagy a tanító kolléga kedvenc meséjének felolvasása. "Mesés zsákbamacska": Minden húzás nyer, csak jól kell ismerni hozzá a meséket és az iskolai könyvtárat (Mesékhez kapcsolódó feladatok, könyvtári keresés, rejtvények, mesefelismerés stb.). A közeli óvoda nagycsoportosait fogadják a pedagógusi pályára készülő gimnazisták. Könyvtári foglalkozás, közös mesélés, bábkészítés.
Kapcsolat: Vass Marianna (könyvtárostanár) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Pécs, Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Könyvtár Gyermekrészlege, 7632, Apáczai krt. 1.
Időpont:
2011. 09. 28. 8-13
Program/Cím: "Hol volt, hol nem volt..." Mesekereső kalandtúra alsó tagozatos osztályoknak. Akadályversenyt tartunk az ANK Központi épületében. Az akadályverseny állomásain egy-egy mesehelyszínre jutnak a gyerek, ahol a mesebirodalom szereplői elevenednek meg a megoldandó feladatokban.
Kapcsolat: Gellérné Gőbölös Ildikó, gyermekkönyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: SZONEK Bükkösdi Általános Iskola Tagintézménye, Bükkösd, Vadasvölgy u. 2.
Időpont: 2011. 09. ...
Program/Cím: Iskolánk, a Szentlőrinci Kistérségi Oktatási Nevelési Központ Bükkösdi Általános Iskola Tagintézménye minden évben megünnepli a NÉPMESE NAPJÁT.
Előzetesen meserajz- és meseíró pályázaton vesznek részt a diákok, illetve felkészülnek egy-egy magyar népmese elmondására.
Az idei rajzaink témája az égig érő fa volt. A mesíróknak pedig Az égig érő fa című népmese kezdetét kellett saját fantáziájuk alapján "népmesésen" folytatniuk.
Meseünnepünkre meghívjuk az óvodásokat és az érdeklődő szülőket, nagyszülőket is.
PROGRAM
- Köszöntő (Meisl Károlyné igazgató)
- A meserajz és meseíró pályázat eredményhirdetése (Meisl Károlyé – Heffner Anna)
- Bartók - Gyermekeknek 1-06 - Balkéztanulmány - Hej tulipán ...  (Zongorán előadja: Molnár Dániel 6. osztályos tanuló)
- Kiss Anna: A mese születése - Közös versmondás (Az 1-8. osztály tanulói)
MESEMONDÁS
- A magyar népmesék dallama (Furulyán előadja: Szemán Lili 3. osztályos tanuló)
- A három kismalac – magyar népmese (Elmondja: Kovács Bálint 1. osztályos tanuló)
- A vadgalamb és a szarka – magyar népmese (Elmondják: Kovács Bálint, Lukács Máté, Pusch Kevin, Tóth Viktória és Tumitz András 1. osztályos tanulók)
- A bundának nincs gallérja – kánon (Furulyán előadják: Bogdán Alexandra és Szemán Lili 3. osztályos tanuló)
- A tücsök meg a légy lakodalma – magyar népmese (Elmondják a 2. osztály tanulói)
- A paraszt és a medve – magyar népmese (Előadja: Szemán Lili 3. osztályos tanuló)
- Egyszer egy királyfi; Virágéknál ég a világ (Furulyán előadja: Bogdán Alexandra 3. osztályos tanuló)
- Hogyan osztotta el a paraszt a libákat? – magyar népmese (Előadja: Bogdán Natália 3. osztályos tanuló)
- A mezei nyúl és a sündisznó – magyar népmese (Előadja: Nagy Barnabás 3. osztályos tanuló)
- Érik a szőlő … (altfurulyán előadja: Gondoss Alexandra 8. osztályos tanuló)
- Gyakorlat teszi mesterré az embert – magyar népmese (Előadja: Kósa Roland 4. osztályos tanuló)
- Ki a legelévalóbb – magyar népmese (Előadja: Makkai Richárd 4. osztályos tanuló)
- Tavaszi szél vizet áraszt … (Fuvolán előadja: Bibity Vivien 8. osztályos tanuló)
- A kismalac és a farkasok – magyar népmese (Előadja: Kunczt Bianka 5. osztályos tanuló)
- Rózsa királyfi – magyar népmese (Előadja: Kiskőrösi Máté 5. osztályos tanuló)
- Csillagok, csillagok …  (Klarinéton előadja: Kiticsics Zalán 6. osztályos tanuló)
- A kiskakas gyémánt félkrajcárja – magyar népmese (Előadja: Kunczt Gergő 6. osztályos tanuló)
- Bolond mese – magyar népmese (Előadja: Bibity Vivien 8. osztályos tanuló)
- Az égig érő fa című magyar népmese megtekintése (10 perc 35 mp) - A Kecskeméti Stúdió egyik legnagyobb sikere a Magyar népmesék (1977-től), mely a hazai rajzfilmgyártás aranykorából való. A rendezők: Horváth Mária, Jankovics Marcell, Nagy Lajos, a mesélő: Szabó Gyula. Copyright: Kecskeméti Stúdió
Kapcsolat:  Üdvözlettel: Heffner Anna tanító, rajztanár, a rendezvény szervezőjeBékés megye
Város/ Intézmény / Helyszín: Mezőberény, Mezőberényi Könyvtár
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: „Mesetarisznya” - A mezőberényi könyvtár a 1997-ben indított, évente megrendezett Mesetarisznya c. programját a HUNRA felhívásához csatlakozva 2005-től Benedek Elek születésnapján szervezi.
Ebben az évben is szeptember 30-án rendezzük meg immár 15. alkalommal e sikeres rendezvényünket, melyen a résztvevők bármilyen korú gyerekek, fiatalok, felnőttek lehetnek, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy kedves magyar népmeséjüket elmondják a könyvtár közönsége előtt. Igazi öröm-mesélés ez: nincs zsűri, nincs verseny, sem helyezés. Mindenki nyertessé válik, akár hallgatóként, akár mesélőként tölti nálunk ezt a délutánt. Azért persze az ajándékok sem maradnak el, a könyvtárosok sajátkészítésű apróságait vihetik magukkal a szívükbe zárt mesékkel, mesehősökkel együtt a résztvevők.
Kapcsolat: Pallagi Mária könyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Kétegyháza, Táncsics Mihály Művelődési Ház és Könyvtár, 5741 Fő tér 4.
Időpont: 2011. 09. 30. 13 órától
Program/Cím: A népmese napja, melynek célcsoportja óvodások és általános iskolások. Programunk rajzpályázat, Kedvenc népmese alakom témában, népmese-matiné, népmese olvasó verseny „A nagy mesélő” cím elnyerésére, Benedek Elek emlékkiállítás
Kapcsolat: Árgyelán Erzsébet igazgató, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Gyomaendrőd/ Békés megye, Határ Győző Városi Könyvtár, helyszín: Kis Bálint Általános Iskola és Óvoda Hősök úti épület
Időpont:
2011.szeptember 30.
Program / Cím: 30-án 9 óra 15 perckor több helyszínen olvashatja, mondhatja ugyanazt a mesét minden érdeklődő. A Népmese Napján egy központi helyszínen, valamint a város több pontján közös, egyazon időpontban zajló, egyszerre mesélésre hívjuk, várjuk Gyomaendrőd apraja-nagyját. A mesemondók adott időpontban, egyszerre olvassák fel ugyanazt a mesét. Nagyszerű érzés átélni milyen az, amikor sok jó ember egy időben egy helyen ugyan azt a célt akarja elérni! Éljük át közösen az egyszerre mesélés élményét, az összetartozás örömét!
Kapcsolattartó: Dinyáné Bánfi Ibolya Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.hgyvk.hu

Város/ Intézmény / Helyszín: ÁMK Ványai Ambrus Általános Iskola, Dévaványa
Időpont: 2011. szeptember 30.
Program / Cím: „A népmese az olvasás táltos lova”
Tervezett programok:
­- Kezdjünk minden órát egy mesével!
- Kiállítás mesekönyvekből
- Játékos feladatok megoldása, a feladatokat a www.amkdevavanya.hu oldalon találhatják meg az érdeklődők. A helyes megfejtőknek jutalom jár! (A helyes válaszokat a következő címre is leküldhetik a gyerekek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )
- Vetélkedő osztályok között mesék illusztrációival! A hét során minden osztály készítsen rajzokat, illusztrációkat mesékről, kisebb-nagyobb méretben! (tenyérnyitől a csomagoló papír méretig.) A rajzokat szeptember 30-án, pénteken reggel celluxszal ragassza ki minden osztály a tanterme ajtajára, KÍVÜLRŐL! A legszebben kidíszített ajtó „tulajdonosai” jutalmul hamuba sült pogácsát (vagy valami más finomságot) kapnak!
­- Szünetekben meseolvasás az iskolarádión keresztül: vállalkozó szellemű tanár néniket, tanár bácsikat is várunk felolvasni!
- Az alsó tagozaton ezen a napon királylányok, ördögök s hasonló szerzetek is fel-feltűnnek a folyosókon, tantermekben!
Örüljünk együtt meséinknek!
Kapcsolat: Czudor Lászlóné Bukva Róza <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Város: Edelény
Intézmény: Művelődési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum könyvtári intézményegysége
Helyszín: István király útja 49.
Időpont: 2011. szeptember 28. 10 óra
Cím: "A népmese napja"
Program: Lábita Színház, Csernik Szende székely lábbábos, mesemondó
Kapcsolattartó: Fábiánné Mike Erzsébet. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Város/ Intézmény / Helyszín: Tokaj, Németi Ferenc Városi Könyvtár, Bajcsy- Zs. E. u. 9.3910 
Időpont:
2011. 09. .
Program/Cím: Hagyományainkhoz híven ezen a napon 8-12 óráig „Non-stop mese a könyvtárban”, vagyis az általános iskola minden alsó tagozatos osztálya egy- egy órában népmesét hallgat, illetve mond a könyvtárban. Ezen a napon mesekönyv kiállítás is várja olvasóinkat.
Kapcsolat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Csongrád megye

Város: Csanytelek
Intézmény: Csanyteleki Napközi Otthonos Óvoda
Helyszín:
Időpont: 2011. 09. 29.
Cím: "Hetedhét országon túl"
Program: "Hetedhét országon túl" címmel mesedélelőttöt szervezünk az óvodásoknak sok- sok meglepetéssel.Délután folytatódik a mesebeli hangulat. Hagyományőrző jelleggel a Népi Játékok Fesztiváljának adunk helyet a gyerekek nagy örömére.
Kapcsolattartó: Kátai Istvánné, óvónő. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Szeged, SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája Alapfokú Művészetoktatási Intézménye, Napközi Otthonos Óvodája, 6725, Boldogasszony sgt. 8. http://jugyu-gyakkonyvtar.klog.hu
Időpont:
2011. 09. 29.
Program/Cím: Az elmúlt évekhez hasonlóan iskolai könyvtárunk 2011-ben is csatlakozik A
népmese napja rendezvényeihez. 29-én az első tanítási órában hagyományosan nagyok, azaz 8. osztályosok mesélnek kicsiknek, azaz az alsó tagozatos osztályoknak. Délelőtt
rendhagyó irodalomóra keretében Fekete Viktor mesemondó a 7-8. osztályosokkal
beszélget a mese erejéről, valamint mesél is nekik hangszeres kísérettel.
Délután a szintén hagyományos Mesedélután keretében Lovranits Júlia mesemondó a
2-3. osztályosokat bűvöli el madaras népmeséivel. A tanórák közötti szünetekben Fekete Viktor mesél a könyvtárba betérőknek.
Kapcsolat: Csullogné. Bogyó Katalin könyvtárostanár, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Tel.: 36-62-546-242

Város/ Intézmény / Helyszín: Felgyő, Óvoda
Időpont:
2011. 09. .
Program/Cím: Óvodánk hagyományainkhoz híven ebben az évben is megemlékezik a nagy meseíró: Benedek Elek születésnapjáról. Méltó módon igyekszünk megünnepelni a gyermekeinkkel együtt a Népmese napját.
Ez a hét végig a népmeséről, a népi játékok, népi hagyományok felelevenítéséről szól.
Hétfőn elmentünk a gyermekekkel együtt a községi könyvtárba, ahol a könyvtáros néni beszélt Benedek Elekről a gyermekeknek, majd egy mesét is felolvasott a gyermekeknek.
A könyvtárlátogatás után kölcsönöztünk a nagy meseíró köteteiből egy párat, amiket a héten együtt nézegetünk.
Minden nap más-más mesét hallgathatnak meg a gyerekek ezekből a kötetekből, és beszélgetünk a mesehősökről. Kedvenc mesehősük a teve és az egér. Az elmúlt évben  ezekről az állatokról készítettek a családok meseillusztrációkat és még ma is jó szívvel emlékeznek arra, amikor együtt dolgozott a család.
Szeptember 29.-én Mihály napi vásár lesz az óvodánban, amelyre kedves kis műsorral készülünk a gyerekekkel és a szülőkkel. A szülők által készített hagyományos vásári portékákat , és népi játékokat is árulunk.
Fakard, kakasos nyalóka, mézeskalács olvasó..stb.ezek megvásárolhatók a vásárunkban.
Ezen a napon a vendégek között lesz egy idős bácsika is aki ízes beszédével bemutat egy Benedek Elek mesét is az óvodásainknak. Gyermekeink mesehallgatás közben kukoricát morzsolgatnak, vagy a hét folyamán készített csutkababákkal és kukoricaszárból készített kis lovacskákkal játszhatnak.
Mi így ünnepelünk a mi kis óvodánkban. Csongrád megyében Felgyőn egy 1100 fő lakosú kis községben ahol egy kis óvodánkba 27 gyermek jár.
Kapcsolat: Dóczi Sándorné, anyanyelvi munkaközösség tagja, Kurucz Edit Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Város/ Intézmény / Helyszín: Sárbogárd, Madarász Városi Könyvtár
Időpont:
2011. 09. 29. – 10- 02
Program/Cím: Ebben az időszakban színes programokkal várjuk a meseszerető gyermekeket és szüleiket.
- Hétköznaponként óvodás csoportoknak, alsó tagozatos diákoknak tartunk diavetítéssel, zenehallgatással összekötött foglalkozásokat : „Mesék Tündérországból” címmel.
- Az általános iskolákban tanító szaktanároknak gyűjtöttünk ki az adott órához kapcsolódó meséket, amelyeket felolvashatnak az órán.
- Október 02-án, szombaton, egész napos programot  szervezünk. Igény szerint diafilmeket vetítünk, társasozhatnak, vetélkedhetnek, színezhetnek, gyöngyöt fűzhetnek, délután pedig arcfestéssel ismerkedhetnek a gyerekek.
- Foglalkozásaink kísérő rendezvénye, a babasarok birtokbavétele, ahol játékokkal várjuk a kisgyermekeket.
Kapcsolat: Kovácsné Komáromi Edit gyermekkönyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 25/508-570

Város/ Intézmény / Helyszín:  Székesfehérvár, II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Időpont:
2011. 09. 26-30.
Program/Cím: Iskolánkban az iskolai könyvtáros szervezésében a Népmese napjához kapcsolódó események és könyvtári foglalkozások lesznek szeptember 26-30. közötti napokon.
- Kedvenc népmesém rajzpályázat.
- A legszebb rajzok kiállítása az aulában felállított „mesefán”.
- Mesedélután az iskola udvarán: mesezugban, mesevárban és meselugasban  olvasnak népmeséket nyugdíjas pedagógusaink a gyerekeknek.
Könyvtári foglalkozások:
- Mesék Mátyás királya: könyvtári óra tanulói laptopok és sok mesekönyv használatával 4. osztályosoknak
- Mesevetélkedő Benedek Elek hét népmeséjéből a 3. osztályosokkal
- Szélike királykisasszony:Diavetítés és játékos foglalkozás 2. osztályosoknak
A foglalkozásokon résztvevő gyerekek könyvjelzőket kapnak a népmese napja emblémájával és jelmondatával.
Kapcsolat: Fazekasné Sin Gyöngyi iskolai könyvtáros,Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,iskolai honlap címe: www.rakoczi-szfvar.hu

Város/ Intézmény / Helyszín: Mór, Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola, Kodály Zoltán u. 28.
Időpont:
2011. 09. 30. – 10.04.
Program/Cím: Hatodik éve ünnepeljük meg iskolánkban a népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. Az iskolarádióban Kalmár Panna 1. osztályos kislány mesél, aki a volt óvodás csoportjában is elmondja majd és rajzokkal bemutatja  Pityi Palkó meséjét. A délelőtt során a tanító nénik Benedek Elek meséiből, mondáiból olvasnak fel, a tanulók legszebb rajzait virtuális rajzkiállításra küldjük.  Délután a napköziben folytatódnak a mesés programok.
Október 4-én Csernik Szende lábbábos előadását hallgathatják és nézhetik meg az alsótagozatos tanítványaink.
Kapcsolat: Katalin Horváth Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Város/ Intézmény / Helyszín: Győrszentiván, Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ, Móricz és a Váci iskola, Kertvárosi Főigazgatóság, Móricz Zsigmond Általános Iskola, Vajda J. u. 25. 
Időpont:
2011. 09.
Programjaink: 10 órától lesz Mese- akadályverseny óvodásoknak a Kossuth Lajos Művelődési Ház udvarán, 15 órától Mesedélután lesz a Kossuth Lajos Művelődési Ház nagytermében. Ekkor lesz köszöntő, az iskolás gyerekek meséi ( két-három fő), majd mesét mond: Füzi Rozi mesemondó, a meseíró pályázat eredményeinek kihirdetése, majd búcsúzás.
Kapcsolattartó: Ihász Éva  könyvtárostanár, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Mosonmagyaróvár, Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola, Dr. Gyárfás József u. 5.
Időpont:
2011. 09. 2 - 30.
Program/Cím: A Magyar népmese napját a Zene világnapjának megünneplésével kötjük össze 2011. szeptember 30-án 14 órakor iskolánk tantermeiben, ill. aulájában. Szeptember  2-án   Felhívást tettünk az iskola rádióján keresztül  a két nevezetes nap programján való aktív, ill. nézői, hallgatói részvételre, melyben meghirdettük a „Kacor király”  mesemondó versenyt  3.,4.,5. osztályosok számára. A verseny időtartama alatt  az  1., 2. osztályosok  mesét hallgatnak saját csoportjaikban, nekik a 7.,8. osztályosok  mesélnek, majd előbbiek rajzot készítenek. A  6. osztályosok meseillusztrációkkal díszítik  az iskola auláját, a 3 legjobb munkát díjazzuk. Az iskolai kórus tagjai  a Zenei világnapra való figyelemfelhívó plakáttal készülnek, amelyet az iskola aulájában helyeznek el. A népmese napja rendezvényeit  a  Dunaszigeti „Sűrű rántás” nevű  zenekar szereplése zárja. A program támogatója, védnöke: dr. Makk Zoltán igazgató
Kapcsolat: Az iskola alsó tagozatos munkaközössége, könyvtára és társadalomtudományi munkaközössége. Pap Józsefné  munkaközösség vezető , Hernádi Ilona, Radványi Elvira  könyvtárosok (96/ 566-200), Hellebrandt Éva munkaközösség vezető Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Győr, Gyárvárosi és Szabadhegyi Közoktatási Főigazgatóság, Kodály Zoltán Általános Iskola, 9028, Tárogató u. 18.
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: A Népmese Napja alkalmából 30-án meseolvasó délutánt szervezünk a "Mese-vár a könyvtárban" címmel. Az általános iskola felső tagozatos tanulói merítenek a "mesetarisznyából"; kedvenc meséikből válogatva olvasnak illetve mondanak el meséket az alsó tagozatos tanulók közönségének.
Kapcsolat: Vargáné Blága Borbála könyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Város/ Intézmény / Helyszín: Debrecen, Tóth Árpád Gimnázium Tóth Eszter Könyvtár, Szombathi I. u. 12. www.totheszterkonyvtar.hu
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: „….se vele nem jó, se nélküle” – Mesék olvasása Benedek Elek és Kóka Rozália  gyűjtéseiből. A szerelem, párválasztás, házasság, férfi és női szerepek megjelenése meséinkben. Az elhangzott mesék világának útmutatása napjaink társas kapcsolataira. Külföldi diákok számára a magyar népmesék bemutatása, valamint török, brazil, japán, német népmesék meghallgatása.
Kapcsolat: Gyermánné Huga Ibolya, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Debrecen, Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Időpont:
2011. 09. .
Program/Cím: A könyvtár és a humán munkaközösség újra megszervezi a Mese házhoz megy c. programját, melynek során felső tagozatosok mesélnek alsósoknak. A művészeti iskola pedig mesemondó versenyt szervez a népmese ünnepén.
Kapcsolat: Seressné Barta Ibolya, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Debrecen, Dózsa György Általános Iskola,
Időpont:
2011. 09. 30. – 10.25!!!
Program/Cím: Iskolánk mint eddig minden évben, idén is csatlakozik a Népmese Napja rendezvényhez. A a népmeséhez kapcsolódó programokat az iskolai könyvtár szervezi, és szeptember 30.-tól november 25.-ig tartanak.
Szeptember 30.:- Kiállítás meseillusztrációkból és számítógépes rajzokból. A 6. osztályosok Számítógéppel készített mesekifestőket ajándékoznak az elsősöknek. Nagyok mesélnek kicsiknek. Az alsó tagozatosok táltos lovakat készítenek, melyen a „Mesebirodalomba(könyvtár)" repülnek, ahol napkeltétől napnyugtáig folyik a mesélés. Éhségüket hamuban sült pogácsával csillapítják. Idén először angol és német nyelven is hangzanak el mesék. Földrajzórán a tanárnő Székelyföldhöz kapcsolódó mesékkel színesíti a felszíni formák kialakulásának oktatását.(pl.: Szent Anna-tó, Maros és Olt). Az elhangzott népmesékhez az osztályok feladatokat kapnak, majd novemberben mesemondó versennyel zárjuk a rendezvénysorozatot.
Kapcsolat: Rácz Jánosné, könyvtárostanár, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város: Debrecen, Alsójózsai Kerekerdő Óvoda, Alsójózsai  utca 13.
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/ Cím: Mese, mese, mátka, Pillangós madárka… mesedélelőttöt szervezünk az óvodásoknak, ahol nagyszülők, szülők mesélnek a gyermekeknek. Az óvodapedagógusok délután bábműsorral kedveskednek. Csatlakoztunk a Magyar Mese Órájához, amikor is Benedek Elek Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című meséjét mondjuk el a gyerekeknek a délutáni pihenő alatt.
Kapcsolat: Farkasné Nagy Mária óvodapedagógus, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Város / Intézmény / Helyszín: Heves megye, Apc, Apáczai Csere János Általános Iskola
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: " Indul a mese vándorútra...": -  Az alsó tagozatos tanulóknak mesemondó verseny a magyar népmesék köréből az iskolai könyvtárban, a felső tagozatos tanulóknak internetes vetélkedő Téma: Benedek Elek és a népmesék.
-  Az iskolai könyvtár délutáni teljes nyitva tartási ideje alatt meseolvasás " kifulladásig" stafétaszerűen.
-  A legügyesebb felsős mesemondók meglátogatják az óvodás gyerekeket, akiknek korcsoportonként meséket mondanak
Kapcsolat: Fehér Lászlóné, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Hatvan, Kossuth Lajos Általános Iskola, Iskolai könyvtár
Időpont:
2011. 09. 29.-től 7 héten át
Program/Cím: Meseládika: Iskolánkban „A népmese napjával” kezdődő és 7 héten át tartó programsorozat indul a népmese jegyében. Szeptember 29-én a felsős osztályok egy-egy előzetesen kiválasztott mesét visznek ajándékba az alsós osztályoknak. A mesélő diákok meghallgatják a kicsik gondolatait a kiválasztott meséről, és a tapasztalatokat visszaviszik saját osztályukba. Fontosnak tartjuk, hogy ezen a napon iskolánkban mindenki „felüljön az olvasás táltos lovára”, ezért a nyolcadik osztályosok a felnőtteket is meglepik egy népmesével. Délután „kinyílik a meseládika”, és az alsós osztályokból verbuválódott csapatok megkezdik hétpróbás kalandjaikat. A gyerekek minden héten kapnak egy feladatot, mely fantáziájukat, kreativitásukat, mesélőkedvüket vagy akár könyvtárhasználati ismereteiket teszi próbára. A vándorúton aranytallérokat gyűjtenek tarisznyájukba. Az iskola rajzszakkörös diákjai ezzel párhuzamosan illusztrációkat készítenek egy általuk választott népmeséhez. A rajzokat a zárónapon kiállítjuk, majd összefűzzük, és az iskolai könyvtárban mindig elérhetővé tesszük. Az alsós bábszakkörösök pedig a vetélkedő csapatok által írt meséket viszik színre még az év során. A feladatok összeállításában és kivitelezésében az iskola pszichológusa és könyvtárosa együtt vállalt szerepet.
Kapcsolat: Székely Beatrix, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Hatvan, Brunszvik Teréz Óvoda, 3000, Balassi B. út 44
Időpont:
2011. 09. 30., 10. 3-7!!
Program/Cím: Szeptember 30. - Anyu mesél nekünk! (szülők mesélnek az oviban - élményrajzok)
Október 3. - 7. - Magyar népmesék - Magyar népmeséket mondunk minden nap, illetve diafilmen vetítünk magyar népmeséket – élményrajzok lesznek.
Október 4. A közeli Bajza József Gimnázium 9. osztályos tanulói mesét mondanak, illetve játszanak az ovisoknak a 3. óra utáni időben. Az ovisok "hamuban sült pogácsával" vendégelik meg a nagyokat – élményrajzok
Október 4. nyitott pszichodráma foglalkozás az oviban iskolapszichológus vezetésével – élményrajzok
Október 10-től "A mi mesefánk" -élményrajz kiállítás
Kapcsolat: Bertók Gabriella, óvodavezető, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36 37/341-838

Város/ Intézmény / Helyszín: Hatvan, Szent István Általános Iskola könyvtára, 3000 Bajcsy-Zs. út 8.
Időpont:
2011. 09. 28.
Program/Cím: Mesevetélkedő 3-4. osztályos tanulók részére.
Megemlékezés a Népmese napjáról az iskolai könyvtárban
2011. szeptember 28-án mesevetélkedővel emlékeztünk meg a Népmese napjáról.
A versenyt 3-4. osztályos tanulóink számára rendeztük meg, amelyre tíz négy fős csapat jelentkezett. A vetélkedő elején rövid beszélgetést tartottunk Benedek Elekről, akinek a születésnapja a Népmese napja hazánkban. Iskolánk „mesemondói”, Kókai Eszter, Vastag Veronika, Mátrai Madlen és Tyukodi Mirtill 5. b osztályos tanulók olvastak fel egy-egy mesét Benedek Elek írásaiból. A zsűri tagjai Mezeiné Dávid Márta és Deme Mónika tanító nénik voltak. A versenyen mesei kifejezéseket, mesealakokat, mesecímeket kellett kitalálni, s egy tartalomjegyzék mesecímei alapján rajzokat készíteni, majd egy kitalált meséhez igazán találó címet írni, valamint érdekes befejezést.
A vetélkedő végén villámkérdésekkel sikerült eldönteni az első és második helyezést.
Az eredmény a következő:
I. helyezés: Duma Fanni 3.b, Iglai Zsófia 3.b, Tóbi Dorina 3.b, Üsztöke Gergely 3.b
II. helyezés: Molnár Martina 4.b, Rápolti Gergely 4.b, Urbán Ivett 4.b, Wagner Dorina 4.b
III. helyezés: Lelkes Dániel 4.b, Rápolti Dániel 4.b, Rozgonyi Dóra 4.b, Szajkó Szintia 4.b
Köszönettel tartozunk a  többi versenyzőnek is,  akik végigküzdötték a feladatok megoldását:
3. a osztályból – Jónás Dorina, Kékesi Gábor, Melykó Brendon, Penderik Erik, Nagy Blanka, Kótai Réka, Nagy Máté, Lendvai Máté, Bánfai Evelin, Tóth Mercédesz, Jobban Bence
3. b osztályból -  Kovács Zoltán, Laczkó János, Nagy Arnold, Nyitrai Dániel
4. a osztályból – Horváth Panna, Markó Daniéla, Papp Diána, Vajda Szabrina, Torma Bálint, Bagaméri Bence, Zsoldos Olivér, Baranyi Dominik, Földi Tímea, Balázs Bernadett, Kun Cintia, Molnár Mária.
A verseny lebonyolításában segített Molnár Krisztián 8. b osztályos tanuló.
Meseolvasásra minden nap vár a könyvtár mindenkit!
Kapcsolat: Máté Györgyné könyvtárostanár, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Mesélő képekVáros: ÚjszászNépmese napja
Intézmény: Városi Könyvtár
Helyszín:
Időpont:
Cím: Mesélő képek rajzverseny, Mesélj nekem! mesemondó verseny
Program: Bővebb információ a plakátokon.
Kapcsolattartó: Nemes Zsuzsanna, könyvtárvezető. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Komárom-Esztergom megye
Város: Tatabánya
Intézmény: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Helyszín:
Időpont:
Cím: "Mese, mese, mátka"
Program: "Mese, mese, mátka" olvasási verseny, a "Nagy Könyvfaló Mozgalom" keretében. Játékunkat 5 fordulósra tervezzük, a 2011-2012-es tanév folyamán bonyolítjuk. Fordulónként egy-egy népmesét kell elolvasniuk a pályázó gyerekeknek, illetve kitölteni a mellékelt feladatlapot.
Kapcsolattartó: Erősné Suller Ildikó. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Város/ Intézmény / Helyszín: Nógrád megye, Vanyarc, Veres Pálné Általános Iskola, 2688 Vanyarc,Hunyadi út 1.
Időpont:
2011. 09. 10-30.
Program/Cím: "Vándorbot és hamuban sült pogácsa", Projekt keretében - szeptember hónapban - az alsós tanulók sokrétű tevékenység során foglalkoznak a magyar népmesékkel. Népmesék olvasásával,illusztrációk készítésével,népdalok éneklésével, Benedek Elek életével és munkásságával, bábkészítéssel, dramatizálással, bábozással ünnepeljük a magyar népmese napját osztályonként.
28-án délelőtt az iskolában lesz  közös program az alsósoknak, amire az óvodásokat is szeretettel várjuk.Délelőtt dramatizált mesét és bábjátékot mutatnak be tanulóink, rajzkiállítás, tablók,bábok kiállítása lesz és közös éneklés. Délután diavetítés lesz.
29. délután a községi Tájházban hamuban sült pogácsát készítünk kemencében. Erre a programra várjuk a szülőket is, és meghívtuk Mészáros Péter mesemondót. Folyamatos otthoni feladat lesz a nagyszülőkkel, vándorbot faragása és tarisznya varrása.
Kapcsolat: Kovácsné Körmendi Erzsébet, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Nógrád megye, Salgótarján, Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, Kassai sor 2.
Időpont:
2011. 09. 29.
Program/Cím: A könyvtárunk gyerekrészlegén a Mesél a Nagyi: Nagypapák, Nagymamák mesélik kedvenc Benedek Elek meséit Salgótarján város kisóvodásainak – programunkat tartjuk.
Kapcsolat: Nagy Mónika, gyermekkönyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 32-521-567


Somogy megye


Város/ Intézmény / Helyszín: Somogy megye, Kadarkút, Jálics Ernő Integrált Közoktatási Intézmény Könyvtára, 7530
Időpont:
2011. 09. 29-30.
Program/Cím: 29-én. 14:00 órától mesemondó verseny 2-8. évfolyamos diákoknak
30-án.13:00 órától játékos, interaktív vetélkedő 2-8. évfolyamos diákoknak
Kapcsolat: Pandur Emese könyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Szántód, Pálóczi H. Ádám Közösségi Ház, 8622, Iskola u. 9, www.szantod.hu
Időpont:
2011. 09. 30. 15 óra
Program/Cím: A Pálóczi H. Ádám Közösségi Ház harmadik éve emlékezik meg a Népmese Napjáról, kis településünkön Szántódon. (a Balaton partján) Pálóczi H. Á. Közösségi Ház – kisteremében tartandó programunk: népmeseolvasás, mondás Benedek Elek meséiből, a felolvasott mesék közül egy mese kiválasztása, a kiválasztott mese szereplőinek elkészítése, majd a bábok segítségével a mese előadása… „ A népmese az olvasás táltos lova”
A Magyar Olvasástársaság mottója és ajánlása alapján a Népmese Napja ez évben a korai olvasásfejlesztés jegyében telik. Várunk minden mesélni szerető gyereket és felnőttet, akik szívesen vállalkoznak arra, hogy felolvassák, vagy elmondják, majd előadják legkedvesebb népmeséjüket magukkal hozott, vagy helyben készült mesebábok segítségével.
Kapcsolat: A. Gálffy Réka művelődésszervező, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.: 84/345-384, 30/265-49-81

Város/ Intézmény / Helyszín: Kaposvár, Kisfaludy Utcai Tagiskola alsó tagozata,
Időpont:
2011. 09. ….
Program/Cím: A kaposvári Kisfaludy Utcai Tagiskola alsó tagozata az alábbi egy hetes programsorozattal csatlakozik felhívásukhoz. Hétfőn ünnepélyes megnyitó, majd nagyok meséi kicsiknek, kedd Tollal, ceruzával, a kedvenc népmese illusztrálása, szerda ügyes kezek, kedvenc mesehősöm – bábkészítés, győzzük le a sárkányt! – vetélkedő 3-4. osztályosoknak, csütörtök „Harc a petákokért”- játékdélután az iskola udvarán, péntek „Én is ott voltam, jól mulattam”, A mesehét ünnepélyes zárása. megemlékezés Benedek Elekről, majd a korábban meghirdetett pályázatok (meseíró, illusztráció) eredményhirdetése, végül táncház az iskola udvarán
Kapcsolat: Vass Zoltánné napközis nevelő, a program koordinátora, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Somogy megye, Kaposvár, Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár, 7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40.
Időpont:
2011. 10. 13.
Program/Cím: „Az olvasóvá nevelés új stratégiái” című országos konferencia és kísérő programjai
9:00 – 10:45 Kalózok, hősök , egerek. Kedvcsináló foglalkozás egy kötelező olvasmányhoz 4–5. osztályban.
Drámapedagógiai Workshop Tolnai Máriával (A workshopon való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük e szándékát a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezze!)
11:00 Köszöntő: Gombos Péter, Magyar Olvasástársaság
11:05 „Olvass.el!” Milyen egy online olvasási verseny? – Kanyó Andrea, Kiss Gábor
11:30 Az olvasás és a gyermeki identitás kialakulásának összefüggései – Tószegi Zsuzsanna
12:00 A kutatás kalandjai, avagy hogy készült a Lázár Ervin-monográfia – Komáromi Gabriella
12:30 Ebéd – állófogadás
13:30 „A népmese a szegény ember egyeteme” – Népmese és az oktatás kapcsolata – Raffai Judit
14:00 Arányok és mértékek a mesemondás gyakorlatában – Agócs Gergely
14:30 Olvasóvá nevelés – meseolvasás – Győri János
15:00 A konferencia zárása
17:00 „Hét nap, hét éccaka, hét szempillantás” – Agócs Gergely mesél a Megyei Városi Könyvtárban
E program helyszíne: Megyei és Városi Könyvtár Kaposvár (Kaposvár, Csokonai utca 4.)
Kapcsolat: Kiss Gábor könyvtárigazgató, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Meghívó: http://lib.ke.hu/media/onus2011-web.jpg
Város/ Intézmény / Helyszín: Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára, Szabadság tér 2.
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: Napkeltétől Napnyugtáig  - Népmese Napja 30-án (pénteken) 900-tól 1800 óráig mesemondó- és felolvasónapot rendezünk magyar és más népek népmeséiből. A rendezvényt megnyitja és az első mesét elmondja: Lipták Lajos Nyíregyháza Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága elnöke.
Idén már hetedik alkalommal szervezzük programunkat, melyre várunk minden mesélni mzerető gyereket, szülőt és nagyszülőt, óvodás és iskolás csoportot, főiskolást, pedagógust, közéleti személyt, intézményvezetőt, művészt, sportolót; mindenkit, aki szívesen vállalkozik arra, hogy felolvassa vagy elmondja legkedvesebb népmeséjét. Célunk, hogy ezen a napon minél több népmesét mondjunk és hallgassunk! A mesemondás vagy felolvasás időtartama - egyéni részvétel és csoportok esetén is - maximum 3 perc mesénként. A felolvasásra vagy elmondásra kerülő mesék a magyar népmesekincsből és más népek népmeséiből választhatók!
Kapcsolat: Gyerekkönyvtár gyermekkonyvtar@mzsk.h, Tel.: 42/598-881

Város/ Intézmény / Helyszín: Nagykálló, SzocioLabor
Időpont:
2011. 09. 30. 15 óra
Program/Cím: Mese-mese máskép, Ebből az alkalomból a nagykállói szociolabor 8. nap csoportja egy mesét életre kelt. Jöjjön el hozzánk, lépjünk át együtt a mesék birodalmába.
Kapcsolat: Szociolabor Nagykálló <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>Tolna megye
Város/ Intézmény / Helyszín: Szekszárd, Illyés Gyula Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára, Szekszárd, Széchenyi u. 51 / Augusz u. 5
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím:
„Nagyapó mesefája” - Találkozó Benedek Elek emlékfájánál. Megemlékezés és ünnepi műsor (Széchenyi u. 51) – 12.30 óra
„A csodalámpa” - Kovács Gábor zenés mesefeldolgozása  (Gyerekkönyvtás - Augusz u. 5)– 13.30 óra
„Varázslatos állatvilág” - : Fekete Gy. Viktor műsora – 15.00 óra
Kapcsolat: Ivánné Bányai Ilona, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 74-312-209Város/ Intézmény / Helyszín: Szombathely, Paragvári Utcai Általános Iskola
Időpont:
2011. 09. .
Program/Cím: A kezdetektől fogva szervezünk programot iskolánkban a népmese napján. Az iskola mind a közel 800 tanulója haza vihet egy népmesét a "tarisznyájában" a vándormesélők jóvoltából. 29 -én délutáni mesés-bábos könyvtári foglalkozásunkra pedig 80-100 tanulót fogadunk, várunk.
Kapcsolat: Fülöp Katalin könyvtárostanár, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Szombathely, Gothard Jenő Általános Iskola, 9700, Benczúr u. 10
Időpont:
2011. 09. .
Program/Cím: Iskolánk hagyományosan csatlakozik e jeles nap megrendezéséhez. A programokról az iskolai könyvtár blogján tájékozódhatnak az érdeklődők.http://gothard-szhely.klog.hu/
Kapcsolat: Szabóné Mészáros Ágota Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Kőszeg, Chernel Kálmán Városi Könyvtár
Időpont: 2011. 09. 30. – és egész szeptember
Program/Cím: Könyvtárunkban a szeptember havi rejtvények hagyományosan a Népmese napjához kapcsolódnak. Mellékelem idei feladványainkat, hátha más is fel szeretné használni.
Szeptember 30-án nálunk a gyermekrészlegben zárástól nyitásig nonstop mesehallgatásra lesz lehetőségük a gyerekeknek (hangoskönyvekről, hangkazettákról és bakelit lemezekről fejhallgatók bevetésével. Alternatívaként ugyanazokat a meséket el is olvashatják a gyerekek helyben. Minden felkínált népmeséhez 5-5 kérdést kell azok elolvasása, vagy meghallgatása után megválaszolniuk a gyerekeknek (bizonyítandó a mese megértését). A gyerekek jutalma mesénként 1-1 matrica, vagy apró ajándék. Mindenki annyi mesét választ, amennyit szeretne, vagy az idejébe belefér.
Kapcsolat: Kissné Rentkó Zsuzsanna, gyermekkönyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Felsőcsatári Nemzetiségi Nyelvet Oktató Általános Iskola, 9794 Felsőcsatár, Petőfi Sándor 29.
Időpont: 2011. 09. 30. – 10. 06
Program/Cím: „Hetedhét országra szóló meseünnep” a felsőcsatári Nemzetiségi Nyelvet Oktató Általános Iskolában
Benedek Elek nevét mindenki ismeri, s ez nem a véletlen műve. Élete során a mindig sikeresen küzdő mesehősök példáját követte. Nincs olyan gyermek, ki ne találkozna meséivel, s ne vinné magával azokat kedves emlékként felnőttkorába.
Elek apó születésnapján, szeptember 30-án iskolánkban, egész héten át tartó meseünnepet rendezünk. Az alsó s felső tagozatosokat programok színes kavalkádja várja.
A foglalkozásokon kerül sor azon feladatsorok kitöltésére, amelyek sikeres megoldását követően, osztályonként a négy legeredményesebb tanuló vehet majd részt a hét folyamán megrendezésre kerülő vetélkedőn.
Kincskereső játékunk is megrendezésre kerül, melynek során Benedek Elek meséiből ismerünk meg részleteket.  „Mesetár” nevű játékunkon belül, több fordulón keresztül segítő kérdések kalauzolják a kis „Kincskeresőket”. „Meseország nagykövetei” is látogatást tesznek az alsó évfolyamokon. A felsőbb évfolyamos tanulók egy-egy magyar népmesét olvasnak fel nekik, ők pedig az elhangzó mesékről rajzot vagy festményt készítenek. A kicsik számára lesznek mesefelismerő játékos feladatok, illusztrációk alapján, valamint képregények befejezésére is lehetőségük nyílik. A nagyobbak kipróbálhatják magukat a meseírásban, eljátszhatnak a gondolattal, hogy szólna Benedek Elek egy meséje, mai környezetbe átültetve. A rendezvény zárónapján, pénteken filmvetítést tartunk, szintén a népmesék bűvkörében.
Az október 6-ai iskolai ünnepség keretein belül kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, mely méltó megkoronázása lesz meseünnepünknek.
A legjobbnak ítélt rajzokat, meséket, valamint a Kincskereső játék győztesének nevét az iskolai könyvtár honlapján http://www.sulifcsatar.hu/ is közzé tesszük.
Kapcsolat: Szegleti Veronika, intézményvezető

Város/ Intézmény / Helyszín: Szombathely, Neumann János Általános Iskola,
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: Ezen a napon a legkisebbek, az 1-2. osztályosok mesét hallgathatnak a könyvtárban kialakított Mesekuckóban és népmesékkel kapcsolatos játékokat játszunk. A 3-4. osztályosok egy Benedek Elek mesével kapcsolatos totót tölthetnek ki a mesehallgatás után. A nagyok, az 5-8. osztályosok Benedek Elek életével és munkásságával kapcsolatos totót tölthetnek ki a könyvtár blogján.
Kapcsolat: Kajtárné Tancsics Hajnalka könyvtárostanár, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Szombathely, Berszenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár
Időpont:
2011. 09. 30.
Program/Cím: Ebben az évben is mesével köszöntjük Benedek Elek születésnapját, a Népmese napját. Szeptember 30-án délelőtt és délután a Gyermekkönyvtárban óvodás és iskolás gyerekekkel közösen nyitjuk ki Meseládánkat és engedjük szabadjára a közös olvasás varázslatát. Benedek Elek gyűjtéséből választott A szegény ember szőlője c. mese alakjai a gyerekek keze által öltenek testet fakanál bábként, könyvlapok sarkát védő papírfiguraként
Kapcsolat: Zsigri Mária BDK tájékoztató könyvtáros, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Város/ Intézmény / Helyszín: Felsőcsatár, Nemzetiségi Nyelvet Oktató Általános Iskola, 9794, Petőfi Sándor 29
Időpont:
2011. 09. .
Program/Cím: „Hetedhét országra szóló meseünnep”: iskolánkban, egész héten át tartó meseünnepet rendezünk. Az alsó s felső tagozatosokat programok színes kavalkádja várja.
A foglalkozásokon feladatsorokat töltenek ki, amelyeket sikeresen megoldva osztályonként a négy legeredményesebb tanuló vehet majd részt a hét folyamán megrendezésre kerülő vetélkedőn. Kincskereső játékunkat is megrendezzük, Benedek Elek meséiből ismerünk meg részleteket.  „Mesetár” nevű játékunkon több fordulón keresztül segítő kérdések kalauzolják a kis „Kincskeresőket”. „Meseország nagykövetei” is látogatást tesznek az alsó évfolyamokon. A felsőbb évfolyamos tanulók egy-egy magyar népmesét olvasnak fel nekik, ők pedig az elhangzó mesékről rajzot vagy festményt készítenek. A kicsik számára lesznek mesefelismerő játékos feladatok, illusztrációk alapján, valamint képregények befejezésére is lehetőségük nyílik. A nagyobbak kipróbálhatják magukat a meseírásban, eljátszhatnak a gondolattal, hogy szólna Benedek Elek egy meséje, mai környezetbe átültetve. A rendezvény zárónapján, pénteken filmvetítést tartunk, szintén a népmesék bűvkörében. Az október 6-ai iskolai ünnepség keretein belül kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, mely méltó megkoronázása lesz meseünnepünknek.
A legjobbnak ítélt rajzokat, meséket, valamint a játék győztesének nevét az iskolai könyvtár honlapján http://www.sulifcsatar.hu/ is közzé tesszük.
Kapcsolat: iskola Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Veszprém megye
Város/ Intézmény / Helyszín: Tapolca, Wass Albert Könyvtár és Múzeum Gyermekrészlege, Tapolca, Batsányi u. 1. II. em.
Időpont: 2011. szeptember 26-30.
Program / Cím: Népmese Hete: Könyvtárunk 2005 óta csatlakozik a HUNRA felhívásához. A nagy érdeklődésre való tekintettel  „ Népmese Hete” címmel hirdetjük meg a rendezvényt. Ebben az időszakban egyéb színes programokkal (óriás társasjáték, papírszínházas mesélés, kedvenc meseszereplők elkészítése) is várjuk a meseszerető gyerekeket és felnőtteket.
Kapcsolat: Vasáros Ferencné gyermekkönyvtáros Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Zala megye
Város: Zalaegerszeg
Intézmény: József Attila Városi Könyvtár
Helyszín: Landorhegyi u. 21.
Időpont: 2011. 09. 30.
Cím: „Mesével kerek a világ”
Program: A József Attila Városi Könyvtár gyermekrészlege „ELEK APÓ MESÉI” címmel FELOLVASÓ NAPOT tart BENEDEK ELEK MESÉIBŐL2011. SZEPTEMBER 30-ÁN, PÉNTEKEN 900-1400 óráig. 30 perces váltásokkal várjuk óvodások, általános iskolások és családok jelentkezését a (92) 596-830-as telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy személyesen a könyvtárban kedvenc Benedek Elek meséjük felolvasására 2011. szeptember 11-ig.
Kapcsolattartó: Horváth Anikó. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Határon túli intézmények
Ország: Románia
Megye: Maros megye
Város: Marosvásárhely
Intézmény: Kulcs Egyesület Babes-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának marosvásárhelyi kirendeltsége - Óvodás és Kisiskoláskor Pedagógiája szak
Helyszín: Kulcslyuk Könyvesbolt, Maros Megyei Gyermekkönyvtár
Időpont: 2011.09. ...
Cím: „Az égig érő fa” - Nagyszüleink meséi, Az én égig érő fám
Program: Az égig érő fa program keretében az egyetem hallgatói Nagyszüleink meséi címmel népmese gyűjtést végeznek, amit egy szimpózium keretében bemutatnak. Az egyetemi hallgatók a Kulcslyuk Könyvesboltban egész napos mesemondást és népmesés diafilmvetítést  biztosítanak az odalátogató gyerekeknek, valamint mesei szereplőket jelenítenek meg fakanálbábokkal. A Népmese Napján műhelyfoglalkozást keretében mesék drámapedagógiai feldolgozási lehetőségeit próbálhatják ki a diákok és pedagógusok.A kisiskolások munkáiból egy rajzkiállítást szervezünk Az én égig érő fám címmel, amelyet a Maros Megyei Gyermekkönyvtárban állítunk ki. A Népmese Napját pódiumbeszélgetéssel zárjuk, a népmese fontosságáról. Díszmeghívottunk Hideg Anna válaszúti mesemondó és Kallós Zoltán néprajztkutató is elfogadta a meghívásunkat.
Kapcsolattartó: Kádár Annamária. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Város/ Intézmény / Helyszín: Egyesült Arab Emirátusok Dubai
Időpont:
2011. 09. 30. péntek 16-18 óráig
Program/Cím: Dubaiban elő kisgyermekes magyar családok vesznek részt a mesedélutánon (25-30 gyerek öthónapostól a 11 évesig). Magyar népmeséket olvasunk fel mesesarkokban a korosztályoknak megfelelően, a gyerekek színezhetnek, rajzolhatnak, a nagyobbak illusztrációt készítenek, és "mesefolyamot" rajzolunk közösen. Megtekintünk néhány mesét a Magyar Népmesék sorozatból. Népi- és körjátékkal zárjuk a találkozót.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Kapcsolat: Burkusné Szenász Ildikó, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Magánszemélyek
2011. 06. 08.

A népmese napja 2011 – felhívás

A népmese az olvasás táltos lova
Tovább a VII. Országos népmese-konferencia honlapjára

Kulturális és lelki örökségünk ápolása, továbbadása egészségünk záloga. Múltunkban gyökerező jelenünk a jövőnk legerősebb tartópillére. Állandóan jelenvaló, az egyes generációk értelmezésében újra feléledő és újjászülető népmeséink fényes példái az átörökítésnek, a túlélésnek. Bennük rejteznek kincseink és titkos erőink.

A mindig sikeresen küzdő mesehősök példáját követte Benedek Elek, aki egyszerre volt újságíró, író, szerkesztő, kiadó, művelődés- és oktatáspolitikus, országgyűlési képviselő, mesegyűjtő, mesemondó. Egyik legjelentősebb magyar mesegyűjtőként korának igényeire és lehetőségeire válaszul írásban rögzítette örökségünk egy részét. Gyűjtő és alkotó munkája példaképünk a felelősségteljes nevelés és szellemi örökségünk ápolása terén. Elek apó születésének napján a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére rendezzük immár hetedszer hetedhét országra szóló ünnepünket, „A népmese napját”.   

A népmese lelkünk tápláléka, amely a súlyosabb ráébredéseknél a lelket csodákkal könnyíti, a nehézségeknél rejtett segítőket ad, és a mindennapok szigorára a határtalan szabadsággal felel. Szabadságunk van abban, hogy a mese szövetébe rejtező örökségünkből és táplálékunkból mennyit és mit látunk meg. Ha felülünk a népmese táltos lovára, megmutatja, mit kell tennie a szerencséjét keresőnek, az elüldözöttnek és annak, aki valaminek híján van. A mesehősök figyelő szemmel és nyitott szívvel haladnak útjukon, akárcsak a rácsodálkozó és útját kereső gyermek. Ha így hallgatjuk a mesét, saját csodatevő segítőinket találjuk meg benne. A legapróbb mesehallgatók, a kamaszok, a szülők és nagyszülők számára mindennapi táplálék a mese, ugyanakkor pótolhatatlan és utánozhatatlan élményt adó utazás.

Felkérjük az iskolák, könyvtárak, közintézmények vezetőit és elhivatott munkatársait, valamint a családok apraját, nagyját, hogy forduljanak ezen alkalomból a mesék felé. Meséljen mindenki!  Mondjuk, hallgassuk, olvassuk, játsszuk, éljük a mesét! Meséink megszólaltatják a múlt és jelen bölcsességét, a csodák nevetéssel, bátorsággal és erővel töltenek el bennünket. Szülessen meg köztünk a mese, hogy gazdagodhassunk tudással, egészséggel és csodatevő örömmel!

Ebben az évben „A népmese napját” a korai olvasásfejlesztés jegyében ünnepeljük. A mesebeli gyerekek első 7 napja a gyerekkor 7 évének fontosságára emlékeztet. Az olvasás világában segítő, tanító táltosunkként repítenek a népmesék. A kisgyermek korban hallott, majd egyre jobban megismert mesék a későbbi sikeres próbatételek zálogai. Így adnak az anyák hamuba sült pogácsát, s az apák felszerszámozott lovat gyerekeiknek!

A VII. Országos népmese konferencia helyszíne Eger, a rendezvény társszervezői a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár, az Eszterházy Károly Főiskola és a Benedek Elek Óvoda, támogató az Egri Kulturális és Művészeti Központ. 2011. július 20-tól, programunk részleteiről www.hunra.hu, „Konferenciák – Eger 2011” menüpontban tájékozódhat.

Csatlakozási szándékát és a tervezett rendezvény rövid leírását kérjük, küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, hogy a Magyar Olvasástársaság honlapján közzétehessük.

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 283 vendég és 0 tag böngészi