Népmese napja 2013

2013. 05. 30.

A népmese napja 2013 – felhívás

Kép„Elindult hát világgá...”

A népmese napja országos konferencia

2013. szeptember 26–28., Fülek (Felvidék, Szlovákia)

Tudjuk, hogy a népmesék nem ismerik az országhatárokat, s akárcsak a mesehősök, a világokat is átlépik. Az elmúlt években mi is kiemelkedő segítőkre találtunk az országhatáron kívül élő magyarságban, amely ápolja és éli a hagyományát, s a népmesei kultúra őrzésében tanulhatunk tőlük. Így a IX. országos népmese-konferencia nagyobb útra indul, átlépi az ország határait, és 2013-ban a felvidéki Füleken rendezzük meg az idei ünnepet, hogy az ottani segítőkkel együtt a magyar népmesén kívül közelebbről lássuk a szlovák meséket is.

A mesemondó és a népmesék szövege is annyiféle, ahányféle úton a mesehősök eljutnak a boldogságig. Ezáltal a mesék megmozdítják a szívet, s mindenkihez a maga nyelvén szólnak. Aki  szívéből mesél, mesemondás közben úgy éli a mesét, mint a valóságot. Így a hősökkel együtt a mesélő és a hallgató is úton van. Tájegységenként másként szedelődzködik, kapja össze magát a hős, vagy bocsáttatik útra, tarisznyájában, tarsolyában hamuba sült pogácsával. De mindenképpen útnak indul, s így megkapja a próbákat és segítőket, eljut a külső-belső kincsekig.

A közösségi hagyomány fenntartott számunkra olyan népmeséket, amelyek kicsinek és nagynak is sokat adnak. A társadalmi változások nyomán a mesék úgy maradtak fenn, hogy lejegyezték őket. Mesei nyelvünket a legszínesebb módon a kisbaconi Benedek Elektől a mai mesegyűjtőkig azok őrzik, akik vigyázzák, mondják, tanítják a meséket. A lejegyzett mesék kicsit haza is viszik a mesemondót, az olvasással felidézhető a mesehallgatás élménye, és a mesében megtett utakat újra végig tudjuk járni. A könyvekben, mint egy kincses ládában, megőriztük a mesék magvát, hogy aztán újra és újra elővehessük és életre keltsük.

Kérjük az intézmények, kis- és nagyközösségek vezetőit, a családok tagjait, olvassanak, hallgassanak, mondjanak népmeséket, induljunk útnak együtt A népmese napján, hogy a magunk és közösségünk kincseit megtaláljuk!
 
CSATLAKOZÁS
A népmese napja határokon átívelő mozgalommá vált, hírét viszi a helyi rendezvényeknek, és összekapcsolja a közös ünneplés jegyében a népmesét ünneplőket, élvezőket. Kérjük, hogy idén is csatlakozzanak a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen! Levelükben írják le röviden a tervezett rendezvényt, valamint helyszínét, időpontját és felelősét. Így az országos népmeseprogramokról honlapunkról bárki könnyen tájékozódhat, azokból ihletet meríthet.

 


HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 439 vendég és 0 tag böngészi