Népmese napja 2014

2014. 09. 08.

A népmese napja 2014 (Háromszék) programja

Népmese Napja 2014 - Háromszék - PROGRAM

A konferenciára a belépés díjtalan, étkezésre a kömyvtárral egy épületben lévő étteremben (Szent György pince) is van lehetőség.

Szálláslehetőségek a közelben:
a Park Hotel közvetlenül a konferencia helyszíne mellett található: http://www.hotelrestaurantpark.ro/index.php?newlang=magyar
Szintén a központban van: Ferdinand panzió (www.restatferdinand.ro) és a Lucia panzió (www.pensiunea-lucia.ro).
A központi zöldségpiac szomszédságában van az Agora panzió (http://www.tega.ro/szobak.html)


2014. 06. 15.

A népmese napja 2014 – felhívás

altaltA népmese napja –
X. Országos
népmese-konferencia

A jó szó vidékein – A népmese elméleti és gyakorlati megközelítései –
Sepsiszentgyörgy és környéke, Székelyföld


2014. szeptember 25–27.


„A jó szó vidékein”
 
A népmese napját immár X. alkalommal ünnepeljük szeptember végén, a Kisbaconban született Benedek Elek tiszteletére. A X. Országos népmese-konferencia, akárcsak a mesehősök, hosszú útra indul, hogy újabb küldetését teljesítse, és köszönetet mondjon Benedek Elek szülőföldjének. Az idei konferenciát hosszan ünnepeljük, hiszen mint mindannyian tudjuk, három nap egy esztendő… három nap, három éjjel, három helyszínen tart a dínomdánom.

Így kihirdettetik országnak-világnak, mindenki, ki a mesét szereti, tartson velünk!

A Magyar Olvasástársaság 2014. szeptember 25–27-én a rendezvénysorozat idei központi eseményeit a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön és környékén, Háromszéken rendezi. A rendezvények társszervezője asepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, fő támogatója az NKA, támogatói és partnerei Kovászna megye, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely önkormányzata, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző, a kisbaconi Bodvaj Egyesület és református egyház.

Tavaly hétmérföldes csizmába bújva átléptük az ország határait, és látogatóba indultunk a felvidéki Fülekre, ahol a meseszót jó barátként a mindennapokban is ápolják, élik.

Ebben az esztendőben a kerek évforduló kiemelt ünneplésre, visszatekintésre ösztönöz bennünket. Az elmúlt években olyan irányzatok alakultak ki, amelyek a népmesét különféle célokra használják, és miközben nagyszerű módszerek láttak napvilágot, sokszor az alapfogalmak tisztázatlanok maradtak. Ezért 2014-es konferenciánk célja a népmesei irányzatok és mozgalmak áttekintése és a fogalmak tisztázása. Arra is törekszünk, hogy a szélesebb közönség számára a mindennapokban is használhatóvá tegyük az eddigi konferenciák hozadékát. Ehhez e területek legjelentősebb képviselőit kérjük fel előadásra, párbeszédre, és műhelymunkára. A programban szereplő mesemondók valamennyien Erdélyhez kötődnek, meséiket „a jó szó vidékeiről” hozzák.

Sokan sokféleképpen indultunk neki a mesés útnak, és egy-két próbán már túljutottunk. Meséinkkel közelebb kerültünk lelki és kulturális gyökereinkhez. A mesemagot elültetve, növekedését ápolva mesefánk lassan égig érővé cseperedik. A népmesekultúra annak köszönheti reneszánszát, hogy mára minden kicsi és nagy, gazdag és szegény ember ráébredt a népmesék soha el nem múló bölcsességére.

Szeretnénk szoros kapcsolatban maradni az itthoni rendezvényekkel, ezért külön felhívásban keressük majd azokat az intézményeket, szervezeteket, melyekkel egy esetleges videokonferencia révén összeköttetésben lehetünk a kiemelt programok alatt.

Kérjük az intézmények, kis- és nagyközösségek vezetőit, a családokat, hogy olvassanak, hallgassanak, mondjanak népmesét! Induljunk útnak A népmese napján, hogy a magunk és közösségünk kincseit megtaláljuk!

CSATLAKOZÁS
A népmese napja határokon átívelő mozgalommá vált. Hírét viszi a helyi rendezvényeknek, és összekapcsolja a közös ünneplés jegyében a népmesét szeretőket. Kérjük, hogy idén is minél többen csatlakozzanak ehhez a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. Levelükben röviden tájékoztassanak bennünket a tervezett rendezvényükről, programjukról. Az országos és határokon átívelő népmeseprogramokról így bárki ihletet meríthet, illetve könnyen tájékozódhat honlapunkról.

A konferencia hivatalos honlapja: http://www.nepmesenap.hu/

Minden napra egy mese!

altaltalt  

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 421 vendég és 0 tag böngészi