Karácsonykor az ajándékozási őrületben érdemes visszatérni a klasszikusnak tekinthető ajándékhoz, a könyvhöz. A háziasszonyok, a friss feleségek, a konyhában szívesen tevékenykedő gyerekek számára tökéletes ajándék lehet egy-egy szakácskönyv. Ennek kiválasztásához szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

 Felnőtteknek
 

9 tuti szakácskönyv a fa aláJamie: Természetesen – 100 recept a kertemből

Szerelem első látásra. Ha csak címszavakban kellene összefoglalnom: otthonos, meleg, barátságos, ötletes, színtiszta Jamie. Tavaly, amikor nálunk vetíteni kezdték a sorozatot, a lányaimmal meredten bámultuk a tévét, egyszerűen csak nem tudtunk elszakadni a látványtól, nálam papír és ceruza is volt.
Aztán végre megjelent magyarul is a könyv. Ahogy kinyitjuk a könyvet, a színkavalkád azonnal magával ragad. Az eddig megszokott fotók mellett megjelentek a cseppet sem öncélú – inkább piktogram jellegű – grafikák, amelyek tökéletesen irányítják az olvasót. A főleg zöldségekre koncentráló könyv receptjei nem túl bonyolultak, viszont minden sorukból süt a minőségre való törekvés – mármint hogy az olvasó is tegyen azért, hogy minőségi alapanyagokból készült étel kerüljön az asztalára. Az évszakokra és terményekre bontott könyv hibátlan. Kár, hogy Jamie vidéki kertje nem jár hozzá.



9 tuti szakácskönyv a fa aláDobos C. József: Magyar–franczia szakácskönyv

Igazi klasszikus. Főzni ma már viszonylag körülményes belőle, de tanulni, élvezni a nyelvezetét még mindig lehet. Hihetetlenül gazdag receptúrákkal, komoly leírásokkal 94 fejezeten keresztül. A reggelik mellett szó van az estelikről, a porhanyós tésztákról, több fejezet foglalkozik a magyar konyhából lassan kikopni készülő halakról. Ma már nehezen vennénk fenyőmadarat, pedig nagyjából 10 recept főszereplője ez az állítólag ízletes madárka, amely a fenyőmagon élve igen aromás hússal bír. Dobos könyvével az ember nem egy gyors ebédhez keres támpontot, hanem belemélyed, tanul, ötleteket merít, múltat idéz.

 

 

9 tuti szakácskönyv a fa aláVrábel Kriszta: Dolce Vita Magyarországon

Dolce Vita, alias Vrábel Kriszta évek óta ádáz küzdelmet vív az olasz konyhát övező sztereotípiák ellen. A gasztroblogján megjelenített olasz recepteket most szakácskönyvvé formálta. A könyve olyan, mint egy igen gazdag étlap, ahova a recepteket is beillesztették. A könyv képei a szerzőtől megszokott minőségben közvetítik a talján konyhát. Az egy recept, egy kép megoldás itt is működik, jó látni, hogy nagyjából milyen végeredménnyel fogjuk magunkat szembetalálni, ha nekiveselkedünk a recepteknek. Az egységes tematikát itt-ott megtöri a fotókra áttolt szövegdoboz, ami ront a könyv egységén, de talán ez az egyetlen hibája ennek a használható olasz szakácskönyvnek.

 

9 tuti szakácskönyv a fa aláBangó Margit: Határtalan lakoma

Ez nem reformszakácskönyv. Az énekesnő tavalyi szereplése sokat emelt az amúgy igen gyenge minőségű celeb-főzősműsor nívóján. Látszott, hogy ebben a konyhában nem csak a stáb kedvéért kötötték be a gázt, itt rendszeres főzés zajlik.
A könyv legnagyobb erőssége a hús. Az igényes fotók mellett a receptleírásokra azonban nem fordítottak akkora gondot. Lehetnének tagoltabbak az elkészítés folyamatára vonatkozó részek. Az egytálételekben, húsokban gazdag receptkönyvben kevés a desszert és a kenyérfélék.


 

 
 

9 tuti szakácskönyv a fa aláBereznay Tamás: Mai magyar konyha

Bereznay Tamásnak, a Nők Lapja hasábjain is publikáló mesterszakácsnak sikerült olyan könyvet készítenie, amely fordítani való. Igen, kérem: ez a magyar konyha. Jó receptekkel, tökéletes arányokkal, szerethető képekkel, minőséggel. Klasszikus házias receptekkel operál, még sincs az embernek az az érzése, hogy maradi lenne. A könyvből érződik, hogy ez a mi örökségünk, amitől ugyan sokszor futnánk, pedig milyen kincseket is rejt a mi konyhánk! Sárgabarackos gombóc, marhahúsleves velős pirítóssal, káposztás cvekedli. A könyv ugyan megfelel a mai trendeknek, de a sok napló szakácskönyv után ebben a könyvben nem a szakács személye, hanem a leírni szánt konyha dominál.


 

 
 

9 tuti szakácskönyv a fa aláMautner Zsófia: Chili & Vanília szakácskönyv

Mautner Zsófi szakácskönyve a szigorú fedlap ellenére olvasmányos. A jól megkomponált receptek mellé igazán jó fotók társulnak, bár csak a receptek harmadához-negyedéhez került kép.
A könyv nagy erőssége, hogy a kevéssé ismert török és a még kevésbé ismert vagy talán nem is feltételezett belga konyhába is betekintést nyújt. A precíz receptek mellett rövid személyes történetek, mozzanatok, gasztrokultúra-morzsák szerepelnek, mind-mind a mögötte húzódó fejezet, recept irányába mutatva. A megszokott tematizálás helyett a szerző élete, ízlése adja a fejezetek ritmusát. Ám ami a legjobban tetszik a könyvben, azok a menüjavaslatokat és a világban található remek helyeket tartalmazó függelékek.

 

 






 

 Gyerekeknek
 
 
9 tuti szakácskönyv a fa alá

Auguszt-cukrászkönyv 

Az Auguszt família Fény utcai üzletét vezető József főszereplésével megjelent a gyerekeknek szóló Első cukrászkönyvem. Az évszakok szerint bontott receptek között Vanília Vilma tündér és Auguszt József navigálják a kicsiket. A rajzok kedvesek, meleg színvilágukkal magukkal ragadják az olvasót. A receptek nehézségi foka elég vegyes, a csokoládéba mártott epertől az almás pitéig széles palettán mozog. Szó van benne a habcsókról, a gesztenyeszívről, az eperhabról, sok-sok olyan édességről, amely a gyermeki szívnek igen kedves. Született egy kézművesapróság, egy parányit nosztalgiázó, de szövegében, ötleteiben modern mesecukrászkönyv, amely a konyhába csalja a gyerekeket.


 

 

9 tuti szakácskönyv a fa aláHami

Agostino Traini gasztronómiáról szóló könyve egy cseppet emlékeztet Richard Scarry korábbi, hasonló témákat feszegető alkotásaira. Ám a Hamiban komplex módon jelenik meg a mindennapi betevőink útja, nincs mese, nincs mellébeszélés, itt termelés, termesztés, gyártás és készítés zajlik.
A tematikus gasztrotanmesekönyvet ajánlom minden szülő figyelmébe. Jó segédlet a konyhában lelkesen közreműködő gyerek számára egyértelművé tenni a „miből, hogyan?” kérdéskörét, sőt úgy sejtem, a felnőttek számára is tartalmazhat még meglepő információkat: „Hogyan készül a cukor? Mikor választják ki a melaszt?” A könyvben még a marha és a sertés bontását bemutató ábra is található. Valljuk be, sokan még felnőtt fejjel is gondban vannak, ha meg kellene határozniuk, hogy az állatban eredetileg hol helyezkedett el az a darab hús, amelyet épp a konyhapulton metélnek. Egyszóval a Hami a gasztronómiáról, pontosabban az alapanyagok létrejöttéről és felhasználásáról mesél kicsiknek, kicsit nagyobbaknak és a szüleiknek.


 

 

9 tuti szakácskönyv a fa aláMit főz ki Pettson és Findusz?

Valami egyszerűt és finomat. A Sven Nordqvist által megálmodott, világhírűvé vált mesehőspáros a konyhában is szeret együtt lenni. A kicsit mogorva Pettson és macskája segítségével a gyerekek megismerkedhetnek néhány svéd recepttel. Elkészíthetik a híres kötbullart, a svéd húsgombócot, vagy Andersson néni fahéjas csigáját, esetleg karácsony közeledtével a Luca-süteményt. Az évszakok szerint tagolt könyvben a fejezeteket mesék nyitják, majd következnek az egyszerűen elkészíthető, ízletes receptek. Iskolás gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk.





Szerző: Mirelle
 

Megjelent: Nők Lapja Cafe (http://www.nlcafe.hu), 2009. december 17.
(http://www.nlcafe.hu/adventi_finomsagok/20091215/9_tuti_szakacskonyv_a_fa_ala/)



HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 204 vendég és 13 tag böngészi