Örömmel köszöntjük a régi és új tagokat a 2011-es év első HUNRA-hírlevelében. Eredményes, olvasásban és mesés lehetőségekben gazdag új esztendőt kívánunk mindenkinek. Terveink szerint idén is színes, tartalmas programokkal segítjük az olvasás ügyét.

A hírlevél tartalma:
2011. évi programtervezet  – Tanácsülések 2010-ben – 20 éves a Magyar Olvasástársaság – Konferenciák 2010-ben – Kibővült a Gyermekirodalmi adatbázis – 1 százalékos felajánlás


2011. évi programtervezet

  • „Az olvasás össztantárgyi feladat" címmel 2011. május 13–14-én országos szakmai konferenciát szervezünk a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központtal, a Berzsenyi Dániel Könyvtárral, a SEK Egyetemi Könyvtárával, a Könyvtárostanárok Egyesületével összefogva közösen Szombathelyen: Bővebben: www. hunra.hu
  • 2011. szeptember 30. – október 1. VII. Országos népmese-konferencia: „ A népmese az olvasás táltos-lova” címmel, konferenciát szervezünk Egerben. Társszervezőink: a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, az Eszterházy Károly Főiskola és az egri Benedek Elek Óvoda. Központi témánk az „early literacy”, az olvasás korai előkészítése lesz. (A részletes program 2011 májusában lesz olvasható honlapunkon.)
  • Az „Olvasó-társ” mozgalom folytatódik ebben az évben is. A Magyar Olvasástársaság olyan céllal indította el a mozgalmat, hogy a könyv nélküli vagy kevés könyv között felnövő, illetve alkalmilag ilyen helyzetben lévő gyermekeknek is lehetőséget adjanak betűgazdag környezet megismerésére. Szeretnénk, ha a mesék, a könyvek, a könyvtárak világa ismerős, barátságos környezetet, közeget jelentene e hátrányos helyzetű gyermekek számára, s a mesék, meseregények a szórakoztatás eszközeivé váljanak számukra. 2010-ben a program három területen indult el: az SOS Gyermekfalu lakóinak, a hátrányos helyzetű, főleg roma családok gyermekeinek és a tartósan kórházi ápolásra szoruló gyermekeknek olvastak fel lelkes és képzett önkénteseink, akik eddig elsősorban egyetemisták voltak.
  • „Olvasó-társ” mozgalom középiskolások számára!  Felhívással fordulunk a középiskolákhoz, hogy csatlakozzanak a TÁRS-programhoz, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium írt ki iskolai közösségi szolgálati projektekre. Az önkéntes jelentkezés alapján induló program lényege, hogy 9–12. évfolyamon tanuló diákok pedagógus vezetésével egyénileg vagy csoportosan, személyenként minimum 30 óra közösségi szolgálatot vállaljanak, amelyből a felkészítés és feldolgozás legfeljebb 5-5 óra lehet. Tanórán kívüli foglalkozás keretében lehetőség van a felolvasásra könyvtárakban, idősek otthonában, általános iskolákban. A HUNRA szakmai szervezetként honlapján mintaprojekteket mutat be, és vállalja a képzésekben, felkészítésben a folyamatos konzultációt. További részletek a programról honlapunkon olvashatók.

·      2011. október 29-én tartjuk éves közgyűlésünket. A részletes programról tájékoztatjuk tagjainkat.

·      Az EU szakemberei az olvasással kapcsolatos kutatási eredmények és a politika közötti távolság csökkentése érdekében munkacsoportot szerveztek, a közreműködők egyikének Nagy Attilát kérték fel.

20 évesek leszünk 2011-ben!

Örömmel hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy idén a Magyar Olvasástársaság már 20. születésnapját ünnepelheti! Megalakulásunk 1991. október 31-én, délután az OSZK VIII. emeleti társalgójában, 64 fő részvételével történt, majd a hivatalos bírósági bejegyzést követően 1992. február 28–29-én szerveztük meg első közgyűlésünket, melynek címe „Olvasásra nevelés és pedagógusképzés” volt. 2011. október 29-én megemlékezésül ünnepi közgyűlést szervezünk.

Tanácsülések témái 2010-ben

– 2010. január 23. Százhalombatta: A feladatok meghatározása, kiosztása, pályázatok. A népmese napja konferenciával kapcsolatos kérdések megvitatása, továbbgondolása.  Az „Olvasó-társ” program tervei, közösségi oldalakon való megjelenés lehetőségei, kibővítése a középiskolák irányába.

– 2010. május 29. Kaposvár: Pályázatok kezelése, konferenciák előkészítése. Az „Olvasó-társ” program képzésének szervezése. A gyermekirodalmi adatbázis bővítése.

Ugyanitt délelőtt zajlott a HUNRA szervezésében, a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával az „Olvasó-társ” konferencia.

– 2010. szeptember 18. OSZK: Az „Olvasó-társ” program kiterjesztése a kórházakra. Pályázati lehetőségek, az eddigi konferenciák tapasztalatai és a támogatások elszámolása.

– 2010. december 4. OSZK: Jövő évi terveink, a rendezvények, konferenciák előkészítése, az „Olvasó-társak” felkészítésének tapasztalatai, a felmerülő problémák megbeszélése.
 

Konferenciák 2010-ben

2010. május 29-én Kaposvárott bemutattuk az „Olvasó-társ” programot egy konferencia keretében. A rendezvénynek jelentős sajtóvisszhangja volt. Bővebben a honlapon is beszámoltunk erről.

A népmese napja. 2010-ben október 1–2-án Százhalombattán rendezte meg a Magyar Olvasástársaság és a Hamvas Béla Városi Könyvtár közösen a VI. Országos népmese-konferenciát. A két szervezőgárdát összekötő „kapocs”, a többnapos rendezvény megálmodója, Kovács Marianna megtervezte, megszervezte a programokat, hagyományos mesemondással színesebbé és lüktetően élővé varázsolva ezt a két napot. A meghívott előadók, többek közt Jankovics Marcell, Berecz András, Boldizsár Ildikó, Kóka Rozália, Agócs Gergely, Nagy Attila, Frankovics György, Lábadi Károly, a mesék jelentőségéről, szerepéről, gyógyító erejéről tartottak előadást. Részletes összefoglaló a honlapon olvasható.

Közgyűlés. Százhalombattán közgyűlést is tartott a HUNRA, ahol Győri János elnököt további 2 évre ismét megszavazták a Társaság vezetőjének. A Tanács tagjai közé ismételten bekerült Borosné Jakab Edit és Stiblár Erika, új vezetőségi tagként, pedig Merényi Ágnes. Póttagok lettek Kiss Katalin és Kiss Gábor. A HUNRA Számvizsgáló Bizottságába Varga Mártát, az Etikai Bizottságba Kaszap Lászlónét, Lengyel Gabriellát és Szerepi Hellát, az új titkárt szavazták be a közgyűlés résztvevői.
 

Gyermekirodalmi adatbázis

A honlapunkon olvasható gyermekirodalmi adatbázis az OSZK Könyvtári Intézet munkatársainak köszönhetően folyamatosan, jelentős mértékben bővült. 2010 végén már csaknem 1000 címből, rövid tartalmi ismertetésből tájékozódhatnak a szülők, a pedagógusok és a könyvtárosok.

Honlapunk megújult, naprakész: olvasással, kapcsolatos cikkekkel, hírekkel folyamatosan bővül. A Facebookon is megtalálhatók vagyunk, csatlakozzanak hozzánk! 

1 százalék

Tisztelettel kérjük Önöket, hozzátartozójukat és ismerőseiket, hogy felajánlásukkal tiszteljék meg a Magyar Olvasástársaságot. Kérjük Önöket, hogy amennyiben úgy döntenek, hogy a jövedelemadójuk 1%-át a társaság javára ajánlják fel, akkor a mellékelt Útmutató szerint járjanak el, mert csak így jut el hozzánk felajánlásuk.

Köszönjük támogatásukat!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RENDELKEZŐ NYILATKOZAT A BEFIZETETT ADÓ 1 SZÁZALÉKÁRÓL

A kedvezményezett adószáma: 18007019143

A kedvezményezett neve: MAGYAR OLVASÁSTÁRSASÁG

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FONTOS TUDNIVALÓ!

A Nyilatkozatot tegye egy borítékba, amelyen feltüntette NEVÉT, LAKCÍMÉT és ADÓAZONOSÍTÓ SZÁMÁT!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mellékelten küldjük a 2011. évre esedékes tagdíj befizetéséhez szükséges csekket. Éves tagdíjunk továbbra is 2000 Ft (testületi: 5000 Ft, diák: 1000 Ft, nyugdíjas: 1000 Ft).

Számlaszámunk: 11600006-00000000-40427461

Kérjük, tagsága megújításához töltse ki online űrlapunkat is.

A befizetés határideje: 2011. február 21.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 370 vendég és 0 tag böngészi