Az „igazságos” mesék

2018. szeptember 28–29. Budapest

A Magyar Olvasástársaság a XIV. országos népmese-konferenciával ünneplésre szólít fel minden érdeklődőt, mesebarátot Benedek Elek születésnapja alkalmából.

2005 óta ünnepeljük e sokrétű kincsestár, a gyermeknek és felnőtteknek szóló mesék gazdagságát, szakmai és kulturális eseményekkel, népmesés programok ösztönzésével. Az együttmesélés és egymástól tanulás, valamint a szakmai kapcsolattartás a kulcsa a közösségi mese-élet fenntartásának, mesekultúránk tovább örökítésének. Konferenciánk a találkozás, a tanácskozás, a támogatás és a szakmaközi összefogás helye, ahol az egymást tisztelő szakmai közösség a közönség számára közel hozza a meseműveltség kincseit.

 

Mesebeli szellemi, lelki és kulturális örökségünk egyik jeles példája Mátyás királyunk alakja, aki csalafinta, igazságos és kalandos események hőse lett meséinkben. Hozzá alakítottak vagy alkottak meséket, melyek szerint nyitott szemmel és szívvel járt a nép között, ahogy napjaink mesemondói is.

A Mátyás-történeteket – legyen az monda vagy mese – ma is játsszuk, meséljük, éljük. Az idei konferencia témája a mese sokszínűsége – a bábos, a drámapedagógus és a történetmesélő mesemondónk szemével. Konferenciánk segítői az Ipolyi Arnold mesemondó verseny mesemondói.

A konferencia második napja módszertani nap, élményműhely és közösségi tapasztalat elhivatott kollégák számára.

Kérjük az intézmények, kis- és nagyközösségek vezetőit, a családokat, hallgassanak, mondjanak, olvassanak, játsszanak népmesét!

CSATLAKOZÁS

A népmese napja immár határokon átívelő mozgalom. Hírét viszi a helyi rendezvényeknek, és összekapcsolja a közös ünneplés jegyében a népmesét szeretőket. Kérjük, hogy idén is minél többen csatlakozzanak ehhez a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, inspirálva közösségeket és családokat a tartalmas ünneplésre. Levelükben röviden tájékoztassanak bennünket a tervezett rendezvényükről, programjukról. A csatlakozott programok közül díjazzuk a legsikeresebb, a legtöbb közönséget megmozgató és a legkreatívabb programokat.

SZELFI PÁLYÁZAT

Rendhagyó módon – a 21. század kulturális közegében újjáéledve a Mátyás-emlékévhez csatlakozunk egy SZELFI- pályázattal: olyan szelfiképek készítését kérjük, amely az igazságos és mesebeli Mátyás király történeteinek hangulatát sugallja, amelyen valamely Mátyás királyhoz, vagy Mátyás-meséhez kötődő helyszín, hangulat jelenik meg. A nyerteseket mesés ajándékokkal jutalmazzuk.

A népmese napja – Országos népmese-konferenciák központi honlapja: http://www.nepmesenap.hu

Helyszín: Budavári Palota, Országos Széchényi Könyvtár (1014 Budapest, Szent György tér 4–6.) A program rendezője: Magyar Olvasástársaság (HUNRA)

Társszervező: Meseszó Országos Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Szabó Ildikó, dr., elnök
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar
6000 Kecskemét, Kaszap u. 6-14.

Tagfelvétel és tagmegújítás
Amennyiben a Magyar Olvasástársaság tagja kíván lenni vagy tagságát szeretné megújítani kérem regisztráljon vagy jelentkezzen be az online tagnyilvántartó rendszerbe!
Olvaso tars LOGO2 kicsi
olvassel logo

BANNER SZIG kicsi
 
KE

Vonalban

Oldalainkat 371 vendég és 0 tag böngészi