Dr. Rétvári Bence,
az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese
köszöntő beszéde

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Pontosan egy éve, 2015. szeptember 29-én, Benedek Elek születésnapja, A népmese napja alkalmából hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a „Minden este népmese!” programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel és a Hagyományok Házával közösen.
A program elindításának célja a népmesemondás népszerűsítése, újszerű alkalmazása, a hagyományok felelevenítése azon tudományosan is alátámasztott eredményekre hivatkozva, melyek egyértelműsítik a mesélés, különösen a szóbeli mesemondás jótékony hatását a gyermekek személyiségének és tudásának korai fejlesztésében.
Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a rendszeres, célzott mesélés jelentős szerepet játszik a gyermekek szókincsének bővítésében, beszédkészségének javításában, fantáziájának fejlesztésében. Mindezek mellett számunkra ugyanilyen fontos a népmesék egyéni és közösségi identitásteremtő funkciója is. Egy nemzet összetartó ereje ugyanis legfőképp közös nyelvi, kulturális értékeiben, közös történelmében rejlik, melyek forrásai az elődeink által is elmesélt történetek. A világról, egymásról alkotott szemléletmódunkat kulcsként őrzik számunkra a népmesék, melyek megóvása és fejlesztése nemzeti érdekünk.
Ezért egy éve, a népszerűsítő program bejelentésével egyidejűleg felállítottuk a Minden este népmese! program tanácsadó testületét is, melynek tagjai olyan elismert magyarországi és határon túli szakemberek, akik sok esetben több évtizede szolgálják a népmese által közvetített társadalmi, kulturális, nemzeti értékeink átörökítését, hagyományaink megőrzését.
A testület munkájának és a célzott támogatásnak köszönhetően 2016 nyarán elindultak azok a programok, melyek célja a közösségi mesélés, mesemondás élményének megismertetése és megszerettetése a családokkal.
A Hagyományok Háza és partner szervezetei – a Magyar Olvasástársaság, a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara, a Mesemúzeum, a Meseközpont, a százhalombattai könyvtár, a Néprajztudományi Intézet (és még sorolhatnám) – határokon átívelő, magas színvonalú programok, nyári táborok, konferenciák, mesefesztiválok, továbbképzések szervezésével vagy – a mai kor kihívásainak is megfelelve – mobilapplikáció fejlesztésével a népmese mind szélesebb körű ismeretét, megbecsültségét, használatát segítik elő.
Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy mind a családok, mind pedig a pedagógusok kézzelfogható segítséget kapjanak a mindennapi mesemondáshoz, a gyermekek életkorának leginkább megfelelő mese kiválasztásához. A tapasztalatok szerint különösen nagy élményt jelenthet a mese, ha fejből mondják, mert így még közvetlenebb kapcsolat jöhet létre szülő és gyermek, mesélő és mesehallgató között. Lehetőségünk van személyes tapasztalataink, családi történeteink beleszövésébe is a mesébe, illetve a mese fonalát a gyermek érdeklődésének megfelelően alakítani. Ezért módszertani kiadványok készítését, a jó gyakorlatok megosztását célzó programok, mesemondó alkalmak megvalósítását tűztük ki célul, melyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Kulturális Alap forrásain keresztül nyújt támogatást.
A globalizáció előretörése, a technológiai fejlődés hatására fokozatosan elmosódnak a különböző kultúrák közötti határvonalak, megfigyelhető egyfajta elmagányosodás a kibővült világban. Az egyetemes értékek átadásának jelentősége az egyensúly megtalálásának szempontjából még inkább felértékelődik. Ezért is nagyon fontos, hogy a felnövekvő generációk minél több mesét, történetet halljanak, melyeken keresztül játékos formában megismerhetik a felnőtté váláshoz vezető út próbatételeit, megtanulhatnak különbséget tenni jó és a leküzdhető rossz között.
Ezért szeretnénk arra buzdítani a szülőket, hogy minél többen és többet meséljenek a gyermekeiknek!

HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 211 vendég és 0 tag böngészi