Szeged - Ha az olvasó nem megy a könyvtárba, a könyvtár megy az olvasóhoz. Szegeden jelenleg 18 távolvasót lát el a Somogyi-könyvtár szellemi táplálékkal.

– Úgy hiányzott az életemből a könyvtár, mint egy falat kenyér. El sem tudom mondani, milyen csoda, hogy három hónapja a Somogyi jön hozzám a harmadik emeletre – meséli Elekes Györgyné Zsuzsa az Oskola utcában. A 63 éves rokkantnyugdíjas asszony kőhajításnyira lakik a városi bibliotékától, világéletében az olvasója volt, naponta bejárt könyvekért. Betegsége vágta el a külvilágtól. Saját könyvgyűjteményét egytől egyig kiolvasta, kapóra jött a Somogyi-könyvtár új szolgáltatása. Aki nem tud bemenni kölcsönözni, mert hosszasan beteg, vagy a kora nem engedi, ahhoz házhoz megy a könyv. Berta Márta könyvtáros két szatyorral eredt útnak a belvárosba. Zsuzsának többféle olvasmányt vitt. Legjobban a 100 rejtély a magyar irodalomból című összeállításnak örült. Zsuzsa felkészült távkölcsönző; követi a kiadók friss ajánlatát, és konkrét kívánságlistát mond a könyvtárosnak, amikor az felhívja egyeztetni. Kedveli az életrajzokat és a kortárs magyar szerzőket.

– A reggel a Délmagyarországgal kezdődik, de amikor nincs mit csinálni, nagyon jó, hogy van könyv. Semmi mással nem pótolható az illata – halljuk az asszonytól. A könyvtáros nála már családtag, bizalmi a viszony; a könyvek kicserélésén túl pár percben a világot is megváltják.
 
A távolvasó 5 hétre 6 könyvet kölcsönözhet. Elekes Györgyné Zsuzsának többek között Ulickaja,
A távolvasó 5 hétre 6 könyvet kölcsönözhet. Elekes Györgyné Zsuzsának többek között Ulickaja, Patrick Süskind és Gróf Nádasdy Borbála regényét ajánlotta Berta Márta.
Fotó: Karnok Csaba

– Az egri és a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár után nyár óta megyünk házhoz. Réges-régen a Somogyi fiókkönyvtáraiban volt szokás, hogy a könyvtárosok házhoz vitték a köteteket – meséli Berta Márta az indulásról. A könyvtáros a „távolvasókat" olvasószolgálati tapasztalatai alapján segíti a tájékozódásban, választásban. Önként jelentkezett erre a speciális feladatra, mert úgy látja, plusz szociális érzékenység is kell ahhoz, hogy ezt az idősebb korosztályt is ellássa szellemi táplálékkal.

Gyalog a tizedikre

9 távolvasóval kezdték a szolgáltatást, jelenleg 18-an vannak. A szolgáltatás ingyenes. Berta Márta a 425-525-ös vagy a 630-634-es központi számon érhető el. Öthetente indul túrajáratra, hosszabb a távkölcsönzési idő, mint a többi olvasónak. Egyszerre ugyanúgy 6 kiadvány kérhető. Egy fordulóra akár 30 kilométert is megy a könyvtár autójával Tarjántól Újszegeden át Alsóvárosig. Előfordul, hogy egy nap 130 könyvet vagy folyóiratot is kézbesít. Ahol nem működött a lift, gyalog cipelte fel a könyveket a tizedikre. A megrendelés mellé egy ajánlott kötetet is visz kóstolónak. Legidősebb olvasója 94 esztendős. A távolvasók kedvencei a magyar klasszikusok, Mikszáth Kálmán, Móricz, Márai, Szabó Magda, de fogékonyak az újakra is.
Dombai Tünde - Délmagyarország napilap
HUNRA BANNER kicsi

Levelezési cím:
Magyar Olvasástársaság
Pompor Zoltán, elnök
1123 Budapest Kék Golyó u. 2/c

Magyar Olvasástársaság • Hungarian Reading Association
1827 Budapest, OSZK Budavári Palota, F épület
Számlaszám: 11600006-00000000-40427461 • Adószám: 18007019-1-41

BANNER SZIG kicsi
 

Vonalban

Oldalainkat 134 vendég és 13 tag böngészi